Investering, inntjening og miljøfordel
Thon Hotel Sandnes er et hotell for forretningsreisende, konferanser og feriegjester. Hotellet har 82 rom og 10 leiligheter, ble bygget i 1979 og utvidet med en ny fløy og 32 rom i 1998.
– Hotellets største utgiftspost innen vann, er varmt vann til dusjing. I fjor gikk det samlet sett 205 l vann per gjestedøgn. Det er mye og det gav høye utgifter, likevel er vi heldige. De fleste av våre gjester er voksne menn, og de bruker mindre varmt vann enn kvinner på samme alder, sier hotelldirektør Tor Gunnar Solvang.
Hotellet hadde allerede fornyet ventilasjonsanlegget, blant annet ved å forbedre avsuget fra baderommene. Solvang ba en lokal leverandør, AC Enko AS, om hjelp til å få ned energiforbruket knyttet til varmtvannsproduksjonen. Varmt forbruksvann ble levert av fem seriekoblende varmtvannsbeholdere basert på el. AC Enko AS foreslo å koble en ”Toshiba KWsmart” luft-til-vann varmepumpe til disse.
Mye penger spart
Systemet ble tatt i bruk i august 2007. Leverandøren har ført logg hele året og har dokumentert meget gode resultat.
– Det finnes andre pumper hvor en klarer å presse temperaturen på forbruksvannet opp mot 55 grader, men da går det ut over virkningsgraden. Denne pumpen har levert 65 graders varmt forbruksvann hele året, og virkningsgraden er 3 (1 kWh inn, og 3 kWh ut red.anm.), forteller Frode Frafjord, prosjektleder hos AC Enko AS.
Hotellets varmtvannsforbruk er mellom 2 og 4 000 liter daglig. Pumpen er i følge Frafjord liten i forhold til hotellets behov, men den er likevel tilstrekkelig. Årsaken er blant annet at hovedforbruket er mellom 06.00 og 09.00, slik at systemet har god tid på seg til å akkumulere tilstrekkelige vannmengder.
Målingene dokumenterer at hotellet har spart 28 000 kroner i året. Investeringskostnadene var ca 70000 kroner. Levetiden på systemet er forventet til ca 15 år.
– Jeg har regnet på innsparingene våre og sett hva dette gir i kroner over tid. Vårt hotell har få rom i forhold til det som bygges nå. I et nytt hotell, som ville være omlag dobbelt så stort som dette, ville besparingen kun på forbruksvannet blitt 1 millioner kroner i løpet av 15 år, avslører hotelldirektør Tor Gunnar Solvang.
Trygghet i vannet
– På grunn av Legionellaspøkelset var det en forutsetning at vi fikk et anlegg som produserer vann av høy nok temperatur. I de fem tankene varmes vannet opp til 65 grader ved hjelp av varmepumpen. Så heves det til 75 grader ved hjelp av elektriske kolber, før det shuntes ned igjen til tappevannstemperatur, utdyper direktøren.
Varmepumpen ble koblet mot det eksisterende systemet, og en benytter fortsatt hotellets opprinnelige beredere. Det ble montert en utedel ved avkastet fra ventilasjonsanlegget, slik at varmen fra avtrekksluften utnyttes av varmepumpen. Derfra er det trukket rør inn til innedelen, i teknisk rom ved berederne hvor vannet varmes opp og magasineres.
– Installasjonskostnaden pleier å være høyere, men her ble det en veldig enkel oppkobling med små inngrep i det eksisterende systemet. Fysisk lå det greit til rette for installasjonen, men KWsmart pumpen og det tilhørende systemet er også bygget opp slik at det kan gjøres enkelt, forklarer Frode Frafjord.
– På tradisjonelle luft - vann baserte system er det vanlig å dra vann fra bereder og ut til utedelen hvor det varmes opp, og så sendes inn igjen. Faren er at veksleren kan fryse. En løsning er å fylle systemet med glykol, men det reduserer igjen virkningsgraden. Vi har løst utfordringen ved å ha en innedel og en utedel. Dette gir også fordel for installasjonen, fordi det er enklere å montere anlegget når systemet er basert på to enheter, mener Richard Granskogli, ved ABK AS.
Salgsargument
Thongruppen hadde som mål at alle deres norske hotell skulle bli Miljøtårnsertifisert innen utgangen av 2008. Det lyktes ikke helt, noen manglet fortsatt noe dokumentasjon ved årsskiftet. Men også for disse skal alle biter komme på plass i løpet av våren.
– Vi er Miljøfyrtårnssertifisert, og selvfølgelig er energiløsningen viktig i så måte. Men vi gjorde ikke dette for å imponere i forhold til sertifikatet. Dette var like mye økonomisk motivert som miljømotivert. Det kostet oss mye å varme opp vannet.
Sikkerheten for varmtvannsforsyningen er i følge ham også en stor fordel.
– Vi tok ikke vekk det gamle systemet, det er der fortsatt. Skulle noe svikte ved det nye systemet, slår det gamle seg inn automatisk. Jeg setter pris på den økte sikkerheten, for er det noe hotellgjester ikke liker, så er det å dusje i kaldt vann. I tillegg kommer det gode miljøargumentet. I kampen om de store kundene ligger krav til miljøsatsing som en del av anbudet. Vi vet at hotellkjeder har tapt anbud fordi de ikke var gode nok på miljøbiten, forteller hotelldirektør Tor Gunnar Solvang.
FAKTA:
Første driftsår produserte pumpen 42 544 kW/h, og forbrukte 14 355 kW/h.
Dette gir en netto besparelse i kW/h: 28 189
I følge Richard Granskogli, ved ABK AS egner tappevannsystemet seg for hotell, blokker, restauranter, dusjanlegg i skoler, treningssentra, samt næring og industri med stort varmtvannsforbruk. Systemet er modulbasert, og kan enkelt bygges ut når behovet er større. På hotellet har en beholdt el. tilførselen, slik at denne kan ta toppene vis det skulle bli beinkaldt ute.
 ,