Husøkonomer i 30 år
– Hva hadde et hotell vært uten renhold - uten husøkonomer, spør Ellen P. Fretheim. Spørsmålet er retorisk, Fretheim er leder i Norske husøkonomers Forbund.
– Et hotell han klare seg uten eget kjøkken. Ordninger med at gjester inntar dagens første måltid på en nærliggende restaurant er ikke uvanlig. Men om du ikke har personell som kan ta hånd om rommene; skifte sengetøy, vaske badet, støvsuge møbler og vaske gulv, da har du ikke noe hotell! Hva ville vel gjesten si om hotellet var skittent? Vår funksjon er den som synes minst, men får størst kritikk om det ikke fungerer.
Husøkonomdronningen er meget klar i sin tale. Dessuten er hun opptatt av å få flere utdannede husøkonomer inn i hotellene.
– Det er mange uten formell utdannelse som jobber som husøkonomer, sier hun.
Kvalifisert funksjon
Tar du husøkonomutdannelse kvalifiserer du til lederoppgaver i store bygg og bedrifter. Arbeider innebærer planlegging og koordinering av miljø-, drift- og vedlikeholdsoppgaver. Det betyr også å ha oversikt over økonomi, innkjøp og personell i egen avdeling eller virksomhet.
Høgskolen i Akershus (HiAk) tilbyr Studiet Husøkonomi og Serviceledelse som fører frem til bachelor. Det internasjonale navnet på studiet er Facility and Service Management (FM).
Husøkonomer arbeider med planlegging og gjennomføring av et vidt spekter av prosesser og tjenester. De har ledelses- og utviklingsansvar for avdelingens personale, og de har ansvar for at det produseres eller anskaffes kvalitetsmessige og riktige produkter og tjenester. Husøkonomer kan ha ansvar for områder som spenner over emner som innemiljø og arealplanlegging, renhold og vedlikehold, miljø- og ressursforvaltning, tekstiløkonomi, valg av materialer, utforming av interiører, hygiene, arbeidsmiljø, IK-HMS, sikkerhet og andre oppgaver av drifts- og servicefaglig art. Det husøkonomiske fagområdet er variert og krever omfattende kunnskaper for å kunne utøve profesjonell ledelse.
Med fra begynnelsen
– Særlig i startfasen, når et hotellprosjekt planlegges, er det viktig å ha med husøkonomen, slik at arkitekt og interiørarkitekt ikke bruker materialer som ikke kan vaskes eller som raskt blir slitt og skittent, sier Fretheim. Hun ramser opp; oljet parkett i inngangspartiet, hva koster renhold av et slikt gulv kontra et steingulv? Hvordan er rommet utformet – blir det tatt hensyn til at det må være enkelt å holde rent? Går speilet ned bak vasken? Er det krinkelkroker som tar lang tid å holde rent? Hvordan er fargevalget i hotellet? Enkelte farger fremhever smuss og er vanskelig å holde pent. Hvilke tekstiler velger man? Tunge eller lette, og kan de vaskes på stedet eller må de sendes vekk for rens.
Ofte blir materialer valgt på grunnlag av utseende, en husøkonom hjelper til å velge materialer hvor vedlikeholdet er enkelt og dermed ikke trenger å byttes ut og som er enkle å holde rene. Resultatet er penger spart på renhold, oppussing og utskiftning. Og en enklere hverdag for renholderne.
Viktig med rekruttering
Renholdsbransjen sliter om dagen. Det er vanskelig å få fatt i folk. Mange hoteller og andre større bedrifter inngår avtaler med vikarformidlere eller andre rengjøringsbyråer. Som igjen kanskje bruker underleverandører, eksempelvis fra Baltikum.
– Det er en kjempeutfordring at disse renholderne ikke får samme betaling som norske renholdere, tordner Fretheim, Selvsagt finnes det seriøse aktører.
En annen utfordring er det faktum at svært få ungdommer tar utdanning innen renhold.
En sammenslåing med Norsk Renholdsteknisk Forening er også på trappene. Fretheim regner med at dette blir vedtatt på landsmøtet på Geilo i mars neste år. Da skal husøkonomene også benytte anledningen til å feire seg selv og de 30 første årene.
– Dessuten er det altfor mange renholdere som omtaler sin egen jobb som ” jeg er BARE renholder..” Man skal være stolt. Jeg mener dessuten at økt anseelse for denne viktige funksjonen er en ledelsesutfordring. Det må kompetanseheving til for at folk skal forstå at godt og riktig renhold er omfattende og viktig. Å vaske er ikke bare å vaske, avslutter Ellen P. Fretheim.
Ellen P. Fretheim er leder i leder i Norske husøkonomers Forbund.