Har arbeidslivet med på laget

Publisert Sist oppdatert

For med en økning på 18 prosent i antall søkere til restaurant og matfag, kan ledelsen på skolen juble. Utdanningsprogrammet har vært gjennom en rekke nytenkende løft, og er nå blant de ledende i Norge. Mye av dette kan de takke driftsleder Espen Brekke for.

Skole og arbeidsliv hånd i hånd

Både elever og lærere i full fart på kjøkkenet.

Den 1. august i fjor høst startet Espen Brekke som driftsleder på restaurant og matfag ved skolen. Han byttet den tradisjonelle undervisningen med skolebøker ut med praksis og arbeid i det virkelige arbeids- og næringslivet.

- Her på skolen har elevene lærere til å hjelpe og komme med råd, og de har god tid når de jobber. Sånn kommer de ikke til å få det når de kommer ut i arbeidslivet. Gapet mellom arbeidslivet og det livet elevene lever på skolen er enormt, og det er vi veldig opptatt av å gjøre noe med. Vi prøver å rive ned veggene mellom skolen og den virkelige verden så mye som mulig, forteller Espen Brekke.

Han har sørget for å trekke det lokale næringslivet inn i undervisningen, og skolen har nå hele 20 fadderbedrifter som de jobber sammen med. Dette er alt fra Furuset slakteri på Dal til SAS hotellet på Gardermoen. Fadderbedriftene bidrar økonomisk, støtter opp om undervisningen med kursing der de har spisskompetanse samt at elevene får komme i utplassering i bedriftene.

- Dette er noe som gir fordeler for oss som skole, for bedriftene og ikke minst for elevene. De får på denne måten uvurderlig erfaring i arbeidslivet, sier Brekke.

Ikke bare har det gjort utdanningsprogrammet mer innholdsrikt, fraværet har også gått merkbart ned.

Ikke bare mat

Espen Brekke og resten av ledelsen på skolen er opptatt av å oppdage og ta i bruk alle mulighetene som kunnskapsløftet gir. Han prøver å koble alle fagene elevene har opp mot drift og virkelighet.

Drift, matøkonomi og organisering er også noe det er økt fokus på ved Nannestad.

- Vi ønsker ikke bare at elevene skal bli gode kokker, men håper på at de etter hvert også vil gå opp i lederstillinger. Derfor har vi nå økt undervisningen i hvordan det er å lede en bedrift. Vi ser på matkvalitet, økonomi og utfordringer i bransjen, fortsetter Brekke.

Han er også opptatt av å synliggjøre hva linja handler om, og bekjentgjøre elevene med dette så tidlig som mulig, slik at de fort kan se om de har havnet på riktig sted.

- Det er både dårlig samfunnsøkonomi og veldig dårlig gjort mot elevene å sende dem gjennom en lang utdanning bare for at de skal finne ut at de har valgt feil, konstaterer han.

Butikk, restaurant og kaffebar

Elevene ved Nannestad Videregående har selv mange fingre med i undervisningen. Skolen har delikatessebutikk, kaffebar og restaurant. Elevene er med på å avgjøre hvordan driften skal være gjennom elevoppgaver og prosjekter. Det er i tillegg elevene selv som driver både butikken og restauranten. Dog med litt rettleding fra lærerne. Alle råvarene både til kantina, restauranten og butikken har skolen selv produsert. De tar imot slakt for oppdeling både for bedrifter og privatpersoner. Cateringoppdrag har de også påtatt seg. Restauranten er åpen hver torsdag, for alle i nærområdet som kan tenke seg en matbit, og kan friste med de flotteste retter.

Her har de lekre og moderne lokaler, og kan skryte av å ha alle rettigheter. Kjøkkenet er også stort, og topp moderne, med et godt utvalg av utstyr.

- Kjøkkenet vårt har stor kapasitet, og er så moderne at flere andre storkjøkken misunner oss det, smiler Brekke.

Populær skole

Stadig flere elever søker seg til Nannestad Videregående, og det er både bra og viktig, skal vi tro Espen Brekke.

- Det er veldig stort press innen denne næringen. Vår oppgave er derfor å gjøre faget så spennende og tiltrekkende som mulig, for denne arbeidskraften er sårt tiltrengt.

Profileringen til skolen er det heller ikke noe å si på. Hver lørdag er det skolen som står for matspalten i Eidsvoll/Ullensaker Blad, der elevene på medier og kommunikasjon står for tekst og bilder. Skolen er også ofte omtalt i Romerikes Blad, og de har vært med i en større reportasje i Østlandssendingen på NRK.

Fornøyde eleverv

Anders Kristiansen går andre året på matfag, og anbefaler gjerne skolen til andre søkere. Han skal ut som lærling til høsten, og har allerede ordnet seg plass hos en pølsemaker på Fenstad.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg falt på dette faget. Undervisningen er utfordrende og kreativ, samtidig som vi lærer det vi trenger, kan Anders fortelle.

Anders kan vi også se i reportasjen som Østlandssendingen viste for noen uker siden. Der driver han med oppdeling av slakt, noe han begynner å bli erfaren i.

Annika Pedersen nikker gjenkjennende til Anders sin omtale av skolen. Hun går samme fag, og er svært fornøyd.

- Vi lærer veldig mye her, for vi gjør så mye praktisk. Noe av det mest nyttige hittil, tror jeg var da vi hadde Karl Erik Briskerud på besøk, forteller Annika.

Briskerud har mange års erfaring i kjøttbransjen, og har laget mange av Gildes opplæringsvideoer.

I tillegg til at han ga verdifull undervisning i faget, var han sensor for elevene da de hadde eksamen. Annika skal også ut som lærling til høsten. Hun håper på å få plass hos en slakter.

- Jeg gleder meg til å starte som lærling. Jeg føler meg godt forberedt, smiler Annika Pedersen fornøyd.

 ,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS