Festival på hotellet
Resepsjonen fylles opp med gitarkasser og forsterkere, trommekasser og kofferter. I det dragestilinspirerte resepsjonsområdet virrer mer eller mindre opplagte artister.
– Vi får heldigvis alltid liste fra street-managerne over hva de forskjellige ønsker, hvor mange puter og håndklær og hva som skal være på rommet av mat og drikke. Hvor de helst vil sitte i spisesalen og hvilket rom de helst vil ha, forteller Tracy Murphy på Bolkesjø hotell. Hun er resepsjonsleder og, får vi si, førstelinjen i møtet med artistene. Det er nemlig bluesfestival på Notodden, og festivalen booker alltid dette hotellet for sine artister. Under bluesen er Murphy på hotellet døgnet rundt.
– Musikere sover ofte på dagtid, derfor er det viktigst at vi er her om natten. Og jeg trenger jo ikke å gå på konserter, de pleier å sitte og spille ute på terrassen, sier Murphy. Hotellet ligger 20 minutters biltur fra Notodden, gjennom vakkert skogsterreng med små glitrende sjøer og praktfull utsikt når man til sist når hotellet. De aller fleste bluesartister er hjemmehørende i USA, det er også Murphy hjemland. Er stor fordel, forteller hun.
Det ordner seg
– Det er faktisk ganske mye som er annerledes i USA i forhold til her i Norge og det er viktig for å kunne yte god service at man forstår gjestene på deres eget språk. Mitt inntrykk er at mange av bluesartistene kommer fra ganske enkle kår og at de stort sett er fornøyd. Noe annet er tilfellet med band-managerne. De er krevende og mange av dem kan være utrolig spesielle. Da er det en stor fordel at man selv har samme morsmål. Ofte har de en lang og slitsom reise bak seg. Det har blitt lite søvn, de er kanskje sultne. Godsnakk og tålmodighet må til, slik at de forstår at vi er på deres parti og at vår jobb er å hjelpe dem, sier Murphy.
Noen ting er imidlertid helt umulig for en amerikaner å forstå.
Dobbeltseng? Husmorvindu?
I USA opererer man for eksempel med en sengetype som kalles California King size. Det er en seng som er lengre og bredere enn standard i Norge. Bredden er 2,50 meter.
– De amerikanske gjestene kan nesten ikke fatte at California King size faktisk ikke finnes i Norge og at to sammensatte enkeltsengene skal forestille en dobbeltseng, ler Murphy.
En annen utfordring for amerikanske gjester på norske hoteller, er vinduene.
– Blir det svært varmt, vil man jo gjerne åpne vinduet. Her på hotellet har vi de såkalte husmorvinduene – de med en liten tapp man må vri på før vinduet kan åpnes. Noe slikt finnes ikke i USA. Og så står de og røsker og drar i vinduet for å åpne det. Det må jo gå galt. Siden tasser de slukøret ned i resepsjonen for å fortelle at vinduet er ødelagt, sier Murphy. Det ryker alltid vinduer under bluesfestivalen. Dette året må det byttes fire, i fjor var tallet tre ødelagte vinduer.
Måtte bygge om
Et år fikk hotellet er helt spesiell utfordring. En av artistene var av den svært røslige typen. Mannen var faktisk så stor at hotellrommet måtte bygges om. Han var innkvartert i hotellets største suite, men døren inn til rommet var for smal og måtte byttes med en bredere. Det samme var tilfellet på badet. Sengen ble forsterket, men den var allikevel ikke kraftig nok til å kunne tåle den omfangsrike artisten – det endte med at han halvveis satt i sofaen og sov. Rett før ankomst kom man på at en vanlig dyne ville bli altfor liten til mannen, og dobbeltdyne ble kjøpt. For å ordne det, måtte man til Kongsberg. Nesten tre mil unna.
McDonald’s i resepsjonen
Pinetop Perkins er navnet på en legende innen blues. Han fikk festivalens ærespris og ble æresborger av bluesbyen Notodden. Han er 95 år gammel. På grunn av hans høye alder hadde hotellet fått streng beskjed om å passe ekstra godt på. Særlig var man opptatt av hva gamle Perkins skulle spise. Det var nemlig slik at han elsket mat fra McDonalds - særlig applepie - og det ville han helst spise døgnet rundt, bokstavelig talt. Beskjeden fra Perkins lege var max ett måltid fra hurtigmatkjeden i døgnet.
Nå er det ikke McDonald’s verken på Notodden eller i Kongsberg, så tilgjengeligheten var ikke den beste.
– Vi løste det på den måten at ”alle” – både fra hotellet og festivalen – ble bedt om å kjøre innom McDonald’s hvis de var i Drammen. På den måten hadde vi en jevn strøm med Perkins yndlingsmat tilgjengelig, smiler Murphy. Maten ble oppbevart i resepsjonen og ble varmet når Perkins hadde lyst på pai.
Hotellet lot den eldre mannen spise det han hadde lyst på og faktisk ble helsen hans bedre under oppholdet i Norge.
– Kanskje han hadde godt av en McDonald’s diett, ler Murphy.
Begeistret for norsk mat
Den norske tradisjonskosten slår godt an hos de amerikanske stjernene.
– Det er særlig fisk og spekemat som er populært, kan Murphy fortelle. Sist natt da alle var tilbake på hotellet, gikk det i fenalår.
– Det var sikkert 40 – 50 personer som satt og spikket. Men de måtte få litt opplæring i hvordan det spises, med rømme, flatbrød og øl, sier hun. Vilt er også populært, men det har hent at artistenes koner ikke vil spise ”bambi”. Hotellet kjører buffet med en god blanding norske og internasjonale retter, og mat er tilgjengelig til alle døgnets tider under bluesfestivalen. Hotellet har oversikt over når de forskjellige ankommer og har mat klar.
Mange av artistene har vært på Notodden en årrekke og Tracy Murphy har fått bilder av både barn og barnebarn. Og når de drar, vanker det klem og ”see you next year!”.
 ,