Ønsker flere internasjonale hotellaktører i Norge
Håkon Gaarder-Larsen (51) mener vi vil se flere kostnadseffektive konsepter i årene som kommer.
– 90 prosent av Oslo-markedet er kontrollert av noen få aktører, og jeg vet hvorfor det er blitt sånn. Likevel er det synd vi ikke har flere internasjonale aktører representert. Alle har godt av konkurranse, sier Håkon Gaarder-Larsen, til Hotellmagasinet.
Havnelageret perfekt beliggenhet
Drammenseren vet hva han snakker om. 51-åringen har flere tiårs erfaring fra hotell- og restaurantbransjen hvorav flere fra utlandet hvor han blant annet har vært hotelldirektør på seks internasjonale hoteller. Og nesten 13 år på baken fra Hilton-systemet.
I dag jobber han som seniorkonsulent i næringsmegler- og hotellrådgiverselskapet Hotelia i hovedstaden.
Gaarder-Larsen er ofte i dialog med internasjonale hotellaktører som ønsker å satse i Norge. Men som kjent er den nordiske husleieavtalen den største utfordringen.
Norge er kun representert med to utenlandske hotellkjeder: Moxy Hotels, som er en del av Marriott-kjeden, har hoteller i tre norske byer. Også Radisson.
– Ville Hilton slått an i Oslo, Håkon?
– Ja! Derfor håper jeg noen partnere og gårdeiere er villige til å ta risikoen. I likhet med de andre store internasjonale aktørene har Hilton krav til størrelse og sentral beliggenhet. Jeg tror det er flere enn meg som mener Havnelageret i Oslo ville vært et perfekt hotellbygg. I tillegg til Oslo vil jeg tror Bergen og Stavanger vil være aktuelle norske byer og etablere seg.
– Hilton var representert i Norge for mange år siden, riktignok et mindre franchise-hotell i Oslo. Hilton og Marriott har begge mer enn 100 millioner internasjonale medlemmer i sine lojalitetsprogrammer. En stor internasjonal hotellaktør i Norge ville resultert i flere internasjonale turister. Jeg håper virkelig at vi får en se stor internasjonal aktør på norsk jord. Og jeg velger å leve i håpet, sier han
Flere leilighetshoteller
51-åringen er svært godt oppdatert på hva som rører seg i den internasjonale hotellbransjen.
– Hvilke typer konsepter vil vi se mer av i Norge i årene som kommer?
– Jeg tror det vil bli flere kostnadseffektive konsepter som er rimeligere å drifte for eiendomsutviklere og hvor besitterne kan tjene gode penger, som for eksempel leilighetshoteller. Det har så smått begynt å komme noen, men vi er langt bak de store europeiske storbyene. Se til København: Her er det et mye større utvalg av hotellkonsepter, så vel high-end som kostnadseffektive hoteller i den andre enden av skalaen. Hostel-konseptet Next House er et godt eksempel fra København som virkelig har slått an. I de større europeiske byene er det ikke uvanlig å sove i 4-6-mannsrom. Gjestene bruker ikke masse penger på et hotellrom, men legger heller pengene igjen i en pulserende førsteetasje med masse spennende tilbud. Dette er en spennene utvikling. I Oslo og andre norske storbyer har vi mange like konsepter, og det er få som skiller seg ut.