Oppdal så klart!
|
Quality Hotel Oppdal, et gammelt og ærverdig hotell, ble åpnet i 1924 og fikk en større påbygging i 1982. På trappa er hotelldirektør Steinar Furnes og presseansvarlig Tore Meirik i Oppdal Booking. |
Det sier hotelldirektør Steinar Furnes ved Quality Hotel Oppdal. Han mener at et nytt hotell fører til at det blir flere aktører for å få flere turister til alpinbygda.
– Erfaringer viser at økt kapasitet på overnatting fører til flere besøkende. Det var mange som var skeptisk da det nye hotellet Rica Seilet Hotel kom til Molde. Men det førte ikke til at Quality Hotel Aleksandra eller de andre hotellene i Molde fikk færre gjestedøgn. Tvert imot, påpeker hotelldirektøren. Han legger også til at Oppdal har stort behov for flere overnattingsmuligheter, ikke minst av hotellsenger.
– Alt var klart for hotellet, men så kom uroen i finansmarkedet som fører til at vi setter hotellplanene på vent. Opprinnelig hadde vi tenkt å ha hotellet ferdig til vintersesongen 2010. Men hva som skjer nå, er det ingen som kan forutsi, forteller Bjørn Ove Ansnes. Han er tiltenkt rollen som prosjektleder og vil sammen med Kjell Inge Røkke eie halvparten av hotellet, den andre halvdelen blir eid av Arthur Buchardt og sønnen Anders.
Tomta venter
En stor tomt ligger i dag naken og venter på utbygging. Det er den såkalte curlingtomta som er tiltenkt det nye hotellet. Formelt er det selskapene Oppdalstoppen 880 AS, eid av Røkke gjennom sitt private selskap TRG, og AB Invest med innehaver Buchardt og sønn, som skal bygge hotellet. Tidligere i år sa kommunen ja til å selge tomta i sentrum av Oppdal. Tegningene av hotellet er utført av arkitektfirmaet Kristiansen &, Bernhardt. En skisse viser et hotell i skifer, glass og stein i fire etasjer. Ansnes forteller at de jobber videre med å finne finansieringen av 250 millioners hotellet.
– Det kan skje mye i de første månedene i år. For å nå målet om å åpne hotellet til vintersesongen i 2010, må vi starte og bygge i vår. Vi er optimister. Håpet er at finansmarkedet forandrer seg i positiv retning, slik at vi får finansieringen i orden. Da starter vi bygging, konstaterer han.
Oppdal booking
Fjellbygda Oppdal i Midt-Norge har Norges største alpine skiområde. Mellom Dovrefjell og Trollheimen ligger bygda, som skulle ha alle muligheter til å bli et av landets største vinterdestinasjon. Men krangling i reiselivsbransjen i skibygda har ført til stagnasjon i mulighetene for å hevde seg blant de store alpinanleggene i landet. Uenighetene har ført til at fjellbygda har tapt mye i kampen om turistene. I 2008 fikk Oppdal Booking full kontroll over de fem heisene. Eier og daglig leder er Johan Fr. Schønheyder. Selskapet har også kontroll med de to hotellene på Oppdal samt Oppdal Gjestetun og Vangslia Fjelltun.
– Når Oppdal Booking nå har full kontroll over skiheisene, regner vi med at det blir enklere å utvikle Oppdal som en turistmagnet, sier Tor Meirik, pressekontakt i Oppdal Booking. – Selv om alpin er spydspissen i bygda, ser vi også at det kommer stadig flere turister til bygda på sommerstid.
– Det er et godt samarbeid mellom næringsforeningen og Oppdal Booking, forteller hotelldirektør Furnes. Han legger til at Quality Hotel Oppdal har opplevd en sterk dreining i hva konferansegjestene ønsker når de er på Oppdal.
– Vi ser at våre kurs- og konferansegjester ønsker ulike type aktiviteter. Det unike med Oppdal er at vi har mye å tilby. Foruten alpin og langrenns muligheter, kan vi også by på curling, guidede turer, moskus safari, bowling, sykkelturer, heisbasert downhill sykling, badeanlegg. Jeg må heller ikke glemme at Oppdal kan by på storslott natur i fjellområdet mellom Dovrefjell Nasjonalpark og Trollheimen landskapsvernområde. Mange av konferansegjestene ønsker en tur i Villmarksleiren som vi samarbeider med aktivitetsselskapet Opplev Oppdal. Mange foretrekker også å avrunde et kurs og en konferanse med et hyggelig måltid i særegne omgivelser. Da kan vi by på kortreist mat på Låven, å innta et måltid foran peisen på solide trebord gir alltid en god stemning, forsikrer hotellsjef Furnes.
Lang tradisjon som vertskap
Oppdal har lange tradisjoner som vertskap for reisende. Allerede på 1100 tallet startet ferdselen over Dovrefjell fra Østlandet til Nidaros/Trondheim. Kongsvold Fjellstue er i dag den best bevarte av alle fjellstuene på denne strekningen. Oppdal ligger bare 12 mil fra Trondheim og 42 mil fra Oslo, med tog, buss eller bil, ja det er også en liten flyplass i bygda. De siste åra har det vært en stor bygging av private hytter i bygda. Det har også vært drivkraften i utviklingen i fjellbygda. Nå håper en at det nye hotellet blir bygget for å øke kapasiteten på overnatting.
– Det er helt klart at vi trenger større kapasitet på overnatting. Vi har mange hytter og utleieleiligheter, nå trenger vi et nytt hotell. Vi ønsker større aktivitet på Oppdal og vi har mye å tilby de som velger å besøke bygda både på sommer og vinter. Vi utvikler tilbudene hele tida, nå ser vi at fjellbygda også er i stand til å bli attraktiv for de som ønsker å ta sykkelen i bruk i alpinbakkene, avslutter Steinar Furnes og Tore Meirik.
 ,