Hvem bestemmer?
Magne Nordseng fra R.Nordli Interiør har lang erfaring i innredning av kjøkken både til hotell og restaurant og sier at kokken som oftest ikke blir tatt med på råd om hvordan kjøkkenet skal utformes. – De vil i hvert fall ikke ha kokken med på å bestemme, for han koster penger. Det er de som sitter på pengesekken, altså entreprenøremne eller rådgiverne som tar avgjørelsen, mener han.
Gryter og kar
Når det kommer til valg av porselen, gryter og småutstyr er trenden en annen.
– Det er stort sett bare de største som engasjerer egen interiørkonsulent, forteller Glenn Røed hos Culina. Veldig ofte er innredningen med småutstyret til kjøkkenet et samarbeid med kokken og driveren av stedet. I hotellrestauranten er det designere i samarbeid med de som driver hotellet som tar den endelige avgjørelsen. Ofte bestemmer kjøkkensjefen og restaurantsjefen sammen hva de vil ha. Hos noen er det dessuten lagt føringer ved at man ønsker en bestemt stil eller design på restauranten og restaurantporselenet.
Velger på nettet
– Før tegnet vi komplette kjøkkenløsninger og lagde anbud, det har vi sluttet med, forteller Jon-Ove Scheie i firmaet med samme navn. Vi erfarte ofte at vi brukte mye tid på å tegne for potensielle kunder, men at vi allikevel ikke fikk prosjektet, sier han.
Nå baserer de driften på nettbutikk og har alt sitt sortiment med komplette kjøkkenløsninger på web. Der kan kjøkkenplanleggerne gå inn og se på forskjellige muligheter og løsninger. På nettet oppgis også pris. Det er, ifølge Scheie, noe de får gode tilbakemeldinger på.
– Kundene ønsker primært å få greie på hva innredningen koster, og da er det praktisk med alt på ett sted slik at man slipper ekstra telefoner, mener han.
– De som bestiller hos oss er alt fra innkjøpsansvarlige i bedriften, kokken eller daglig leder, sier han. Her kan kundene plukke og bestille. Og Scheie mener det er tull å bruke penger på innrednings-spesialister for å bære inn utstyr til kjøkkenet, montører til el. og rørlegger må man jo uansett ha. Med netthandel kan man spare penger ifølge Scheie.
Ofte blir kjøkkenet tegnet og innredet og kokken ansatt når alt er ferdig. Arkitektene vet ikke så mye om kjøkkeninnredning, så Scheies erfaring er at mange velger løsninger fra leverandørene.
Kjøkkensjef Eduard Kempinger og food & beverge manager Michael Repser er godt fornøyd med planløsning og innredning på kjøkkenet.
Ekstern utforming
I Rezidor systemet er kjøkkeninnredningen sentralstyrt, forteller Michael Repser på radisson SAS.
– Vi har en kjøkkenkonsulent med base i Brüssel som planlegger alle nye kjøkken til kjedens hoteller. Her er alt planlagt og innredningen klar når kjøkkensjefen blir ansatt, forklarer han.
Kjøkkensjef Eduard Kempinger er godt fornøyd med arbeidsplassen sin.
– Etter litt innkjøring fungerer kjøkkenet veldig bra. Vi har dessuten fått tak i dyktige folk og det er godt miljø her, sier han.