Tror vi takler brannrøyk
Et par-tre åndedrag av svart, giftig brannrøyk er nok til å ta livet av en, men allikevel skyr vi ikke røyken dersom det begynner å brenne.
En undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring i forbindelse med Brannvernuka viser at 65 prosent av oss ikke lar oss stanse av tett røyk hvis det begynner å brenne.
Halvparten ville velge å krype langs gulvet hvis vi møtte tett røyk på vei ut, mens 20 prosent sier de vil holde pusten og løpe gjennom røyken.
– Å ta seg igjennom tett brannrøyk er livsfarlig. Røyken kan bli ekstremt varm og gi deg brannsår i hals og lunger. Den inneholder så mye giftstoffer at to innpust er nok til at du ikke lengre står oppreist, sier brigadeleder Geir Preus ved Brann- og redningsetaten i Oslo i en pressemelding.
Preus mener undersøkelsen tyder på at folk ikke er klar over hva de utsetter seg for ved å gå inn i svart brannrøyk.
– Kanskje folk har en forestilling om at brannrøyk ligner på røyk fra bålbrenning eller peisfyring. Slik røyk kan ikke sammenlignes med den sorte, giftige røyken du får i boligbranner. Det er et skremmende faktum at de fleste som dør i brann blir tatt av røyken først, sier Preus.
Farlig plast
Økt bruk av plast i møbler og andre gjenstander vi omgir oss med, har endret boligbrannenes karakter.
– Tenk på alt du har hjemme av plast i møbler, leker, syntetiske puter, klær og en rekke ting. Før kunne det gå 15 minutter før det ble full overtenning i et rom. I dag kan det gå så raskt som på tre minutter, sier fagsjef Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.
Når plaststoffer brenner, skapes store mengder blåsyre, ammoniakk og andre giftige og irriterende gasser.
– Du skal ikke mange meter inn i sort røyk før du famler i blinde. Røyk inneholder CO, som virker kvelende, og CO2, som gjør deg søvnig og kortpustet så du øker opptaket av giftige gasser. Du vil raskt miste evnen til å handle fornuftig, og da overlever du ikke mange minutter, sier Willard.
Tror på oss selv
Den samme undersøkelsen fra If viser at halvparten av oss tror vi kan holde pusten i 25 sekunder mens vi tar oss igjennom brannrøyk.
Helt urealistisk, mener brigadeleder Frode Velten i Brann- og redningsetaten i Oslo.
– I en stresset situasjon vil adrenalinet pumpe gjennom kroppen og pulsen bli høy. Da trenger du mye oksygen, og pusten øker automatisk. Du har ikke sjansen til å holde pusten i mer enn maks ti til 15 sekunder, sier han.
Etter flere dødsbranner er folk blitt funnet i korridorer eller trappeoppganger, der de har blitt fanget av røyken.
– Når folk får panikk er det naturlig å forsøke å komme seg ut den samme veien de vanligvis kommer inn. Men har du et valg, skal du ikke gå gjennom tett røyk med mindre du er helt sikker på at du straks når et røykfritt område. Lukk heller dører og løp til et vindu eller en balkong, lyder rådet fra brigadeleder Frode Velten.
Vær forberedt
Denne uka står brannvern på dagsorden over hele Norge.
Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring håper folk benytter anledningen til å ha brannøvelser hjemme.
– Den dagen det brenner, teller sekundene, og da må du ha tenkt igjennom hva du skal gjøre. Ha alltid minst én alternativ rømningsvei, og avtal møteplass ute med de andre i huset, sier Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.
Har du ikke noe annet alternativ enn å ta deg igjennom røyk, skal du holde deg så langt nede mot gulvet som mulig, sier fagsjefen.