Eneste håndplukket i Akershus

Publisert Sist oppdatert

– Vi er veldig stolte av utvelgelsen, og er i meget godt selskap med 15 utvalgte steder rundt omkring i landet, sier Helge Opsahl som eier Kringler sammen med kona Hilde Olstad.

Anine Røssum Ingul i Innovasjon Norge sier det slik: ''''De Håndplukkede er særegne og annerledes kurs og konferansesteder som skreddersyr arrangementer for sine gjester. De har alle sin egenart og sjel, og det stilles strenge krav til kvalitet i alle ledd.''''

Helge Opsahl trekker fram at nettverket som skapes ved slike utvelgelser er nyttig.

– I nettverksmøtene for oss som er tilsluttet håndplukket, møter vi folk fra hele landet med forskjellige erfaringer og løsninger på de utfordringene man møter på sin vei, sier Opsahl. Han er ikke redd for å innrømme at noe har dukket opp her og der.

– Blant de mer kuriøse utfordringene så var ikke vår adresse mulig å spore opp på kartene til de store GPS-leverandørene, men nå er det i orden også, konstaterer den løsningsorienterte gründeren, men bakgrunn som saubonde fra Bærum. Det var familien hans som eide Kringler. Da han og kona overtok var det gammel og slitent og noe måtte gjøres. Med lite innmark, men brukbart med skog, så ble det til at man ville lage en kurs og konferansesenter med særpreg.

Den restaurerte låven kan i dag tilby konferansefasiliteter, møterom og spisesal. De solide tømmerveggene og moderne interiør er bundet sammen med spennende fargevalg og mye glass og åpninger som slipper lyset inn og ned i den gamle bygningen.

– Etter hvert dukket behovet for overnatting opp. Logistikken mellom hoteller i området og her ble for tungvint. Derfor bygde vi tre bygninger med overnattingsmuligheter nedenfor låven her. Så nå har vi 26 rom med til sammen 40 senger. Disse rommene er fordelt rundt i nye bygg på gården. Husene er holdt i en gammel stil med et stort felles rom og flere små dobbeltrom med dusj og toalett, men uten TV. Fellesrommene kan brukes både til møter og nachspiel, sier Helge Opsahl med et smil.

Han og kona driver Kringler med et minimum av bemanning.

– I tillegg til oss så har vi to faste på kjøkkenet og fire ansatte i 60 prosent stilling. I tillegg har vi en lang liste med stabile folk som vi ringer til når det er behov. Sesongen følger stort sett skoleruta så vi har fri innimellom, sier verten på Kringler. Han avslører at kokkene da bruker fritiden sin til å ta seg sommerjobber rundt for å lære mer.

UHØYTIDELIG

Kringler gård er fra 1690 og ligger i skibygda Nannestad, kun 15 minutter fra Oslo Lufthavn. Den er en av flere gårder i samme område. Navnet Kringler kommer fra landskapet rundt disse gårdene. Gården ligger idyllisk til ved elva Leira, med Kringlerdalsfossen som nabo. Den store låven på gården, fra 1870, er restaurert og bygd opp igjen i gammel stil. Selve låvebrua går fremdeles tvers igjennom hele låven, over konferansebord og spisebord. Atmosfæren er helt spesiell med tykke tømmervegger, grove naturmaterialer og flere ildsteder.

Kulturlandskapet i Nannestad er det best bevarte på Romerike. Dette gjenkjennes i de kulerunde formene på jordene. Dette ligger også til grunn for navnet Kringler. Landskapet omkring gårdene var ''''rundt''''.

På Kringler finner du ruiner tilbake til år 1640. Her lå det sagbruk og mølle, og elva Leira ble brukt til tømmerfløting i vårflommen. I Juvet pleide tømmeret å floke seg så her kunne det oppstå farlige situasjoner.

Elva er også grobunn for en aktivitet på Kringler. Kanoturer er populært.

– Da laster vi opp og kjører gjestene våre oppover i elva, så kan de padle gjennom kulturlandskapet en snau time før de ender her nede og kan gå til middag, sier Helge. Man kommer fort på fornavn med vertskapet på Kringler. Det er ikke alle ”hotelleiere” som møter deg med olabukse og ullgenser når man kommer. Men det skjer på Kringler.

– Men selvfølgelig kan jeg kle meg pent når det behøves, ler Opsahl.

Historielaget har bygd opp igjen den gamle fløterhytta og gjenskapt atmosfæren fra fløtertiden. Tidligere krysset Åsveien elva Leira her, og brua har også kommet på plass med sauebukken på den andre sida. Langs elva har vertskapet laget en natursti med masse opplevelser underveis. Den tar for seg alle elementene som er nevnt over.


 ,,,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS