Galskap i havgapet
På en øy med 113 fastboende driver søstrene Rasmussen Røvær Kulturhotell med helårsdrift. Det går så bra at de fikk Reiselivsprisen for Rogaland i 2010.
Hotellet ligger på øya Røvær utenfor Haugesund. En perle der stemningen er som på en gresk øy, floraen er urnorsk, havluften er frisk og motordur er sjelden vare. Hotellet eier øyas eneste bil, i tillegg finns to traktorer og fem trillebårer fungerer som taxi.
Utvikle reiseliv
– Mor vår trodde vi var galne da vi starta, sier Helga og Ingunn Rasmussen, som trådde sine barnesko på øya. I 2002 deltok de på et stedsutviklingsprosjekt for å utvikle reiselivet på Røvær. Drivkraften var å utvikle varige arbeidsplasser. Samme år startet de Velværehelger for kvinner, med massasje og avslapning. Dette ble arrangert i Sjøhuset, som drives av en stiftelse og huser både leirskole, vandrehjem og sommerkafe alt etter sesong. Snart så de behovet for et bygg de kunne disponere hele året og da kapasitet og økonomi bød seg bygget de Røvær Kulturhotell.
Sommer og vinterdrift
Etter seks års drift har hotellet etablert seg som overnattingssted, kulturinstitusjon og kurs- og konferanse arrangør. Hele sommeren tar de imot enkeltbookinger og serverer a la carte meny. Om vinteren har de kun åpent for grupper og programmet fylles med temahelger, kurs og konferanse, samt jubileer og feiringer. I tillegg arrangerer de kulturbegivenheter med lokale og internasjonale krefter.
– Nå er velværehelger en del av det vi arrangerer. Til sammen har vi syv, åtte slike helger i løpet av året. I tillegg brukes hotellet mye til bryllup, 50-årslag og barnedåp. Den tredje grunnpilaren er kurs og konferanse, forteller Helga Rasmussen og legger til at ved alle disse begivenhetene disponerer gruppa hele hotellet alene. På hotellet har de ni rom som inkludert ekstrasenger gir sengeplass til 28 personer. I tillegg leier de inn ekstra sengekapasitet på øya ved behov.
Mange slags aktiviteter
Søstrene har knyttet til seg en mengde samarbeidspartnere og kan skreddersy aktiviteter for mange slags gruppe. Jentehelgene har massasje, velvære, vin og karaoke, på guttehelger går det i havfisketur, RiB, matkurs og badestamp. Konferansegjester kan velge mellom havrafting, Spa og velvære eller guiding på øya og omvisning i det lokale lakseoppdrettet. Reketråling er under planlegging og gjestene kan bestille matopplevelser av det sjeldne slaget.
– Vi har fått hjelp av en profesjonell kokk til å utvikle god mat tuftet på tradisjon og kultur. Grupper kan bestille vår havmatbuffe eller smake villsau som har gresset på naboøya, forteller Helga.
Lokalt samarbeid
Det lokale samarbeidet er upåklagelig og høyst nødvendig for å drive hotell på en liten øy som Røvær. Både aktiviteter, mat og ikke minst transport er lokalt basert.
–Alt skal fraktes med rutebåten, både mat, drikkevarer, sengetøy og gjester. Det sier seg selv at vi må ha struktur på alt. Den ene båten tar 84 personer, mens den andre tar 48 så hvis vi får store grupper må vi si fra i god tid. De er utrolig hyggelige og hvis det er dårlig vær hender det de svinger innom vår egen brygge med gjestene, sier Ingunn.
Dugnadsånd
Øysamfunnet er kjent for god dugnadsånd og da hotellet skulle åpne var mange hender i sving med å legge på sengetøy, rydde og vaske. Men den beste hjelpen var da Statoil skulle komme med en gruppe på 60-70 personer.
– Vi hadde beiset alle stolene og på søndag oppdaget vi at fargen smittet av. Statoil skulle komme på tirsdag. Vi fikk en fargehandler i Haugesund til å åpne butikken på en søndag og selv frakte malinga ned til båten. 40 mennesker stilte på dugnad. Stolene ble malt og Statoil kom, forteller søstrene.
Kultur for alle
Kulturkalenderen innholder en herlig blanding av lokale, nasjonale og internasjonale navn.Haugesund Teater har gjestespill på hotellet, Unni Vilhelmsen og Thom Hell har konsert her, det sammeharAndrea Rice. Lokale kor og rockeband står på scenen og ikke minst fortellere fra fjern og nær. Hver onsdag i sommersesongen er det kulturkveld og kveldsbuffe. Hotellmagasinets journalist får oppleve Sildakongen og tilhørende sildebuffe. Kvelden er godt besøkt både av fastboende og sommergjester. Øyas beboere innrømmer gjerne at de ikke hadde trodd et skulle gå så bra med dette hotellet.
– Det er flinke jenter, vi beundrer stå-på-viljen deres, sier Liv Thorsen og Beate Nedrebø.
Reiselivspris
Det samme har juryen i Fylkeskommunen for lagt vekt på da de ga Hotellet Rogalands reiselivspris for 2010.
”Årets vinner av reiselivsprisen har tilført reiselivet i Rogaland et unikt og ekte produkt. Gjennom flere års hardt arbeid og ukuelig stå - på -vilje og med fokus på lokal matkultur og lokalhistorie og ikke minst opplevelser knyttet til disse, har initiativtakerne på det lille øy-samfunnet vist at det er mulig å realisere drømmer.”
– heter det i begrunnelsen, som også legger vekt på at jentene jobber etter verdiene om å være raus, ekte og nær.
Driftige damer
Men så er også øya kjent for driftige damer. Røværulykken i 1899 tok 30 liv, de fleste var menn og unge gutter. Kvinnene ble alene igjen og holdt samfunnet i gang. I dag er historien dokumentert i det lokale museet der skoleelevene har laget utstillingen. Øya har forresten både skole og barnehage. Den siste holder hus i Bedehuset som også er vigslet til Kapell.
– Ingen av ekteskapene som er inngått i det kapellet har endt med skilsmisse. Derfor er det et populært sted å gifte seg, smiler søstrene Rasmussen som foreløpig ikke har skapt mer enn en arbeidsplass i tillegg til sine egne. Til gjengjeld gjør de alt fra å skape nye konsept og oppdatere hjemmesiden til å vaske toaletter. Og framdriftsplanen er å utvide hotellet til 16 rom.
