Advarer mot dårlig slukkepulver

Publisert Sist oppdatert

På Ifs sikkerhetssenter demonstreres forskjellen mellom lav og høy pulverkvalitet.
http://www.youtube.com/watch?v=X4bbbHHkVwE

– Prisen på pulverapparater varierer fra 150 til 700 kroner, og mange vil naturlig nok gå for de billigste variantene. Få er klar over at pulver finnes i mange ulike kvaliteter og at et billig pulver kan bety lav slukkeevne selv om apparatet er godkjent, sier konserndirektør Ivar Martinsen i If Skadeforsikring.

Slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, og pulver regnes av fagfolk som det mest allsidige slukkemiddelet fordi det kan brukes mot de fleste typer branner.

Sjekk slukkeeffekten

Kodene som angir slukkeeffekten for ulike branner står trykket på flaskens frontetikett, og består av en bokstav og et tall. Bokstaven A står for brann i tre og fiber, og tallet foran angir slukkeeffekten.

– Som regel vil et pulverapparat ikke ha mindre A-verdi enn 21, men jeg har sett apparater med så lav verdi som åtte, og det kan du knapt slukke et middels bål med. Vi anbefaler apparater med en slukkeeffekt på minst 43. Da får du mer ut av de få sekundene du har til rådighet når det brenner, sier fagsjef Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.

På apparatet står også en kode (B) som angir slukkeeffekt for brann i væske, og her bør tallet ikke være lavere enn 198. De fleste apparater har også en kode (C) som angir at den egner seg mot brann i gass.

Sekundene teller

På If Sikkerhetssenter i Hobøl går det med over ti tonn pulver i året på brannvernkursene som holdes.

– Et seks kilos pulverapparat, som er det mest vanlige brannslukningsutstyret i norske hjem, varer i 10-15 sekunder. Når tiden er så knapp kan kvaliteten på pulveret faktisk avgjøre om du greier å slukke en brann eller ikke, sier Willard.

Han har i mange år observert hva som skjer når folk får prøve seg på brannslukning.

– Et typisk scenario når det brenner er at folk blir redd og stresset. Vi vet av erfaring at folk flest ikke har brukt et pulverapparat før, og da søler de ofte pulver på gulv, vegger og tak før de treffer selve roten av brannen, sier Willard.

Dårlig vedlikehold

Pulverapparater i private hjem skal leveres til kontroll hvert femte år og til service hvert tiende år.

Omtrent 85 prosent av kursdeltagerne som er innom If Sikkerhetssenter svarer at de ikke vedlikeholder pulverapparatet hjemme.

– Når vi vet det snart er 20 år siden det ble lovpålagt å ha brannslukningsutstyr i alle norske hjem, frykter vi at det blant Norges 1,2 millioner husstander er et stort antall gamle brannslukningsapparater som ikke vil fungere i tilfelle brann, sier Ivar Martinsen i If.

Han råder alle som ikke har vedlikeholdt brannslukningsapparatet til å levere det til service hos en sertifisert fagmann, som kan avgjøre om man må bytte pulver eller kjøpe nytt apparat.

Et pulverapparat med god kvalitet koster rundt 700 kroner, og delt på de ti årene du kan ha apparatet før service, blir det ikke mange kronene i året, mener Martinsen.

– Dessuten skal slukkeapparatet være lett tilgjengelig. Vi vet om tilfeller der folk har apparatet stående i boden i originalemballasjen. Noen aner ikke engang hvor pulverapparatet befinner seg i sitt eget hjem.

Norsk brannvernforening anbefaler folk å kjøpe brannvernutstyr fra kvalifiserte forhandlere. De har kunnskap om riktig oppbevaring, vedlikehold og bruk av produktene.

 ,,

 ,,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS