Miljømerker norske hoteller

Publisert Sist oppdatert
Prosjektleder Randi B. Rødseth og saksbehandler Marte K. Halvorsen hos Stiftelsen Miljømerking vet hva som skal til for at ditt hotell skal få miljømerket Blomsten eller Svanen.I følge en undersøkelse som nylig ble gjennomført av Visendi er det 87 prosent av Norges befolkning som kjenner det nordiske miljømerket Svanemerket. Blomsten er ikke like godt kjent - ennå. Takket være en intensivering av markedsføringen, ventes kunnskapen om merkene å bre om seg i fremtiden. Økende interesseSyv hoteller har så langt gjort seg fortjent til miljømerket Svanen i Norge. Et merke som ble opprettet av Nordisk Ministerråd, og som er et resultat av et samarbeid mellom næringsliv, miljø- og forbrukerorganisasjoner. EU-blomsten er et offisielt europeisk miljømerke som garanterer at de merkede produktene lever opp til EUs høye miljøkrav. I Norge er det Stiftelsen Miljømerking som utarbeider kriterier, godkjenner og kontrollerer alt som berører Svanen og Blomsten. To som arbeider spesielt med hotellnæringen er prosjektleder Randi B. Rødseth og saksbehandler Marte K. Halvorsen. - Vi føler det begynner å løsne innen miljømerking av hotell, forteller Randi B. Rødseth. Hun fremhever miljøarbeid som et særlig konkurransefortrinn mot enkelte viktige kundeområder. - Den generelle miljøbevisstheten øker. Særlig er kundegrupper som offentlige innkjøpere, og turister fra for eksempel Tyskland, opptatt av hotells miljøarbeid, påpeker hun. Eksklusive merkerEt hotell får tildelt Svanen dersom alle krav er oppnådd. Merket er tidsbegrenset, og må kontrolleres etter noen få år, for å få lov til å beholde det. - Merket er ment å være eksklusivt, og ikke alle skal kunne greie å oppfylle alle kravene. Maksimalt 30 prosent skal kunne ha merket, forklarer de to. Noen velger å bruke kriteriene for miljømerking kun som en guide, og en intern arbeidsliste. - Tilnærmingen til å kunne søke om miljømerkingen vil derfor forenkles, i og med at flere punkter allerede er gjennomført, sier Rødseth. Hun forteller at følgende områder blir direkte berørt av arbeidet med miljømerkingen: Innredning og inventar, forbruksartikler, kjemiske og tekniske produkter, vann, energi, vann til avløp, avfall og transport. - Å spare inn på energiforbruk og vann vil også gi en økonomisk gevinst, tilføyer hun. FleksibilitetNår et hotell skal innføre miljøkriterier, behøves en komplett handlingsplan. - Kravene til å få miljømerker er inndelt i obligatoriske krav og poengkrav, sier Rødseth. Dette er en ordning som sikrer fleksibilitet, særlig med hensyn til hotelltyper. Ikke alle krav passer like godt ved et byhotell som på et høyfjellshotell. - Det hender at det blir uenighet om tolkningen av kriteriene, og hva som er tilstrekkelig informasjon av det hotellene sender inn til oss, forteller Marte K. Halvorsen. - Vi stiller opp og er behjelpelige i søknadsprosessen. Det beste for oss er å besøke hotellet, og ha møtet der. Da er all dokumentasjon i nærheten, og det sparer oss for en del korrespondanse, forteller Randi B. Rødseth. - Vi blir en samarbeidspartner frem til oppnåelse, avslutter Rødseth og Halvorsen. Ja takk, begge deler…For de som ønsker å utvide merkerepertoaret sitt til også å inkludere Blomsten, er ikke veien så lang. - Har hotellet først oppnådd Svanen, er det kun noen enkelte tilpasninger som må til, forklarer Rødseth. - Noen obligatoriske krav er poengkrav i Svanekriteriene, og motsatt, forteller Marte K. Halvorsen. I Norge er det kun Gålå høyfjellshotell og Park Hotell Alta som har Blomsten i tillegg til Svanen.       Eksempler på krav Drift og vedlikehold Kjølemidler skal ikke inneholde KFK Det skal benyttes rene energikilder. Varmegjenvinning Tidsstyring av lys, varme og lignende. Avløpsrensing Forbruksartikler Sparepærer og andre lyspærer med lavt kvikksølvinnhold Miljømerkede produkter som sjampo, såpe, toalettpapir, kontorutstyr Inventar og utstyr Tekstiler uten flammehemmere Gulv uten PVC Kontormaskiner med lavt strømforbruk Gjesterom Vannsparende toalett, dusj og kraner Behovsstyrt belysning Avfallssortering Ikke engangsartikler Kjøkken Ingen engangsartikler Strenge kjemikaliekrav Automatisk sortering Økologisk mat Plastfilm uten PVC Kompostering Vask og rengjøring Ikke bruk av klok Strenge kjemikaliekrav Konsentrerte kjemikalier, automatisk dosering Bruk av mikrofiberkluter Avfall Kildesortering: Glass Papir/papp Metall Elektrisk avfall Batterier Maling, løsemidler Organisk avfall Returemballasje Hva skjer med avfallet? Krav til aktiv etterspørsel hos samarbeidspartner Gjenvinning, gjenbruk av inventar Transport Egen transport Regelmessig kontroll / service Samtransport Utleie av sykler Informasjon om offentlig transport til gjestene. Les mer om kravene på http://www.ecolabel.no

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS