Samler på god smak

Publisert Sist oppdatert

Bonde og hovmester Finn-Erik Blakstad sammen med boergeitene – Ekebys spesialitet.

 ,Bonden sjøl er en mann med sterke meninger om mat og god smak. Han er levende opptatt av lokal mat og av produsenter som tør og vil satse på ekte vare.

– De fleste mener at såkalt lokal mat er mat fra Voss eller Lom, jeg mener at lokal mat er den som blir produsert der folk bor, sier bonde og hovmester Finn-Erik Blakstad.

– Omlag halvparten av Norges befolkning bor rundt Oslofjorden, og 70 prosent av jordbruket befinner seg i samme område. Har du lagt merke til at man i resten av landet snakker om Jæren, Trøndelag eller Sørlandet, det er store jordbruksregioner. Snakker man om produkter fra Østlandet, er man raskt nede på begreper som ”Follo-regionen” eller ”Mosse-distriktet”. Disse områdene er for små til at noe særlig spennende skjer, og for små til å kunne hevde seg hver for seg. Jeg er opptatt av at området rundt Oslofjorden skal fungere som én matregion.

Salig fryd

Finn-Erik har bygget opp en bedrift som produserer matvarer, bearbeider og serverer dem, samt selger egne og andres produkter. Mottoet er fra jord til bord og her slurves det ikke med kvaliteten. Jordsmonnet i Rygge er unikt, det er her raet fra siste istid ligger. Golfstrømmen gir som kjent et behagelig mildt klima med ypperlige vekstforhold.

– Det er ingen andre steder så langt nord hvor det kan dyrkes denne type mat, sier Finn-Erik, fremtidsplanene inkluderer blant annet vindruer og frilandstomater.

En nyåpnet gårdsbutikk utfyller driften.

– Egentlig helt genialt. Vi selger det vi serverer og vice versa. På den måten sikrer vi rullering av varene, får brukt det vi ikke får solgt og er vi heldig handler spisegjestene våre i butikken. Der fristes det med det ypperste regionen kan by på, Stangekylling, Grøstad Gris, ost fra Den Binde Ku og desserter fra Ek gårdskjøkken i Onsøy.

Hyller de små

Alle produktene man finner på Ekeby, kan skilte med en spesiell historie. Ta bare Joar Ek. Typisk mann som er notorisk opptatt av kun en ting - karamellpudding. Han hadde irritert seg et helt liv over at det ikke var mulig å få god karamellpudding i Norge. Problemet, slik han så det, var at eggeplommene ikke var gule nok. Dermed startet han med høner som ble satt på mais- og paprikadiett. I dag har han 15000 fjærkre, og er en storbonde innen eggproduksjon og karamellpudding. Eller hva med Stangekyllingen? Bonden glemte noen kyllinger, de trippet rundt i tunet og ble ikke slaktet før tre måneder senere. Da var smaken blitt helt usedvanlig. Stangebonden tok med noen kyllinger til Hellstrøm, og ble øyeblikkelig fast leverandør. Ost fra Den Blinde Ku er et annet eksempel på at de beste produkter kan oppstå fordi mennesker tør og har lyst til å satse. Innehaver Inger fikk en halvblind ku i ”tullegave” til 50-årsdagen. Hun melket kua, ystet ost, og fikk berøm for god smak. Resten er en historie om meieridrift og særdeles god ost.

Spesialiteter fra gården

Ekeby Gård i Rygge er det eneste spisestedet i Norge som serverer helgrillet kje, og hele menyen på Ekeby er basert på gårdens egne råvarer, Til forrett serveres Cognacgravet torsk som er fisket i Oslofjorden. Hovedretten er helgrillet kje med grønnsaker og persillerotmos. Til dessert serveres det jordbærsorbé av ekebybær og til nattmat vanker det kokte maiskolber fra egen åker. Man går selvsagt ikke av veien for å sette annen kvalitetsmat på menyen. Og da Hotellmagasinet var på besøk, var kokken i ferd med å tilberede kalvemørbrad av Blonde d’Aquitaine – fra Rakkestad. Kvaliteten til tross, er ikke fetypen videre kjent i Norge. Det synes kokk Øyvind Falck er dumt.

– Se på dette kjøttet, sier han entusiastisk.

Boergeit og geitevin

Geitekjøtt er det kjøttet flest mennesker spiser på verdensbasis, men i Norge er det på ingen måte utbredt. Ekeby Gård er en av få produsenter av dette kjøttet, og det eneste stedet det serveres helgrillet. Responsen har vært overveldende.

– Vi har økt fra 30 til 250 geiter på få år, og klarer faktisk ikke å produsere nok kjøtt. Det jobbes med saken, men det tar jo litt tid å få opp produksjonen, smiler Finn-Erik.

Som godt følge i glassene serveres rødvin fra Sør-Afrika.

– Vi kom over vinen Goats Do Roam fra Fairview wines og har faktisk også startet et samarbeid med dem med utveksling av ansatte. Blant annet har de et tilsvarende tårn på sin gård, sier Finn.Erik og peker på et svært karakteristisk tårn på tunet. Vin-navnet er et aldri så lite spak til en konservativ bransje. Slikt har man stor sans for på Ekeby.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS