Forbud mot å deponere nedbrytbart avfall
Den viktigste endringen blir at restavfall fra husholdninger ikke lengre kan deponeres.
Ved å hindre at avfall blir deponert, vil forbudet bidra til økt gjenvinning av avfall. Avfall som ellers ville blitt deponert skal någå til ulike alternative behandlingsformer, som materialgjenvinning, forbrenning med energiutnyttelse og biologisk behandling.
Forbudet vil være en viktig rammebetingelse for avfallsbransjen. I mange tilfeller har deponering vært den billigste måten å ta hånd om avfallet på. Ved å fjerne muligheten for å legge nedbrytbart avfall på deponi, bedres konkurransevilkårene for bedrifter som driver med gjenvinning av slikt avfall.
Store endringer på kort tid
Forbudet innebærer at store mengder avfall må behandles på andre måter om ett år. Det vil dermed kunne ta tid å bygge ut den nødvendige behandlingskapasiteten i noen områder av landet. Statens Forurensningstilsyn (SFT) skisserer muligheten for midlertidige dispensasjoner i særskilte tilfeller i en overgangsperiode.
I Norge genereres det årlig over fire millioner tonn nedbrytbart avfall. Mye av dette gjenvinnes eller energiutnyttes allerede, men mer enn 600.000 tonn gikk i 2005 fortsatt til deponi. Forbudet vil sikre at avfallet i stedet utnyttes som en ressurs og enten material- eller energiutnyttes.
Forslaget om å forby deponering av nedbrytbart avfall ble først lagt fram i 2004 som en del av SFTs strategi for nedbrytbart avfall. Regjeringen varslet i St.meld. nr. 34 (2006–2007) om norsk klimapolitikk at den ville innføre et forbud mot deponering av biologisk nedbrytbart avfall. SFT gjennomførte i siste halvdel av 2007 høring av forslaget til forbud. Høringen engasjerte miljøvernorganisasjoner, industri, avfallsbransjen og myndigheter i prosessen med å utarbeide regelverket.