BAKTERIER ELSKER OPPVASKKLUTER
– Bakterier trenger næring, fuktighet, tid og riktig temperatur for å formere seg. På oppvaskkluten finner de alt de trenger. Slurver du med renholdet av kluten, har du en bakteriebombe midt i matlagingen, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
Næringen får bakteriene i form av matrester på kluten. Og 20 grader, eller vanlig romtemperatur, er perfekt for bakterieveksten.
– Under slike forhold fordobler bakteriene seg i antall hver halvtime. En klut kan derfor inneholde millioner på millioner av bakterier, sier Kjelstrup.
En oppvaskklut full av bakterier vil forurense alt den kommer i kontakt med på kjøkkenet. Hender, kjøkkenutstyr, bord, og benker blir smurt inn av bakterier.
Bruk engangsklut
Bakteriemengder er likevel relative, og bakterier ikke bare ille. Det er for eksempel mange ganger flere bakterieceller enn menneskeceller i kroppen, uten at du blir dårlig av den grunn. Majoriteten av disse er uskadelige og har en nyttefunksjon.
Det er de slemme bakteriene det er viktig å holde unna.
– Rengjøring hjelper mye. For eksempel finnes det på en ren håndflate cirka ti millioner bakterier. En effektiv vask vil redusere dette til cirka 100000, sier Kjelstrup.
Men vasken må gjøres ordentlig. Med de mange små maskene med luft mellom gir en stor flate for bakterier å vokse på. Oppvaskkluten inneholder vanligvis også såpass mye organisk materiale at den ikke blir ren i en vanlig vask.
– Engangskluter anbefales. De er et trygt alternativ til de vanlige klutene. Men forutsetter selvfølgelig at du ikke bruker dem mange ganger, sier han.
Kokvask før klor
For å få en oppvaskklut ren i bakteriologisk forstand, må den kokvaskes, ifølge eksperten.
– Det er ikke nok å bare legge den i klor eller andre desinfeksjonmiddel. Den blir ikke ren hvis den ikke kokvaskes først, sier Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
Og minner om at du må huske å vri opp kluten og henge den til tørk når den ikke er i bruk. Ingen fukt, ingen bakterievekst.