
Arctic Sensations ambisiøse planer:
Har troen på at drømmen realiseres i 2025
På Sør-Kalvøya jobbes det med ambisiøse planer om et luksushotell og en ny turistsatsing for kommunen. – Vi har jobbet med dette i mange år nå og er like ved målstreken.

Reidun Nilsen eier 50 prosent av Arctic Sensation AS. Den andre halvparten eies av eiendomsutvikler Ole Kristian Mortensen.
Nilsen er et kjent navn i reiselivsnæringen. Hennes første hotellprosjekt var å bygge opp Lyngen Experience, som hun siden har solgt. I flere år har Nilsen og Mortensen jobbet med drømmen Arctic Sensation i Buvika på Sør-Kalvøya.
– Vi har jobbet med dette i mange år nå, og er like ved målstreken, sier Nilsen til Hotellmagasinet.
Hun lanserer ikke byggestart helt ennå, men tror drømmen kan virkeliggjøres i løpet av året.
– Ting tar likevel noe mer tid, da det skal opp i KOBY og kommunestyret helt til slutt. Det blir nok ikke før etter sommerferien, men vi får se.
– Så jeg har troen på at drømmen realiseres i 2025, sier Reidun Nilsen.

Ambisiøse drømmer
Og drømmen er et prosjekt i Buvika på Sør-Kalvøya, seks mil unna Tromsø sentrum.
Arctic Sensation-prosjektet inkluderer et hotell med 40 rom, en egen spaavdeling, restaurant og konferansesenter.
Tegningene viser et hotell som skal sømløst bli en del av den eksisterende naturen i området. I prosjektbeskrivelsen viser Arctic Sensation at hotellet skal bestå av fem ulike bygninger, som bygges på påler for å gi bedre utsyn fra fylkesveien.

Prosjektdokumentene er utarbeidet av Tord Kvien i Niels Torp Arkitekter. Der tar de også for seg hvordan utbyggingen kan realiseres uten å gå på bekostning av plantene og dyrelivet på Kalvøya.
– Deler av utfyllingen plasseres som en oppbygget liten forhøyning i sjøen, rett over høyvannsnivå, skriver Tord Kvien i prosjektbeskrivelsen.
– Det tenkes at en lagdeling i denne overgangssonen mot vannet vil gi biotoper som spiller sammen med naturlig kystvegetasjon på stedet, og kan beplantes med lokale vekster her i foredlet sammenstillinger. Forhøyningen i sjøen tenkes å ha et dunvær for ærfugl.
I tillegg er målet å dyrke mat ved hotellet, som senere skal brukes i restauranten.
– Naturen og vekstforhold i Buvik er generøs i nordnorsk sammenheng og dette fremheves i hotellet. Terrenget rundt hotellet benyttes til matdyrking av tradisjonelle nyttevekster som går inn i kjøkkendriften her.

Også for de lokale

Området ligger også i et vinterbeitedistrikt, men Reidun Nilsen forsikrer om at de har vært i dialog med reindriften fra en tidlig fase av prosjektet.
Arctic Sensation ser også for seg at sommersesongen på hotellet kan nytes av de lokale.
– Det skal være et høykvalitetshotell. Vi skal blant annet ha en ordentlig spa-avdeling, sier Nilsen til Nordlys.
– Det er et tilbud vi ikke har i dag her oppe. Vi ser hvordan folk reiser på helgetur til Farris Bad eller andre spaopplevelser.
– Vintermarkedet er bankers. Så tenker vi at sommermarkedet kan være en periode der også lokale kan benytte hotellet.
– Behov for flere hoteller
Turistene strømmer til Tromsø og kapasiteten er tidvis sprengt. En rekke nye hotellprosjekter er i gang og nærmer seg ferdig i selve byen. Men Nilsen er sikker på at det er et marked også for Sør-Kalvøya.
– Det er skrikende behov for flere hoteller, sier hun til Nordlys.
– Og mange ønsker seg ut av selve byen. Dette blir et hotell for alle som ønsker å betale litt mer for høy kvalitet og prisene vil også variere fra sesong til sesong.
