Sommeren er salmonella-tid

Publisert Sist oppdatert

– Salmonellabakterier er dessverre mye vanligere i for eksempel egg- og fjørfeprodukter i utlandet enn i Norge. Mange er derfor ikke klar over at de bør ta en del forholdsregler på ferieturen, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex. Salmonella er den vanligste av de alvorlige mage- og tarminfeksjonen du kan pådra deg i utlandet. Oppkast, hodepine, diaré og magesmerter kan verste fall vare i uker og måneder. Slike infeksjoner kan unngås hvis du er bevisst på hva du spiser, og hvordan du spiser det. Kylling, fisk og skalldyr står også høyt oppe på listen over mat du bør unngå dersom du er usikker på om den er varmet opp ordentlig.
– Vær særlig forsiktig med kalde bufféer som står i romtemperatur. Du har liten kontroll på hvor lenge maten har stått framme, om den er blitt varmet opp skikkelig, eller kjølt ordentlig ned på forhånd, sier Kjelstrup.

Viktig vann
Bakterier trives bedre jo varmere det er i været. Og ekstra varmt er det gjerne der nordmenn ferdes om sommeren.
– Derfor er det ekstra viktig å være nøye med håndhygienen i utlandet, vær nøye med håndvasken før et måltid. Hendene er vanlige smittebærere, sier matsikkerhetseksperten fra Anticimex.

Vann er viktig på flere måter.
– Kranvann kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Kjøp vann på flaske når du skal drikke vann, da er du trygg. Vann fra krana er derimot helt trygt til kaffe og te hvis du koker det, sier Kjelstrup.

Flest i Spania
Antall salmonellasyke nordmenn har holdt seg stabilt over tid, men gjorde i fjor et hopp fra 1500 til over 1800 tilfeller. Hittil i år er nærmere 600 tilfeller konstatert. De fleste utenlandstilfellene skjer i Spania, Thailand, Hellas, Bulgaria og Tyrkia.
– Dette avspeiler hvor nordmenn drar på ferie. Det betyr ikke at det er ekstra vanlig med salmonellabakterier i maten i disse landene, sier Kjelstrup. Dersom uhellet først er ute og noen er blitt smittet, er det grunn til å være ekstra oppmerksom på barn, eldre og folk med nedsatt immunforsvar. Sju mennesker døde av salmonellainfeksjon i fjor, alle var over 50 år og hadde nedsatt immunforsvar på grunn av annen sykdom.
269 av fjorårets sykdomstilfeller var barn under ti år.
– Barn har en større prosentandel vann i kroppen enn voksne, så det er grunn til å være ekstra påpasselig med å få i dem drikke. Det kan også være lurt å ta en tur til lege for å unngå dehydrering, sier Kjelstrup.

Anticimex’ tips for en hyggelig utenlandsreise:
1) Vask hendene.
2) Drikk vann fra flaske, kjøpevann.
3) Unngå kalde bufféer.
4) Unngå mat som ikke er oppvarmet – kjøttfarse, kylling, fisk og skalldyr.
Ikke spis rå eller bløtkokte egg, bløt eggerøre eller andre eggprodukter som ikke ertilstrekkelig varmebehandlet.Kylling og andre fjørfeprodukter må være gjennomstekt helt inn til beinet.
5) Unngå majones, oster, mousser og lignende desserter som er laget av
upasteurisert melk, fløte eller rå eggeplommer. Yoghurt er ok.
6) Ikke spis is som ikke er pakket inn.
7) Frukt og grønnsaker – skyll ordentlig!
8) Brød er trygt å spise. Pass på å nyt brødet fra lokale bakerier.
9) Barnemat. Reiser du med barn, kan det være lurt å pakke ned noen glass med barnemat. Fyll på når du er kommet fram til feriestedet.
10) Har du vært uheldig og blitt matforgiftet, er det viktig å gjenopprette
 væskebalansen ved å drikke mye.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS