Omveltninger i trønderhovedstaden
I slutten av september stod Comfort Hotel Trondheim ferdig med 195 nye rom. Til neste år er også Rica Nidelvens tilbygg med 130 nye rom samt en stor konferansesal ferdig. Og når det nye Choise hotellet på Brattøra blir ferdig om to år, øker kapasiteten ytterligere. Samtidig med at Choice hotellet Comfort Hotel Trondheim åpner dørene, stenger et av Trondheims eldste hoteller. 30. september var det slutt for Scandic Residence, som er mest kjent som Phoenix Hotell. Britannia Hotell velger å møte framtidas konferanse– og hotellgjester med en ny spa avdeling samt at den 111 år gamle fasaden er blitt pusset opp. Hotellets sjel og ansikt utad framstår igjen med den klassiske fasaden som har prydet byen i over hundre år. Også flere av byens andre hoteller er i ferd med å utvide kapasiteten, både med flere rom og større konferanseavdelinger.
Adm. direktør Jens Fredrik von der Lippe i Visit Trondheim synes det er trist at Scandic Residence legger ned hotelldriften. Han kaller hotellet ”lille britannia”, og mener at det absolutt ville hatt sin plass blant byens mange hoteller.
– Det er det eneste hotellet som vender ut mot torget og burde ha livets rett. Det er en vakker bygning som i over 90 år har vært hotell, det er derfor sørgelig at hotellet forsvinner fra bybildet, mener han. Nå ser han fram mot at Trondheim i løpet av få år kan si ja til flere konferanser og kongresser når byen får flere større møterom
– Jeg tror at Trondheim er den byen i Norge som har mest å gå på når det gjelder å øke antall gjestedøgn. Vi må si nei til store konferanser, fordi vi ikke har nok kapasitet i dag. Vi ser derfor virkelig fram til at kongresshotellet som Realinvest planlegger på Brattøra, snart ser ut til å få sin godkjenning av byens politikere. Det blir angivelig Skandinavias største i sitt slag, med en sal på nærmere 1500 kvadratmeter som vil romme over 2000 mennesker i kinoppsett
og 1300-1400 ved bankettoppdekning. Med 400 rom blir nyhotellet på Brattøra å regne som stort i enhver sammenheng når det står ferdig i 2011.
Comfort Hotel Trondheim
Det er et urbant og rocka hotell som nylig er åpnet i Trondheim. Men før hotellet kunne bygges måtte tre mindre trehus ofres for det store hotellet som ligger i kvartalet Olav Tryggvasons/Krambugata. Comfort Hotel Trondheim skal være det mest spennende og beste, som tør tenke annerledes og som videreutvikler Choise-konseptet ytterligere. Et hotell som tenker miljø og som tar samfunnsansvar. Før hotellet åpnet brukte direktøren og hennes medarbeidere fire dager å ”kjøre seg inn”. De spiste frokost, dusjet, prøvde sengene, så på tv osv. Alt dette for å luke vekk eventuelle feil og mangler. Comfort Hotel Trondheim har kun tre små, men dog kreative møterom, men vegg i vegg finnes byens største kurs og konferansesenter.
Det forteller hotelldirektør Cathrine Stadsvik. Hun har tydeligvis gått i god skole til Petter Stordalen. Energisk legger hun ut om det nye hotellet. Først viser hun en cd, der sjefen sjøl taler om easy-living og hvor viktig det er å kunne tilby gjestene en urban livsstil og økologisk mat. Ja, så vil hun gjerne ”ligge med alle” som arrangerer kurs og konferanser i trønderhovedstaden, men som trenger flere senger.
Omsorg for gjestene
– Vi ønsker å være innovative, og å være spesiell for våre gjester. Alle våre rom er 3F rom Friskt, Frekt og Funksjonelt. På rommene finnes selvfølgelig en flatscreen tv med tilkoblingsmuligheter for ipod og pc. Her finnes ikke noe pay-tv med dårlige pornofilmer, sier hun bestemt. Det er sikkert mye bedre å kunne lytte til sin egen musikk, kanskje Pink Floyd, i hvert fall ikke musikk fra Celine Dion. Vi er et rocka hotell med urban livsstil, sier hun og smiler. Og smiler gjør hun mye, den 36-årige hotelldirektøren. I følge henne selv har hun fått utvikle et hotell som hun selv vil like å bo på. Som kvinne har hun også tenkt at det er lurt med kikkehull i dørene. Og det er det blitt. Også har hun fått helspeil på badet! Hotellet har også 21 rom som er tilpasset funksjons, hørsels og synshemmede gjester. Det finnes teleslynge, strodelys som forteller hvis brannalarmen går, blindeskrift i heis og på dører. Hotelldirektøren forteller at hun har omsorg for alle gjester. Omsorgen består også i at gjestene skal slippe å stå i kø ved inn– og utsjekking. Hotellet har installert selvbetjeningsautomater, slik at gjestene selv kan booke inn og ut. – Er ikke det lurt, de fleste er jo vant til slike bokser fra flyplassene, konkluderer hun.
Annerledes
Direktøren ansatte medarbeidere etter personlighet. Folk måtte møte opp på audition og hun ansatte folk etter personlighet framfor en god cv. – Glimt i øyet er en viktig egenskap og når jeg får en fisker som også er fallskjermhopper, med glimt i øyet. Ja, hva er bedre enn det, sier hun og ler. Selvfølgelig er det mange med hotellbakgrunn, men jeg mener at personlighet, evnen til å stå på er like viktig som noe annet. Når hun forteller om annerledesheten med Comort Hotel Trondheim, forteller hun også om søndag-utsjekk som ikke er før klokka 15.00, så en kan både spise frokost og lunsj på hotellet. I helgene sliter alle hotellene med belegg, og da må en våge å tenke kreativt for å få flere gjester. Vi tilbyr nå utsjekking seinere for de som ønsker enten å gå på tur i marka, eller rusle en tur i byen, eller for de som velger å sove lenge. På Comfort Hotel Trondheim har de rommet helt til klokken 15.00.
Outsourching
Både vasking av hotellrommene og nattvakt har hun valgt å outsourche. Direktøren forteller at hun velger å sette ut arbeid som hun vet andre er bedre i stand til å utføre enn sine egne ansatte.
– Iss har utstyr og dyktige folk som kan vaske, derfor velger vi Iss. Hotellet slipper derfor å kjøpe inn en masse utstyr og ting og tang. Jeg synes det er viktig å kjøpe kompetanse i stedet for å finne opp kruttet på nytt. De blir ansatt hos Iss, men de blir med på personalmøter, kurs og alt som har med hotellet å gjøre. Jeg er ikke redd for at vi ikke skal få et godt kollegialt samhold fordi om lønningsposen kommer fra Iss. En lønn som er høyere enn tariffen til de hotellansatte. Nattevakt-tjensten har jeg valgt å engasjere Securitas som kan sikkerhet, de har ansatte som er vant til å jobbe på natt, dermed slipper våre ansatte den biten, forteller direktøren og understreker at gjestene ikke vil merke om en ansatt kommer fra Iss, Securitas eller fra Comfort Hotel Trondheim. – Alle vil være likt kledd.
Kaféliv
– For at våre gjester skal få best mulig start på dagen, tilbyr vi nylaget frokost med mange sunne og økologiske alternativer. Har man en travel morgen, har vi take away slik at en kan ta med deg kaffe og mat på veien. Kafé livet starter allerede i hotell-lobbyen, i vår Krem kaffe shop kan vi by på håndlaget kaffe i alle varianter samt fristende småretter. Vi ønsker også at kaffebaren skal bli et godt møtested for byens befolkning.
Livets skole
Cathrine Stadsvik forteller at det er livets skole som har lært henne å drive hotell. Før hun tok på seg jobben som hotelldirektør ved Comfort Hotell Trondheim har hun også drevet et annet hotell i byen som også var et av Choice-kjeden. Nå er hun glad for å legge hjelmen på hylla, iføre seg et ”normalt” hotellantrekk og være direktør for gjestene. Ambisjonsnivået er det ikke noe i veien for direktøren. Ikke mindre enn 70 prosent belegg forventer hun seg, dog ikke til å begynne med. Men på sikt
– Ambisjonsnivået må være høyt, da har en noe å strekke seg etter, sier hun bestemt. Og rekker å fortelle at prisnivået, ja det er det markedet som bestemmer. Vi har dynamiske priser, sier hun
Slutt etter 94 år
Mens hotelldirektør Cathrine Stadsvik de siste månedene har stått på for å kunne åpne Comfort Hotel Trondheim, har avviklingssjef Synnøve Bergen ved Scandic Residence forberedt de ansatte og gjestene om at det er slutt på hotelldriften ved det ærverdige bygget på toget i byen.
– Det er forferdelig trist at et landemerke i Trondheim forsvinner når hotell Residence strenger. Det har vært en god arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø, forteller Bergan. Sverre Lunden nikker. I dag er han afp-pensjonist, men har jobbet i resepsjonen på hotellet siden 1975.
– Jeg er heldig som kunne gå av med pensjon før hotellet ble nedlagt, men det er bedrøvelig at eierne ikke ser seg tjent med å fortsette hotelldrift, sier den tidligere resepsjonisten. Vi sitter på et av møterommene i hotellet og snakker om 94 års hotelldrift. Hotellet fikk navnet Augustin da det stod ferdig i 1914, to år seinere skiftet det til Hotell Phoenix som det het helt fram til 1981 da Scandic overtok. Det var et moderne hotell som ble bygd, og allerede fra starten ble det installert heis for personbefordring. Den første direktøren ved hotellet satte seg høye mål og ønsket å gjøre hotellet til byens ledende ved siden av Britannia Hotell. Hotell Phøenix hadde helt opp til Scandic overtok både en stor restaurant med dansesal, og fikk byens første bar i 1935. I sin tid var det 100 sengeplasser, men de siste årene var det kun 66 rom
Mange direktører og gjester har kommet og gått, og tenk hvis veggene kunne fortelle! Da hadde det blitt mang en historie. Både morsomme, triste og historiske. Ifølge Trondheim byleksikon rekvirerte tyskerne hotellet under krigen og brukte det som forlegning for Gestapo og Sicherheitsdienst. De allierte la derimot planer om å bombe hotellet for å slå ut det tyske politiet.
Fra hotell til kontor og forretning
De siste 11 årene er det Terje Roll Danielsen gjennom selskapet Roll Severin AS som har vært eier av hotellet. Nå er planene å rehabilitere og bygget helt nytt kvartal med kontor og forretninger. Men planene møter motstand og bygningsrådet i Trondheim vil i løpet av høsten ta stilling til planene. Idéene fra Roll Severin møter nå motstand i byen som gjerne vil beholde den gamle og ærverdige bygningen og kvartalet som Scandic Residence er en del av.
Landemerke
– Jeg tror ikke byens befolkning er klar over at hotellet stenger. Når det går opp for folk, tror jeg mange vil reagere. Her har det kommet mange trondhjemmere for å se 17-maitoget fra en av våre balkonger. Vi er det eneste hotellet som har utsikt til torget og Munkegata med Stifsgården. Jeg lurer på hva pressefotografene nå skal gjøre, når de ikke kan komme på balkongen på rom 513 å ta bilder av ulike begivenheter, undrer avviklingssjefen. Både Lunden og Bergan håper og ber til byens politikere at de må ta vare på landemerke på toget. Det finnes ikke maken til bygg, mener de. – Det finnes ikke mange slike bygninger fra barokkens dager igjen. Ta vare på det, oppfordrer de. De vet at de forlater et slitt hotell som eierne har latt forfalle de siste årene. Men samtidig har det vært en god arbeidsplass. Heldigvis har de fleste kollegaene har fått seg nye jobber. Det stenger et hotell som flere av gjestene stadig har kommet tilbake til, ikke for at det har vært så fint, men de har trivdes, til tross for ulike historier som har gått i byen om hotellet på torget
– Det er mange rare historier som har vederfart dette hotellet. Hønfiks, er kanskje det meste kjente. Ja, hva skal en slik til slikt, undrer den tidligere resepsjonisten. Uansett rykte, så er det trist når vi stenger dørene.
Men gravøl-kaffe blir det på trappa, sukker avviklingsjef SynnøveBergan.