Det siste store intervjuet:
Tilbake der han startet
Lørdag døde «Norges første hotellkonge», Jan E. Rivelsrud. En mann svært mange i hotellbransjen har et forhold til, men som svært få har noe negativt å si om. I dag re-publiserer vi det siste store intervjuet vi gjorde med Rivelsrud i 2014, da salget av Rica var et faktum.
Intervjuet under ble publisert i Hotellmagasinet 1-2014:
Her står den abdiserte hotell-kongen Jan E. Rivelsrud (74) og vasker gulvet i nattklubben i Bygdøy Alle. Akkurat som han gjorde for nesten 40 år siden.
Vi er i Bygdøy Alle 5 i Oslo, på nattklubben Baroque, Jan «Rica» Rivelsrud, hans kone og partner Grethe og Hotellmagasinet. Samt innehaveren av stedet, Andreas Mortensen. Hvis sistnevnte får det til å klaffe som den eldre herremannen som akkurat nå svinger vaskemoppen til ære for fotografen, vil han i år 2054 ha vekslet Baroque inn i over 70 hoteller.
Ville ikke bli direktør
For det var her, i Bygdøy alle 5, at eventyret Rica begynte. Det var her Jan Rivelsrud og hans svoger prins Carl Bernadotte startet nattklubben Bajazzo i 1975. Vår mann hadde takket nei til høyttravende direktørstillinger innenfor hotell for å begynne for seg selv. Noe eget hotell hadde han imidlertid ikke råd til.
– Planen var å drive Bajazzo såpass at vi etter hvert ville få råd til å leie et hotell, forteller Rivelsrud.
I dag kan vi konkludere med at «såpass» klarte han å drive det.
Bajazzo er oppkalt etter en klovn, og nattklubben gikk latterlig bra. Det var biff og bernaise på dagtid, og DJ hele natta. Og stinn brakke nesten hele tiden.
– Vi representerte noe nytt med terrasser langs veggene og lang bardisk. Det var ikke vanlig i Norge den gang, sier Rivelsrud.
NB: Saken fortsetter under bildet.
Selv Stones er greie!
Snart hadde han og Prins Carl (derav Ri-Ca) over 20 Bajazzo - spredd mellom Kirkenes og Kristiansand. Og nå hadde vår mann «såpass» at han kunne leie et hotell, og det ble Carlton i Oslo. Deretter kjøpte han Grand i Hammerfest, og siden har ikke Jan E. Rivelsrud sett seg tilbake. Ikke før nå.
Tirsdag 11. februar smalt bomben: «Jan E. Rivelsrud selger sitt livsverk Rica til Scandic». 72 hoteller, 65 i Norge og syv i Sverige. 3000 ansatte. 2,5 milliarder i omsetning. Og 40 år med overskudd.
Dermed er tiden inne for å se seg litt tilbake:
– Det er klart det er tilfredsstillende å gjøre det økonomisk bra. Og det har vært veldig moro å drive hotell. Men det jeg først og fremst har med meg fra Rica-tiden, er alle de utrolig flotte menneskene jeg har møtt. Selv Rolling Stones er jo kjempegreie! sier 74-åringen og gliser mot discokula i nattklubben.
Begynte som pikkolo
Jan E. Rivelsrud begynte karrieren som pikkolo på Holmenkollen Park Hotel. Året etter gikk han i lære ved Frascati Restaurant i Oslo. Senere tok han både kokkeutdannelse og hotellfagskole i Stavanger.
I 1966 ble Rivelsrud restaurantsjef ved Caravelle i Oslo lufthavn Fornebu. Fire år senere var han adm. direktør ved SAS Royal Hotel i Bodø, og fra 1972 var det han som styrte den nystartede Nordic-kjeden i Harstad.
– Og så sa du «takk for meg, jeg skal drive disco i Oslo». Det er litt av et karrieretrekk?
– He he, ja, når du legger det frem på den måten. Men jeg syntes restaurant var spennende, og vi hadde tross alt en plan. Det var ikke lett å skaffe finansiering til hoteller på den tiden. Uten Bajazzo hadde vi aldri vært der vi er i dag.
Jan Rivelsrud sier han hadde mye moro under Bajazzo-tiden, men det var definitivt ikke hæla i taket for entreprenøren fra Eidsfoss. Fra dag én var det knallhard jobbing og nitid kostnadskontroll. Drømmen var jo å eie et hotell en gang i fremtiden...
NB: Saken fortsetter under bildet.
Grønne fly
Selv om Bajazzo i Bygdøy Alle er grunnsteinen, var det i Nord-Norge Rica begynte å ta form. Da kjeden var tre år gammel, hadde den syv hoteller i Nord-Norge.
– Det var en utrolig spennende tid, med mye reising i grønne én-motors fly, mimrer Rivelsrud.
Etter hvert kom han til erkjennelsen av at det er like mye jobb å drive restaurant som hotell. Og – vips! – så var 17-18 Bajazzo solgt.
I 1981 skjøt utviklingen ytterligere fart, med overtakelse av en lang rekke store hoteller i Sør-Norge. Veksten fortsatte gjennom hele tiåret og resten er historien om en klovn som ble til 72 hotell.
– Min største innovasjon ligger i å finne opp hjulet, altså hotell-hjulet. Når du først vet hvordan du skal sette sammen mennesker og kompetanse – alle på rett plass i navet – ja, så har du et hjul som aldri stopper å rulle. Det er det samme hjulet vi har på alle Rica-hoteller. Det holder å finne det opp én gang, sier Rivelsrud.
OL-bonanza
Når han under discokula i Bygdøy Alle nå ser tilbake på de 40 årene som er gått, er det med et smil om munnen og store problemer med å fremheve enkelt-episoder, favoritter eller et høydepunkt fra en meget innholdsrik karriere.
Som for eksempel når vi spør hvilket Rica-hotell han han er aller mest fornøyd med.
– Ja, det må jo bli Grand eller Holmenkollen. Og så er jeg selvfølgelig veldig glad i Rica Nidelven. Og Molde, selvfølgelig. For ikke å snakke om Ishavshotellet i Tromsø! Og så er jeg veldig stolt av Havna på Tjøme. Der er det blitt skikkelig fint!
Og slik fortsetter det:
– Hva husker du aller best fra disse 40 årene?
– Hmm, ja det er ikke lett å svare på sånn på stående fot… Det var en spennende periode i forkant av OL på Lillehammer. Det må ha vært omkring 92, og vi åpnet 8-9 hoteller nesten på likt. Da gikk det unna. Det glemmer jeg aldri!
– Også nordnorsk hotelldrift, da. Det var vårt første store kjøp, og vi visste nok ikke helt hva vi gikk til. En stund trodde jeg at vi hadde kjøpt en hall (Nordkapphallen), og så var det 7-8 hoteller!
NB: Saken fortsetter under bildet.
Vann i trappene
Noen ulykker har det også vært:
– Da vi skulle åpne Rica Nidelven gikk det gærent. Natten før åpning røk hovedvannrøret, og 2000 liter vann i minuttet fosset ned trappene på prestisjehotellet. Utrolig nok klarte vi å åpne som avtalt klokken 16!
– Hva angrer du på?
– Det er mange hoteller jeg ble tilbudt som jeg burde ha kjøpt, men takket nei. Men det bruker jeg ikke tid på nå!
– Og så har det gått motsatt vei; at jeg takket ja når jeg burde ha sagt nei. Et eksempel er Saltfjellet hotell. Det fikk vi så billig at vi trodde det var umulig å tape penger på det. Men det var ikke et menneske der. Ikke ett! For å si det sånn: Vi holdt stor fest da vi til slutt fikk solgt det!
Overskudd hvert år
Én ting er Jan E. Rivelsrud ekstra stolt av: At Rica har gått i overskudd hvert eneste år.
– Vi han aldri har vært tvunget til å selge noe hotell, og vi er det heller ikke nå. Men det er en tid for alt.
I 40 år har Mr. Rica reist land og strand rundt. Foruten hjulet han fant opp, har han vært mer enn gjennomsnittlig opptatt av kostnadskontroll. Da han var adm. direktør (frem til 1995), kunne han på et hvilket som helst hotell i kjeden peke ut hvor for eksempel komfyren var plassert. Og hva den hadde kostet i innkjøp!
Han husker fortsatt prisen på biff og bernaise hos Bajazzo i 1975 (selv om denne er enkel): 19,75 kroner.
Uterestaurant
– Hva skal du gjøre nå, Jan E. Rivelsrud?
– Nå skal jeg jobbe litt mindre, og se litt mer sport på TV. Og så skal jeg bruke litt mer tid på en av mine favorittsysler: Det er å sitte på en uterestaurant, som ikke er min, og bare se på livet.
– Du vurderte aldri å beholde et lite hotell, nærmest sånn for deg og kona, så dere har noe å pusle med?
– Jo, men jeg beholdt 22! avslutter Rivelsrud og setter opp et stort smil.