Den Norske Matfestivalen i Ålesund: Matkulturformidleren

Publisert Sist oppdatert

Det var hard konkurranse i kjøttfaget og dommerne hadde en stor jobb med å finne vinneren.

 

 

 

Vi avtaler møte med Malin Korsnes som er presseansvarlig for festivalen. Hun holder telt i enden av Skansegata med rekken av utstillingstelt innover selve Ålesundet midt i byen. Rammen er flott med Jugendstil-husene som fin omramming.

– Den Norske Matfestivalen er den eldste i Norge. Det startet med at noen driftige bønder for rundt 25 år siden fant ut at når bønder møttes til store arrangement, så var det traktorselgerne som dominerte. De reagerte på at det ikke var fokus på kvalitetsmaten som bøndene selv produserte. Dermed arrangerte de en matdag der de gode varene som ble laget i hjembygda ble satt i sentrum. Slik oppstod den første landbruksdagen, som senere ble et årvisst arrangement, forteller Malin Korsnes.

70.000 besøkende

Ved en tilfeldighet møtte disse bøndene kokken Jan Arne Hove som hadde gjort seg bemerket både som årets kjøkkensjef og i fjernsynet hos Ingrid Espelid Hovig. I samarbeid med Magne Henden og en del laugsmedlemmer hadde han fått en idé om å arrangere et norgesmesterskap for kokker. De fant fort ut at dette kunne kombineres, og slik oppstod samarbeidet som siden har fått navnet Den Norske Matfestivalen, og som har blitt arrangert hver august i Ålesund.

I dag er festivalen blitt et omfattende arrangement:

– Ja, festivalen er blitt stor, men den har også fått konkurranse fra mange andre landet rundt. Vi har 65.000-70.000 besøkende og regner med at vi passerer 70.000 i år, sier Malin Korsnes der vi er omkranset av ivrige gjester som mer enn gjerne tar en smakebit av alle mulige matvarianter hos de forskjellige utstillerne. Det er 65 utstillere til sammen hvorav 25 av dem står på Bondens Marked.

Fra ”fastfood” til ”slowfood”

– Vi har ikke noe spesielt tema for hver festival, men utstillerne står gruppevis – for eksempel med eget Bondens marked. Og siden vi er i Ålesund er det selvsagt naturlig med fokus på sjømat i alle kategorier. Vi har blant annet en hvalfangstskute her som er svært populær å besøke der folk kan få ferskt hvalkjøtt. Under festivaldagene har Rica Parken Hotell et arrangement med Havets festbord. Der er det plass til 450 gjester, og de plassene ble solgt unna på et kvarter. De vurderer derfor å arrangere dette flere dager neste år, forteller Malin Korsnes.

– Vi arrangerer masse forskjellige matkurs og de selges også ut med en gang. I år hadde vi Morten Schakenda her og det var ekstremt populært, selvsagt. Det er ingen tvil om at svært mange mennesker har lyst til å prøve å koke og bake selv – de vil rett og slett bli inspirert. Også kurs som går på ernæring og sunn mat er populære. Jeg føler meg sikker på at det er en tendens at folk nå er villige til å bruke mer tid på å lage skikkelig mat enn det som har vært tilfellet de siste årene. Folk vil ha skikkelig mat – ”slowfood” – i stedet for ”junkfood” og ”fastfood”, sier festivalrepresentanten.

Mange konkurranser

Det ble arrangert en rekke konkurranser under festivalen i år. Norgesmester i kjøtt ble kåret, det ble arrangert NM i sjømat og landets beste lærling i kjøttfag ble plukket ut.

Det var tittelforsvarer Rita Karin Hodneland fra Fosnavågen som ble på ny norgesmester i kjøttfag. Trebarnsmoren var den eldste deltakeren under NM i kjøttfag for svenner, og føler at hun ikke har fått trent så mye som de andre.

– Med en mann på sjøen har jeg måttet trene mye alene på fritiden. Det har vært travelt, sa hun etter å ha mottatt premien. Anja Rosland fra Meny Ultrastadion ble nummer to og på delt tredjeplass kom Anette Eriksmoen fra Centra Colosseum og Kamilla Bjørklund fra Jacobs Holtet.

Stian Gundersen vant NM i sjømat. 23-åringen fra Arendal jobber som assisterende ferskvaresjef ved Meny Stadionparken i Stavanger, og har tidligere konkurrert både i kjøttfag og sjømat. De seks deltakerne under konkurransen måtte filetere og rundrense fisk, lage grillspyd, wok og en rekke produkter, samt sette opp fiskedisk.

20 år gamle Tonje Hogsnes fra Stokke i Vestfold er Norges beste lærling i kjøttfag. Åtte lærlinger konkurrerte i partering, finstykking og tilberedning av kjøttprodukter. På delt andreplass kom Jannie Back fra Jocobs Holtet og Manuel Mendez fra Meny Oslo City.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS