Rekordtall for norske hoteller
Norske hoteller jubler. Overnattingstallet økte med tre prosent fra juni 2015 til 2,45 millioner overnattinger i juni 2016. Rekordtallene fortsetter i juli og august.
Statistisk sentralbyrå melder om rekordmange overnattinger i Norge i juni og at veksten fortsetter i juli og august.
– Tallene bekrefter tilbakemeldingene vi har fått fra våre medlemsbedrifter i lang tid, nemlig at det går mot ny reiselivsrekord i sommer for tredje år på rad, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Hun ber først og fremst bransjen ta æren for veksten selv.
- Dette skyldes et teknologiskifte som bransjen selv kan ta æren for. Bookingsystemer, digitale løsninger som gjør det lettere for gjesten å booke, betale, få informasjon og dele opplevelsene. Moderne løsninger og markedsføring gjennom moderne kanaler har gjort Norge til en vellykket ferienasjon.
En voksende næring
Resultatet er at norsk reiseliv er en av næringene med kraftigst vekst. Devold peker på at det også en er næring som vokser over hele verden.
– Internasjonalt vokser denne bransjen med 10 % årlig. Nå har utlandet virkelig fått øyene opp for Norge og vi skal sørge for at vi tar vår andel av veksten. Det er slik vi kan skape trygge arbeidsplasser i Norge, noe vi trenger mer enn noen gang.
SSB-tallene viser at det var nærmere 1 million utenlandske overnattinger i Norge i juni, en økning på 10% sammenlignet med samme måned i fjor.
– Vi ser en sterk vekst fra viktige markeder. Gjester fra USA øker med 20 prosent, veksten fra Kina er på hele 62 prosent og det er mange flere turister fra både Tyskland, Frankrike og andre euroland.
Fire årsaker
NHO Reiselivsdirektøren peker på fire årsaker til turistveksten i Norge.
– Vår suksessoppskrift er unike natur- og kulturopplevelser, gode digitale løsninger, trygghet og svak krone, samt gode direkte flyforbindelser, sier reiselivssjefen.
Ferske tall NHO Reiseliv har innhentet fra de store hotellkjedene forteller at veksten fortsetter videre inn juli og august. Hotellkjedene bekrefter at veksten er sterk i alle de store byene med unntak av Stavanger som fremdeles sliter med lav etterspørsel, mye grunnet ny kapasitet i byen. Også her er det flere solgte rom i perioden enn i fjor, men ny kapasitet gjør at belegg og RevPAR faller. Oslo, Bergen og Trondheim har rekordnivåer på gjestedøgn. Nord-Norge og resten av Vestlandet (unntatt Haugesund) gjør det også sterkt.