Stor entusiasme på Smak 2011
Så er nok en messe over, og arrangørene kan skilte med besøkstall på nesten 29.000 til Smak 2011 og NEF-Dagene. - Besøkende, utstillere og arrangørene er veldig fornøyd med messene sier Trond Andersen, prosjektsjef hos Norges Varemesse.
Messene er blant de største som arrangeres hos Norges Varemesse, og i år var 489 utstillere representert på utstillingene. Smak 2011 hadde 392 utstillere innen mat og drikke, dagligvare, utstyr, interiør og design samt vin og brennevin, og på NEF-Dagene som gikk parallelt var det 97 uttillere innen næringsmiddelindustri og emballering. Arrangørene er fornøyd med å samle hele verdikjeden under samme tak samtidig og håper dete gir merverdi for både besøkende og utstillere, heter det i en pressemelding.
En lang rekke konkurranser gikk av stabelen under messen, og flere ferske norgesmestere er kåret.
Vinneren i NM i Konditorkunst ble Patrick Dufaudfra Kaffebakeriet i Oslo. Hoveddommer Eivind Hellstrøm var mektig imponert over nivået hos konkurrentene i NM i konditorkunst. – Ja, jeg hadde aldri trodd det skulle være et nivå som dette. Og vinneren, Patrick Dufaud, kan helt sikkert gjøre det bra i VM sammen med et team sammensatt av andre, dyktige konditorer, sier Hellstrøm.
I konkurransen Nasjonal Pizzamester 2011 ble det kåret en pizzamester i hver kategori. Kategoriene man konkurrerte i var Italiensk pizza, Amerikansk pizza og Åpen klasse. Håvard Nelvik fra Cin Cin Pizzeria på Bislet i Oslo vant i kategorien Italiensk pizza. Bodil Hasselknippe fra Pizzastua i Asker vant i Amerikansk pizza og Besian Kabashi fra Capri Restaurant på Geilo gikk av med seieren for sin dessert pizza i Åpen klasse.
De helproffe i egen showkonkurranse– Peppes Pizza, Dolly Dimples og Pizzabakeren ble invitert til en avsluttende showkonkurranse torsdag 10. februar. Tor Morten Myrseth fra Peppes Pizza, William Gulliksen fra Pizzabakeren og Andreas Hatjoullis fra Dolly Dinples tryllet fram hver sin helt nye pizza.
William Gulliksen som er gründer av Pizzabakeren og gikk av med seieren i ”showklassen”. Hoveddommer Morten Schakenda ble veldig positivt overrasket over den gode smaken.
6 lag konkurrerte om tittelen NM i institusjonskokkfaget, lag. Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen, begge ansatt ved Kongsberg sykehus, gikk av med seieren.
6 lag konkurrerte om å bli Årets Grønne Kokk, vinnerlaget bestod av Raymond Grimstad og Christopher William Davidsen fra Tango Bar og Restaurant i Stavanger.
Lisbeth Størvold, kjøkkensjef på Rica Nidelven i Trondheim vant NM i rekesmørbrød.
NM i Maskinoppvask ble arrangert for tredje gang og formålet er å sette fokus på hygiene generelt og maskinoppvask spesielt. Det ble konkurrert etter et cup system over fire dager, med vinner og beste toer i hvert heat som går videre til A- og B-finalen fjerde og siste dag, 11. februar. Det var tett mellom finalistene, men vinneren ble Vigdis Simonsen fra Nortura i Sem.
Begge de to finalistene imponerte stort under det intensive finaleheatet, og det var få poeng som skilte. Så var også begge godt fornøyd med å ha kommet så langt, da Hotellmagasinet tok en rask prat med dem etter at premiene var delt ut. NM i Maskinoppvask startet med 18 deltakere, som kokte ned til finalistene som kjempet om gull, sølv og bronseplasseringene den siste dagen. Konkurransearenaen var svært forseggjort, og det hele ble behørig kommentert underveis.
I samarbeid med Lærlingekompaniet og Culina arrangerte Norges Varemesse Oslo og Akershus mesterskap i borddekking for lærlinger. Det var 7 lag med og hvert lag dekket et bord med tema Ski VM 2011. 1. plassen gikk til Josip Buzicevic og Camilla Liabø fra Brasserie France og publikumsprisen gikk til Thea Maria Rytterager og Madelén Nordli fra
Losby Gods.
Den prestisjetunge konkurransen Årets Kokk, som er uttagningen til neste års Bocuse d’Or ble avhold fredag 11. februar. Vinneren som skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i 2012 ble Ørjan Johannessen fra Gastronomisk institutt i Stavanger.
Kåringer og prisutdelinger
Årets restauratør: Bent Stiansen ved Statholdergaarden.
Juryens begrunnelse: ”for å ha skapt en av Norges aller beste restauranter, Statholdergaarden, og for å sikre lønnsom drift uten å fire på kvalitetskravene, samtidig som Statholdergaarden er en foregangsbedrift for rekruttering til restaurantfagene og en mønsterbedrift for arbeidsmiljøet i en ekstra krevende bransje”.
Årets hotelleder: Vertskapet ved Hotel Ullensvang på Lofthus i Hardanger.
Juryens begrunnelse: ”for å vise vei i markedsføringen av Norge som eksotisk reisemål for turister fra fjerne markeder, og på den måten bygge opp en fyrtårnsbedrift for norsk reiseliv i Distrikts-Norge”.
Twinings Best Breakfast, konkurransen som kårer Norges beste hotellfrokost. Rica Hotel Nidelven vant for femte gang på rad.
Matomsorgsprisen 2011 ble tildelt Heracleum bo- og servicesenter i Tromsø. Juryen nevnte blant annet ”ved å servere nordnorsk husmannskost 365 dager i året, er senteret et forbilledlig samlingssted tuftet på matomsorg for senterets beboere og aktive eldre i Tromsø sentrum”.
Emballasjefagprisen ble tildelt Thomas Eie ved Bama Industrier.
Prisen for kompetansefremmende tiltak ble tildelt Egge Gård ved Marius Egge. Prisen deles ut til person/firma som har gjort en spesiell innsats for å heve kompetansen på sitt område.