Åtte nye i De Historiske
34 søkere fikk nei, men det nyåpnede Königs Winger på Kongsvinger festning er blant de åtte nykommerne i De historiske Hotel & Spisesteder.
Etter en tre år lang og omfattende rehabilitering, er Kongsvinger Festning åpnet som et moderne hotell. Nå er Königs Winger en av åtte nye medlemsbedrifter i De historiske Hotel & Spisesteder.
Åmot Operagard i Sunnfjord, Erzscheidergården på Røros, Store Ringheim Hotell og Restaurant på Voss, Røisheim i Lom, Restaurant Maki i Brosundet i Ålesund, Ingierstrand Bad Restaurant og Altona i Bergen er tatt opp som nye medlemmer.
42 bedrifter søkte opptak i den historiske klubben i 2013, melder De Historiske.
De nye medlemmene
Königs Winger: Hotellet på ærverdige Kongsvinger festning åpnet i fjor sommer. Det eies av Arnt R. Mikalsen, som også eier Vinger Hotell. Königs Winger er festningens opprinnelige navn og ble kongelig godkjent som befestning i 1682. Det er kasernen fra 1773 som huser hotellets gjesterom.
Åmot Operagard: Ligger i Bygstad i Gaular kommune i Sogn og Fjordane, ikke langt fra starten på Nasjonal Turistvei Gaularfjellet. Gårdsrestauranten tilbyr selskapslokaler og møterom, overnatting og en operascene.
Den ble tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv i 2010, og vant i 2011 den nasjonale Kultur og næringsprisen fra Arts & Business Norge for kulturbasert næringsutvikling. I 2012 ble Åmot Operagard kåret til Årets Reiselivsperle av reiselivet i Norge.
Erzscheidergården: Hotellet på Røros har vært overnattingssted siden 1945, men gården er fra 1600-tallet. Hotellet har plass til 54 personer på til sammen 24 rom, som er nyrenoverte med utstrakt bruk av antikke møbler og gamle bruksgjenstander i kombinasjon med moderne løsninger.
Store Ringheim Hotell og Restaurant: Røttene går helt tilbake til jernalderen, og i dag er Store Ringheim på Voss et gårdshotell tuftet på blant annet lokale matopplevelser. Rommene ble restaurert i 2013.
Røisheim: Røisheim fikk rettigheter som skysstasjon i 1858. Etter hvert ble stasjonen et hvilested for fjellturister og andre reisende. Røisheim ble også en base for fjellklatrere. Bygningene er nevnt i historiske dokumenter fra 1600-tallet, og ble fredet i 1923.
Hotellet har 20 rom, og satser blant annet på lokale matopplevelser.
Restaurant Maki: Spisestedet ble etablert i 2007 i den gamle sjøboden i Apotekergata 5, en av ti bygninger som ble fredet i Ålesund etter bybrannen i 1904. Fram til midten av 1990-tallet var bygget sjøbod og oppvaringssted for skipsproviant. De opprinnelige bygnings- og interiørdetaljene er i all hovedsak bevart.
Restauranten serverer sjømat basert på fangst som leveres av lokale fiskere og fiskemottak.
Ingierstrand Bad Restaurant: Sto ferdig i 1934, og var et av de viktigste, offentlig tilgjengelige badene ved Oslofjorden fra mellomkrigstiden og i de første tiårene av etterkrigstiden. I glansdagene var det rundt 120 000 besøkende i betalingsbadet per sesong på «fjordens Frognerseter».
Anlegget ble fredet av Riksantikvaren i 2012. Etter en omfattende rehabilitering drives det som restaurant av Fursetgruppen AS.
Altona: Altonakjelleren i Bergen har rommet et av byens eldste kjente vertshus. I tillegg var den en periode Bergens kulturelle sentrum, da både Det Harmoniske Selskab og Det Dramatiske Selskab holdt til her i andre halvdel av 1700-tallet.
Altona er eneste restaurant i Bergen med Wine Spectator-sertifikat. Stedet er også utvalgt medlem av Smak av Kysten, og tilbyr à la carte meny og lokaler for private selskaper.