Høyfjellshotellet var et av Norges mest populære. Nå drives det på dugnad
– Vi nekter å gi opp og ønsker så inderlig at hotellet skal bli brukt og at driften skal gå rundt, sier daglig leder Wenche Baltzersen ved Skjerdingen Høyfjellshotell.
Skjerdingen Høyfjellshotell ble bygget i 1948 og ligger idyllisk til 850 meter over havet på Ringebufjellet mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Hit reiste OL-troppene i langrenn gjennom hele 60-, 70, - 80- tallet for den siste finpussen før mesterskapet på grunn av de flotte langrennsløypene.
I tillegg var stedet svært populært og flittig brukt av turister, til konferanser og av barnefamilier. Her var det ofte fulle hus.
Da storhetstiden for høyfjellshotellet var over ble hotellet solgt, og etter et par konkurser ble hotellet i 2010 kjøpt opp av entusiaster som består av 5-6 hovedaksjonærer og mange småaksjonærer.
Mye dugnadsjobbing
I dag holdes det åpent i skoleferier og på forespørsel.
– Da koronabølgen traff oss, hadde vi endelig bygget opp igjen en kundemasse og hadde bestillinger hele første halvår. Støtteordningene tok ikke hensyn til det, så det ble en hard nedtur. Vi nekter å gi opp og ønsker så inderlig at hotellet skal bli brukt og at driften skal gå rundt. Det er så flott her oppe til alle årstider. Vi er en flott gjeng, sier daglig leder Wenche Baltzersen (56) til Hotellmagasinet.no.
Vedlikehold gjøres på dugnad, også jobben som daglig leder. Baltzersen har full jobb ved siden av. Og hver gang det er et arrangement eller helgebookinger, setter 56-åringen seg i bilen og kjører den drøye tre timer lange turen fra Gjerdrum til den idylliske fjellheimen.
– Det er trist at det ikke er flere som ønsker å bruke Skjerdingen Høyfjellshotell. Vi holder nå stengt, men åpner igjen til vinterferien og det vil også være full drift i påsken. Vi får en del forespørsler om vi kan på å ta oss å arrangere selskaper, og det sier vi ja til. Men i disse strømpris-tider må det være minst 40 gjester for at det skal være økonomi i det. På grunn av strømkostnadene har vi installert varmepumper, og skiheis og svømmebasseng er ikke i drift. Med strøm-regninger på titusener av kroner blir overskuddet raskt spist opp, og det gjør det enda vanskeligere å holde hotellet åpent, sier Baltzersen.
Fullpensjon til 1300 kroner
Hotellet har 40 operative rom, og i nyttårshelgen hadde de 60 gjester til bords. Og alle rom var utleid. Fremover skal det satses mer på blant annet levende musikk.
– I fjor sommer var det fullt av folk i juli og august, både turister, hyttefolk og gjennomreisene. Det bodde også en del arbeidsfolk på hotellet som jobbet med veiarbeid i området. Da tilbød vi fullpensjon til under 1300 kroner, noe som ble veldig godt mottatt. Hyttefolket er flinke til å bruke oss når det er åpent, og vi er kjent for å lage god mat og yte god service. I påsken vil det bli levende musikk, det har tidligere vært en suksess på Skjerdingen, forteller hun.
På Skjerdingen Høyfjellshotell er det ikke tv på rommene.
– Og det er bra for da samles gjestene ute på terrassen eller i den store lobbyen for å bli kjent med hverandre. Hotellet ligger i fredelige omgivelser og vi har bevisst fokusert på en avslappet og hyggelig stemning, så her kan de voksne slappe av og barna nesten gjøre som de vil, sier Wenche Baltzersen.