- Mangler kunnskap om bærekraftig mat
Kjøkkensjefer ved offentlige institusjoner har ikke nok kunnskap om hvordan velge varer og tilberede maten slik at matproduksjonen blir bærekraftig. Det viser en ny undersøkelse.
Undersøkelsen er gjennomført blant kjøkkensjefer på sykehus, skoler, sykehjem og i barnehager på vegne av Unilever Food solutions.
Selv om kjøkkensjefene er ivrige etter å servere mer bærekraftig mat, skorter det på både tid og innsikt til å sette seg inn i om de utvalgte ingrediensene er dyrket, produsert og transportert med hensyn til miljøet. I tillegg mangler de konkrete retningslinjer for hvordan maten kan lages på en mer bærekraftig måte. Dermed blir bærekraft prioritert ned til fordel for effektivitet, økonomi og ernæringspolitikk.
– Som matleverandører har vi flere viktige oppgaver i forhold til å sikre en mer bærekraftig produksjon og foredling av mat. For det første må vi støtte bærekraft generelt og å gjøre det enklere for kjøkkenledere å forstå hvordan maten er produsert og transportert. Vi må dessuten gi råd og dele kunnskap om de mest bærekraftige måtene å lage mat på og hvordan profesjonelle kjøkken kan servere bærekraftig måltider, sier Morten Karlsen, Country Manager hos Unilever Food Solutions i en pressemelding.
Store mengder mat blir tilberedt ved profesjonelle kjøkken i offentlig sektor, noe som gjør at miljøkonsekvensene blir store om matvarene er produsert og tilberedt bærekraftig eller ikke.
– Vi må være flinkere til å kommunisere at effektivitet, ernæring og bærekraft lett kan gå hånd i hånd. Grønnsaker er generelt mer bærekraftig enn kjøtt. Og fra et ernæringsmessig synspunkt spiser vi for mye kjøtt. Derfor ville både vi som enkeltpersoner og planeten vært i bedre form hvis vi erstattet noe av vårt kjøttforbruk med grønnsaker. Vi trenger også å vise at det er mulig å tjene penger med en bærekraftig tankegang. Et gjennomsnittlig kjøkken kan for eksempel spare opptil 15 prosent bare ved å erstatte animalsk protein med vegetabilsk protein, sier Morten Karlsen.
Unilever Food Solutions har utviklet en rekke konkrete verktøy som skal hjelpe kjøkkensjefer og ansatte i offentlige kjøkken til å jobbe mer bærekraftig.
Her er Unilever Food Solutions seks tips til et mer bærekraftig kjøkken:
Lag mindre porsjoner Velg dine ingredienser med omhu Velg etter sesong |