Høyfjellshotellet ved sjøen
Da investor Ove Trøen i Sudrheim-gruppen overtok den gamle bygningen ute på Tromøy i 2003, et halvlangt steinkast fra festivalområdet på Hove, var hotellet i stusselig stand. Den ærverdige trebygningen hadde en mildt sagt broget fortid. I 5 år hadde det vært en privat barnevernsinstitusjon i bygningen, med alt dét fører med seg. Huset hadde stått tomt i en årrekke. Det ble avdekket litt av hvert under oppussingen. Man måtte mange tiår tilbake for å finne Breidablikks storhetstid. For å markere starten på en ny epoke ble det bestemt å gi stedet et nytt navn; Arendal Herregaard.
Historisk forankret
På slutten av 20-tallet gikk tre lokale Arendalskjøpmenn, som hadde vært ute og sett og opplevd den store verden, sammen om å åpne et etablissement av den engere sorten. Noe de mente sårt manglet i byen. Tomt ble kjøpt og hotellet reist. Breidablikk åpnet sine dører for Arendals overklasse i 1929. Ute på Tromøy, i landlige omgivelser, kunne Arendalssosieteten hygge seg blant likesinnede. Her var det høy sigarføring, de edle dråper perlet i glassene, her var vakre kvinner og mektige menn. Verdensproblemer ble løst og livet var vidunderlig. Det er dette dagens eiere og drivere er på jakt etter.
Gjennomgåene oppussing
Fra kjøpet i 2003 frem til i dag, er det blitt investert nærmere 40 millioner.
– Samtlige 40 værelser er pusset opp. Vi har brukt den samme designeren som innredet kongeskipet, forteller salgsdirektør og partner Oddgeir Frette. I hotellets tredje etasje ligger de 14 suitene, de er alle innredet i maritim stil. Rundt hotellets resepsjonsområde er innredningen i klassisk biedermeier stil, og på veggene henger skutemaleriene tett som sild. Gamle klenodier er med å gjøre stilen gjennomført.
–Vi har et mål om å fylle hotellveggene med skutemalerier, sier Frette. Til den jobben har de engasjert en av Nordens fremste, kanskje den aller fremste, skutemaler til å fylle Herregården med malerier.
Maler sjøsprøyt
Carl B. Hestman heter kunstneren som skal bidra til det maritime preget.
Han har rundet 81 år, men svinger like fullt penselen. Fasinasjonen for det maritime, sjøsprøyt og gamle seilskuter, fikk han da han var til sjøs som 17-åring. Utenfor Kapp Det Gode håp kom skuta ut for orkan. Etter den opplevelsen har storm og hav alltid fasinert den erfarne maleren. Merittlisten er lang, han har foreviget over 2000 seilskuter og historiske motiver. Han har studert malerkunst i Belgia, Nederland, Spania og Australia og har i tillegg flere eksotiske utenlandsopphold bak seg, men nå er det altså Tromøy som gjelder.
Han har fått en heller unik avtale med hotellet.
–Jada; Hestman får bo og male her på hotellet så lenge han trenger, sier Frette. Bestillingen lyder på 25 bilder. De skal ikke bare pryde stuer og rom på herregaarden, men også henges opp i Sudrheim-gruppens etablissementer inne i selve Arendal.
Restaurantene
– At vi engasjerte Hestman kom av at vi ønsket et maritimt preg på vår restaurant 1711 inne i byen, sier Frette. Det ble kjøpt fire malerier og kontakten var opprettet. Hestman ble med ut på Tromøy, likte det han så og avtalen om de 25 maleriene var i boks.
I tillegg til nevnte restaurant, driver Sudrheim-gruppen også Ferdinand Steak & Bar og Poppes 2. etg. Og hvor 1711 er innredet i gammel stil som står til den gamle trebygningen i pollen i Arendal, er Ferdinand Steak & Bar blitt mer rocket. Her har man bilder av offshorebåter på veggene. På flatskjerm kan gjestene følge med når det kjøres race rundt i verden. Markedsføringen av restauranten er også vel verdt å merke seg.
Gruppe på nettet
Arendal har ”alltid” hatt en restaurant Ferdinand, men da Thon Hotel kjøpte det gamle Scandic hotellet der den gamle restaurant Ferdinand lå, åpnet de Egon Restaurant i lokalene. Dette falt mange Arendalitter tungt om hjertet. De savnet sin Ferdinand og ville gjerne ha det populære spisestedet tilbake. Markedsføringen av gjenåpningen ble blant annet gjort på nettet.
– Vi opprettet en gruppe på facebook som vi kalte vi Ferdinands Venner. I løpet av to dager hadde vi 85 medlemmer, smiler Frette.
Den utradisjonelle markedsføringen får følge av utradisjonell bruk av for eksempel restaurantenes kokker.
Rullerer
– Det er ofte slik at det er fullt ”trøkk” i byen, mens det er relativt stille her ute. Og vice versa. Av den grunn har vi fått til et system hvor kokkene rullerer mellom 3 av restaurantene, forklarer Frette. Gode kokker er som kjent ettertraktet og det gjelder å bruke de man har på en fornuftig måte. Frette antyder at noe lignende kanskje på sikt kan bli aktuelt for bedriftens andre ansatte.
På Herregården er det vossingen Torunn Kjærsland som er kjøkkensjef. I følge Frette har hun lovet smalahove i lavvoen på vintermenyen, for dem som tør. I restaurantene er det Nils Andre Olsen som regjerer.
– Vi har lenge vært på utkikk etter restaurantsjef her på herregaarden, og er glade for at vi endelig har fått besatt stillingen, sier Frette. Olsen har bakgrunn fra Statholdergaarden og Gourmet på Color Magic.
Et overordnet mål er at det skal være fleksibilitet i alle ledd.
– Uansett om gjestene ønsker tapas eller et 7 retters herremåltid, skal de få det de vil ha, avslutter Oddgeir Frette.
Oddgeir Frette er partner og salgsdirektør på Arendal Herregaard.