Innovasjon og konkurranser på Smak
Årets Smak-messe skal fremme innovasjon gjennom en rekke konkurranser.
Når dørene åpnes tirsdag 4. februar er det den 7. utstillingen siden 2000, men bare tredje gangen med Smak-navnet. Messen har aner helt tilbake til 1992 da Reiselivsbedriftenes landsforening arrangerte Storhusholdningsmesse.
Smak er den største nasjonale bransjemønstring for HoReCa, KBS, uteliv, dagligvare og storhusholdning som arrangeres i Norge.
Nytt av året er at nå også Bryggeri- og drikkevareforeningen samarbeider med Smak og området vin & brennevin integreres i messekonseptet som fra før omhandler mat & drikke, dagligvare, utstyr samt design & interiør og favner alle næringer og bransjer i hele verdikjeden fra råvare og fram til gjest og konsument.
Innovasjon er årets tema
Innovasjon er en forutsetning for vekst og fremgang. Med innovasjon som tema skal Smak 2014 være utstillingsvindu for bransjens nyheter.
Nye konkurranser skal løfte frem talenter og inspirere til kreativitet. Seminarprogrammet har trender, innovasjon og best cases på menyen.
Konkurranser på rekke og rad
Det blir avholdt en hel rekke med konkurranser i løpet av messedagene:
- Årets nyt mat stol
- Nasjonal Pizzamester
- Årets matfunn
- Borddekking
- NM i konditorkunst
- Norges raskeste bartender
- NM i Institusjonskokkefaget
- NM i Maskinoppvask,
- Årets Grønne Kokk
- Årets Masahiro-kokk 2014
Årets matfunn har, som messen, tema Innovasjon og ønsker å vise det beste av norsk mat og drikke. Man vil også skape mer oppmerksomhet rundt norske råvarer, sier spesialrådgiver Arne Rød i Innovasjon Norge.
– Norsk mat og drikke er i vinden som aldri før – det er trendy med autentisk norsk og vi har råvarer i verdensklasse her i landet, forteller prosjektleder for Smak 2014 Torill Engelberg.
Årets matfunn skal stimulere til nytenkning og fremtidsrettet markedsorientering. Det har skjedd en utrolig utvikling av norske råvarer og foredlede mat- og drikkeprodukter fra store og små bedrifter og produsenter.
Årets Matfunn har følgende kandidater:
- Jakob & Johan Dybvik AS: Klippfisk 321 Ovn – «Tradisjonsrik norsk råvare i nytt konsept hvor nye forbrukere og enkelhet er satt i fokus.»
- Fjordland AS: Byggrynsgrøt – «Kvalitet i særklasse og en nyskapning som treffer trender som tradisjonelt, enkelt, bærekraftig og tydelig geografisk opprinnelse.»
- Egge Gård AS: Egge Gård ISEPLE – «Nyskapning hvor kombinasjon av råvarer, prosess, klima og kunnskap har resultert i et produkt i verdensklasse.»
- Trondheim Slaktehus AS: Dry aged ytrefilet med fett – «Målrettet arbeid tar smaksopplevelsen på storfekjøtt til nye høyder.»
- Ryfylke Smak AS: Krydra Tomatsaus – «Smaksrik norsk tomatsaus fra Finnøy i Ryfylke hvor bærekraft og lokal tilhørighet står sentralt.»
Design-konkurransene, «Fremtidens serveringskonsept» og «Årets Nyt Mat Stol», skal bidra til å synliggjøre betydningen av interiør og design i totalopplevelsen som gjest.
- Konkurransene er samtidig en bevisførsel for messens motto, «Innovasjon i alle ledd», sier Trond Ramsøskar, fra NIL. Han leder juryen for begge konkurransene.
Fremtidens serveringskonsept
De nominerte prosjektene er trukket ut fra NILs årbok 2012 og 2013, basert på kriterier som høy grad av innovasjon og tydelig konsept. Det må oppleves som en egen destinasjon og være godt tilgjengelig for alle, og viser derfor en bredde innenfor serveringskonsepter (bar, restaurant og kantine). Universell utforming og miljøtenkning er viktig, sammen med miljø, romslighet og identitet. Kvalitet og brukervennlighet må synliggjøres.
De nominerte er (med juryens begrunnelse):
- Olivia Pizzeria, Tjuvholmen, Oslo: «Restauranten har et tydelig og lett kjennbart konsept. Til tross for stor bruk av tradisjonelle materialer fremstår stedet som innovativt og ekte. Juryen legger spesielt vekt på at stedet fremstår som kommersielt og godt løst.»
- Melkerampa, Mathallen, Oslo: «Stedet fremstår overraskende og nyskapende. De få sitteplasser gjør stedet lite kommersielt, men det er trolig ment å fungere som et showroom for Tine mer enn en kommersiell café. Juryen legger spesiell vekt på at prosjektet er grundig og skikkelig gjennomarbeidet.»
- The Thief, restaurant & bar, Tjuvholmen, Oslo: «Restauranten har en tydelig og sterkt identitet. Det er et innovativt uttrykk både i materialer og planløsning. Stedet fremstår som konseptuelt og innovativt med flere spennende elementer.»
- Thon Hotel EU, restaurant & bar, Brussel: «Restauranten har en tydelig identitet med sitt spreke fargevalg. Det store lokalet er godt og fleksibelt løst for flerbruk. Juryen legger spesiell vekt på at restauranten har blitt en snakkis i det eller så konservative Brussel.»
- DnB Hovedkontor, kantine, Oslo: «Flere spisesteder under ett danner rammen rundt kantinen til DNB. Den fremstår som spennende og fleksibelt løst. De ulike matkonseptene er bygget på en innovativ tematikk.»
Bidragene kan ses på Smak 2014, og prisen deles ut under Smaks bransjefest After 8 torsdag 6. februar.
Årets Nyt Mat Stol designes og kåres fordi sittemøbelet inngår i den totale matopplevelsen.
Den perfekte stol når god mat skal nytes er designutfordringen til medlemmer av Norske interiørarkitekters- og møbeldesigneres landsforening NIL og studentene ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst- og designhøgskolen i Bergen.
– Interiør og planløsninger påvirker gjestenes opplevelse av et måltid og har stor betydning for suksess i horeca, sier Siv Senneset, president i NIL: – Trenden er å tenke konsept, slik at alt og alle fra mat til miljø og atmosfære spiller på lag.
Juryen har lagt stor vekt på kreativitet, komfort, brukervennlighet og funksjonalitet.
De tre nominerte er (med juryens begrunnelse):
- Bottle – Design: Frøystad+Klock ved Runa Klock: «Stolen fremstår som ren og enkel. Fem like ”flaskeformer” danner sete og rygg montert på et enkelt understell. Det er et pluss at stolen er lett og stablebar.
- Torp – Design: Hanne Kari Ravndal: «Stolen er både god å se på og virker bekvem å sitte på. Den virker umiddelbar litt tung, men til gjengjeld solid. Et ekstra pluss at den kan henges på bordet og at den kan stables.»
- Una – Design: Torsteinsen Design: «Stolen fremstår som klassisk og ærlig med et tydelig formspråk. Designet med mykt sete og rygg og en tre-detalj på toppen gjør stolen svært egnet til restaurantbruk. Et ekstra pluss at den er stablebar.»
De nominerte bidragene presenteres i området for Interiør & design, hvor de besøkende inviteres til å stemme på sin favoritt.
Vinnerstolen blir presentert under prisoverrekkelsen på bransjefesten After 8 torsdag 6. februar.
Nasjonal Pizzamester 2014
Under Smak 2014 skal det kåres en nasjonal pizzamester. Alle bakere, kokker, pizzakokker og lærlinger ble invitert til å delta og de 15 mest spennende oppskriftene deltar i finalen: Folkets Pizza. Etter 3-dagers live-konkurranse foran publikum, vil et profesjonelt dommerpanel kåre en Nasjonal Pizzamester. Premien er på 15 000 kroner samt deltakelse i Pizza VM i Italia (med reise og opphold).
NM i konditorkunst
Seks finalister er allerede plukket ut til å delta i NM i konditorkunst 4. februar: Marita Mæle fra Sabor As/Kanelsnurren, Guillaume Legendre fra Grand Hotell i Oslo, Janey Chen fra Villa Sole, Sasithon Thongphueng fra Rica Nidelven hotell, Grégory Bécel fra Kaffebakeriet og Cathrine Nilsen fra Dromedar kaffebar AS i Trondheim.
I finalen på Smak 2014 skal de lage en hovedkake for 8 personer i to identiske eksemplarer, to typer sjokoladekonfekt og en showpiece i sjokolade, sukker eller pastillage, som skal være hundre prosent spisebar, til utstilling. Førstepremien er troféet «Den gyldne kakespade», 20.000 kroner pluss et 3-dagers kurs hos Valrhona. Konkurransen arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening.
Årets grønne kokk
Opplysningskontoret for frukt og grønt, i samarbeid med Kokkenes Mesterlaug (Oslo), Segers og BAMA, arrangerer konkurransen «Årets grønne kokk» torsdag 6. februar. Formålet er å sette søkelys på de grønne råvarene, inspirere til økt bruk av frukt og grønt, og i etterkant formidle nye, spennende og fargerike idéer til horeca og convenience. Alle faglærte kokker ble invitert til å delta, vel å merke to og to kokker. Oppgaven vil bestå i å lage fire retter til en buffet for 50 personer og to tallerkenretter til 12 personer. En av rettene skal være dessert. Lagene får 3 timer til rådighet og Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren, og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse.
De seks lagene som er plukket ut til konkurransen er:
- Thomas Johansen Borgan fra Kontrast Catering A/S, Trondheim og Renee Fagerhøi fra Kalas&Canasta, Trondheim
- Tor Ivar Berg og Khai Hoa Phung fra Gastro Catering AS, Oslo
- Lene Kjøde fra Alfred Restaurant, Oslo og Jonas Berg Grønvold fra Brasserie Blanche A/S, Oslo
- Richard Eide Sundal fra Quality Hotel Expo, Fornebu og Andreas Wold fra Spisestedet Feinschmecker, Oslo
- Kenneth Melsom-Johansen og Lone Ådalen fra Quality Hotel Fredrikstad
- Are Nordtvedt og Tore Saegrov fra Onda Restaurant, Oslo
NM i maskinoppvask
NM i maskinoppvask arrangeres for fjerde gang på Smak 2014. Formålet er å feste oppmerksomheten på hygiene og maskinoppvask. Alle som jobber innenfor storkjøkken ble invitert til å delta: hoteller, restauranter, catering, institusjonskjøkken og kantiner, kafeer, konditorier og kaffebarer. Konkurransen er basert på et cupsystem og går over fire dager, med vinner og beste toer i hvert av tre heat, som går videre til A- og B-finalen siste dag. Det er Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) som arrangerer konkurransen. Påmelding til konkurransen gjøres til medlemsbedriftene i BFSN, som også arrangerer kurs og står for uttakning til arrangementet.
Årets Masahiro-kokk 2014
Team Masahiro Norge og Arons as inviterte sist høst til konkurransen Årets Masahiro – kokk 2014. Det er tredje gangen konkurransen blir avholdt og vinneren stikker av med 8.000,- kroner.
Konkurransen er åpen for norske lærlinger og unge kokker opp til fylte 25 år. For å melde seg på måtte deltageren sende inn oppskrift på forrett og hovedrett juryen plukker ut ni deltagere for deltagelse i konkurransen under Smak 2014 på Lillestrøm fredag 7. februar 2014.
Konkurransen er temabesert og deltakerne får forrett 4 uker før konkurransen, hovedretten 2 uker før konkurransen mens grønnsakene er basert på en "Mysteri Basket”.
Finalistene, med commis, skal først gjennom en utslagstest hvor ni kokker skal bli til seks, som kommer til finalen med sine 2 retter.