Smaksutveksling på kryss
-Men ikke fiskeboller, sier gjestene fra Tyrkia.
De har hørt rykter om den norske rettene ala «tunga-ut-av-munnen».
- Jeg valgte Norge på grunn av maten og de vakre norske jentene, sier Wouter Coppens. 19-åringen fra Belgia elsker snowboard og kom til Norge også på grunn av snø og alpinbakker.
Desserter
FINISH: Olav Ruud hjalp Gørkem Iuksel fra Tyrkia, Farkas Gerjö fra Ungarn og Marion Blandin fra Frankrike med siste finishen på desserten. |
- Desserter har stått på menyen, sier teamkapteinen på det norske konditorlandslaget. I januar deltok han i VM i Lyon. I disse dager tar han seg av de utenlandske gjestene, fordi han elsker å lære ungdom å lage mat. Marion Blandin fra Frankrike viste stolt fram den karamellfylte konfekten hun hadde laget i går.
- Min drøm med utdanningen er å bli kjøkkensjef og eie min egen restaurant, sier hun. Engelsk fungerte greit da matinteresserte fra fem land møttes på skolekjøkkenet. Ruud skrøt av Stian Tangen fra VK1 som er med å hjelper til disse dagene.
Leonardo da Vinci
Bakgrunnen for besøket er at Hønefoss videregående og Mesna videregående på Lillehammer er de to eneste skolene i Norge som er med i det europeiske kokkenettverket Leonardo da Vinci. Skolene får EU-midler til å sende elever ut i ti måneder for å lære fremmede mattradisjoner og tar selv imot elever fra de land som er med i nettverket.
'Leonardo da Vinci' startet i 1989 og har vokst. 18 skoler og 15 land er med.
- Mesna kom med i 1994, i forbindelse med OL på Lillehammer. Hønefoss har vært med siden 2005, opplyser Kjellrun Bø Johansson. Hun er skolens prosjektleder og kontaktperson i nettverket.
Elevene må søke om å reise ut. De må ha fylt 18 år og være ferdige med andre året i kokkeutdanningen. Elevene er ute ti måneder i strekk, fem måneder i hvert av de to landene de selv velger. For de norske elevene vil det si at de kan velge mellom Island, Finland, Sverige, Latvia, Irland, England, Frankrike, Tyskland, Belgia, Italia, Spania, Bulgaria, Tyrkia eller Ungarn.
Internasjonalt
- Først er det en måneds undervisning i språk, kultur og samfunnsliv, før vi blir utplassert de neste fire måneder i hoteller og restauranter, forteller kokkeelevene fra Tyrkia.
Fra Hønefoss var det tre søknader som ble plukket ut i fjor. I september pakket Stian Aamodt, Kine Synnøve Wenner og Stina H.Oddan kokkeluene sine for å sette kurs for franske mattradisjoner fram til 19.februar. De neste fem månedene var Italias kokekunster neste reisemål for Stian Aamodt og Kine Synnøve Wenner, mens Stina H.Oddan valgte Belgia.
Geir Andersen, lærer i kokkefag VK1, skryter av opplegget som gir elevene økt internasjonal forståelse.
- Dette er en investering i egen utvikling og utdanning, mener han.
Kjellrun Bø Johansson poengterer at prosjektet også er en unik mulighet for lokale hoteller og restauranter til å ta inn utenlandske elever som vil prøve seg.