Maaemo innfører firedagersuke

– Det er på tide at vi tar tak i oss selv, sier kjøkkensjef Esben Holmboe Bang.

Publisert Sist oppdatert

I et stort intervju med Dagens Næringsliv i går røpet kjøkkensjef Esben Holmboe Bang på Maaemo at de innfører firedagersuker for sine ansatte.

Beskjeden om at de innfører firedagersuker for sine rundt 20 ansatte på Norges eneste restaurant med tre Michelin-stjerner kom bare en uke etter at verdens kokke-elite diskuterte hvordan de skal skape en bedre hverdag for de som jobber på kjøkkenet.

– Det er litt morsomt, for vi startet denne prosessen for 1,5 mnd siden, forteller Esben Holmboe Bang.

På tide å ta tak

Årsaken til det utradisjonelle grepet er imidlertid ikke like morsom. Ifølge Maaemo-sjefen er det nemlig på tide at bransjen begynner å ta vare på seg selv.

– Jeg føler virkelig det er på tide at vi tar tak i oss selv i denne bransjen nå. Man ser at unge folk kommer inn i denne bransjen, men hvorfor har de ikke et liv ved siden av? Det er en sykdom i bransjen. Der er en oppfatning at skal være tøft, men hvorfor skal det det? spør Holmboe Bang, fortsatt til DN.

Han peker også på at kokkeyrket har uregelmessig arbeidstid i utgangspunktet, men at de beste restaurantene gjennom mange årtier har opparbeidet en kultur for at alle gir alt til jobben gjennom lange arbeidsdager.

I en boble

Og det har absolutt ikke være noe unntak for den regelen på Maaemo, ifølge Holmboe Bang.

– Vi har jobbet like there was no tomorrow, vi har hatt skylappene på og fokusert på å levere, og det tror jeg vi har unnskyldt vår egen måte å jobbe på med. Vi har vært altfor lukket inne i våres egen boble her, det er på tide at vi tar en pust og begynner å tenke på andre, sier Holmboe Bang. – I de fem årene som har gått siden åpningen har det ikke vært én normal dag, det har alltid skjedd noe ekstraordinært, forteller han. Kokkene har i teorien jobbet skift, men i praksis har dagene både vært lange og mange, forteller han til avisen.

De ansatte var skeptisk

Det er ingen hemmelighet at folk har blitt utbrent av det. Nå skal det bli andre boller.

– Det blir som en hel vanlig arbeidsuke i hvilken som helst annen bransje. Først var de ansatte skeptiske. Men vi begynte å snakke om det, hvordan vil vi ha det - i vårt liv og arbeidsliv. Det er viktig at folk har et liv ved siden av, sier Holmboe Bang i intervjuet.

Det blir imidlertid noen unntak. Blant annet han selv som kommer til å fortsette med å jobbe langt utover normal arbeidstid.

– Jeg synes det er gøy, det er derfor jeg gjør dette. Jeg er på jobb hele tiden, det er en forlengelse av meg selv. Men jeg må forsøke å moderere folk i måten de jobber på. Vi må være i forkant. Vi har løpt en maraton, vi må sørge for at vi kan fortsette å løpe den maratonen. Jeg håper dette gir oss verktøyet til å fortsette, sier han.

De ubetalte stagiairene skal i utgangspunktet også gå inn i firedagersturnusen, men Holmboe Bang sier at han ofte må ta hensyn til at de skal være der i en begrenset periode og at de ønsker å få med seg mest mulig praksis i den tiden de er der.

Skal skape glede

Nå håper Holmboe Bang å skape enda mer glede på arbeidsplassen.

– Jeg vil være glad når jeg er her og jeg ønsker vi skal fortsette å være innovative og bli bedre hver eneste dag. Dette er en reise vi som er her på huset gjør sammen, derfor er det viktig at vi ser hverandre og ikke bare kjører på når folk ikke kan henge med. Vi skaper glede hver kveld, og derfor må vi ha glede i alle ledd i organisasjonen, avslutter han i intervjuet med DN.

Er firedagersuke noe du kunne tenke deg at ble innført på din arbeidsplass eller er dette bare tull? Kjør debatt!

 

Powered by Labrador CMS