OPP I RØYK: Designet skal illustrere røyk som stiger opp fra et røyketårn.

Livets vann «opp i røyk»

Norges eldste brenneri i drift fortsetter å lansere spennende nyheter

I fjor kom spenstige Smør Aquavit, men Strand Brænderi i Moelv ligger ikke på latsiden. Nå er det aquavit-nyheten «Opp i Røyk» som skal glede det ganske land.

OPP I RØYK: Designet skal illustrere røyk som stiger opp fra et røyketårn.

Det flotte designet, og flaskene i seg selv, kommer vi tilbake til, men først litt om det viktigste; Innholdet. Smaksbildet til «Opp i røyk» beskrives som «en kraftig smak preget av karve, maltet bygg, røkt torv og med en lang ettersmak». Gode neser vil enkelt lukte seg frem til kraftig røkt torv med karve og søt eik.

Produksjonsmetoden er også av det litt spesielle slaget. Aquaviten er først modnet på fat laget av ny fransk limousin-eik (Quercus pe¬dunculata) og den er ettermodnet på Islay Whisky fat. Den inngår i produktserien Strand Brænderi Aquavit, hvor du også kan finne Strand Dry Aquavit og Strand Smør.

Ulike motiv

Motivet på etikettene kommer faktisk i hele seks ulike varianter, hvor det som endrer seg er formen på røyken som stiger til værs. Dette designet skal illustrere røyk som stiger opp fra et røyketårn, en såkalt «pagoda chimney», som er typisk for destilleriene på Islay.

– Fordi etiketten ble trykket digitalt kunne vi variere illustrasjonen fra etikett til etikett. Siden det skulle være seks flasker pr eske, tegnet illustratøren seks ulike formasjoner av røyk. Jeg tror variasjonen levendegjør forestillingen om røyken som bukter seg ut av pipen og dermed forsterker budskapet om innholdet. Produktene fremstår som mer unike og håndlagede. Det er noe lekent og uhøytidelig ved designet som jeg tror vil skape nysgjerrighet og samtale i butikken og rundt bordet, sier administrerende direktør Svein Håvard Sørum i Strand Unikorn, som er produsent. 

Brenneri før meieri

Å si at Strand Brænderi har dype røtter i norske brennerihistorie er på ingen måte noen overdrivelse.

Det er god dokumentert at Strand og Veldre brennerier var de første samvirkeforetakene i norsk jordbruk og dermed er det også Norges eldste brenneri i drift*.

Da bøndene på Ringsaker etablerte Strand og Veldre brennerier i 1843, var de så absolutt forut for sin tid. Dette skjedde nemlig hele 13 år før Norges første samvirkemeieri ble stiftet. Samvirkebrenneriene i Ringsaker er derfor å betrakte som pionerprosjekter innenfor norsk landbruk.

En liten kuriositet: Det skal visstnok ha blitt brent brennevin på Hedmarken allerede fra sist på 1500-tallet. Bøndene i Ringsaker hadde derfor allerede lange tradisjoner å bygge på da de gikk sammen om å etablere Strand og Veldre brennerier.

*Kilde: Jorunn Ingeborg Aarsby: De første samvirkeforetaka i norsk jordbruk - Strand og Veldre Brænderier. Hovedoppgave i historie, Trondheim våren 2007.

Powered by Labrador CMS