Overskuddsmat til pasientene
Det nye storsykehuset i Østfold vil få et kjøkken som ikke produserer middagene selv, men som heller kjøper fra overkapasiteten ved andre sykehus.
Alle akuttfunksjoner og mere til i Østfold samles til Kalnes nord for Sarpsborg i 2015. Bare Ahus blir større på akuttbehandling i Helse Sør-Øst. Også kjøkkenfunksjonen planlegges i stor stil, eller i alle fall i ny stil. Avdelingssjef for mat og transport, Lars Pihl, trekker i trådene for det som tegner til å bli et utradisjonelt kjøkken.
Nei til brett
Det nye prinsippet er å kjøpe fra overkapasiteten ved andre sykehus i Helse Sør-Øst, landets største helseregion. Ahus og Sykehuset Vestfold er nærliggende samarbeidspartnere. Høres det risikabelt ut? Lars Pihl mener nei.
– Vi har vurdert leveringssikkerheten, og funnet at det hefter minimal risiko ved den. For det første har vi et lokalt lager og vil få leveranser for dager av gangen. Og for eksempel en brann, kan like godt oppstå på eget kjøkken, beroliger Pihl.
– I fem år har vi planlagt ny kjøkkenløsning, og vi var tidlig ute med å si nei til et stort, tradisjonelt kjøkken. De eksisterende sykehusene i Fredrikstad og Moss praktiserer brettservering, men det er klart på vei ut, arealkrevende som det er.
Ved det nye sykehuset skal bare sluttilberedningen gjøres lokalt, det vil si på mindre kjøkkener i hver etasje pluss et kantinekjøkken. Det nye Sykehuset Østfold får dermed fem kjøkkener, og middagsmaten produseres etter kok/kjøl-prinsippet. De andre av døgnets måltider ordner sykehuset selv.
Mindre kjøkkenareal
Dersom det nye sykehuset skulle produsert middager fra A til Å, ville det krevet flere millioner ekstra og et areal på minimum tusen kvadratmeter. De planlagte nye kjøkkenene blir sammenligningsvis på 470 kvadrat, lager inkludert. Vi snakker mer om distribusjonssentraler enn det vi normalt forbinder med kjøkken.
Pihl tror ikke antall ansatte vil bli krympet tilsvarende.
– Vi har ikke kommet så langt i prosessen, men jeg kan ikke se annet enn at vi vil trenge alle våre ansatte fortsatt. Endrede arbeidsoppgaver kan det derimot bli for enkelte.
– Alt er ikke klart ennå, men vi har fire år til å gjøre det på. Alle pasienter kan føle seg trygge på at systemet er drillet når vi kommer så langt. Testene starter i slutten av 2014.
Satser døgnåpent
Fire måltider skal avvikles daglig, men sykehuset har tenkt å vise seg fra en mer fleksibel side. Maten skal være tilgjengelig når pasienten har lyst til å spise, ikke når det passer kjøkkenet å servere den.
– Med den nye, desentraliserte kjøkkenorganiseringen tror vi dette lar seg gjøre enklere. I hver etasje kommer det ett kjøkken og tre buffeter. Pasienter og besøkende kan velge på en helt annen måte enn tidligere, forteller Lars Pihl.
Han vil dessuten sette mye inn på at kantine og kafeteria blir døgnåpne.
– I et sykehus jobber mange kveld og natt, og pårørende kommer til alle døgnets tider. Disse vil jeg skal ha et serveringstilbud når de selv ønsker det. Vedtaket er ikke på plass ennå, men det virker som om de fleste i prosjektorganisasjonen støtter tanken.
– Dette får vi til. I motsatt fall blir jeg skuffet.
Fylkets største bygning
Nytt østfoldsykehus skal dekke behovet for spesialisthelsetjenester for 300 000 innbyggere i framtiden. Sykehuset vil bli på hele 82 500 kvadratmeter, og blir dermed fylkets største bygning. I tillegg skal 10 000 kvadratmeter i Sykehuset Østfold Moss oppgraderes. Går alt som planlagt, starter gravearbeidet på tomta i Sarpsborg høsten 2011.
Det nye sykehuset skal gi et helhetlig spesialisttjenestetilbud til befolkningen i Østfold. All akuttvirksomhet innen somatikk samles i nytt sykehus på Kalnes fra 2015. Kompetansen skal samles, og befolkningen sikres spesialisttilbud med diagnostikk, behandling og rehabilitering. Samhandlingen med kommunehelsetjenesten og andre sykehus