MYE Å VELGE I: Restauratør og kokkeprofil Mikael Svensson er blant jurymedlemmene.

Dette er de nominerte til Matprisen 2024

Deles ut for 11. gang, denne gang med en ny kategori. 

Publisert Sist oppdatert

Matprisen arrangeres for 11. gang i år, og nå er de navnene på de nominerte offentliggjort: Tjuefire mennesker, organisasjoner og virksomheter fra hele landet, som i følge arrangøren representerer bredden av aktører som tenker og handler bærekraftig og økologisk fra fjord og jord til butikk og bord.

Matprisen arrangeres av Debio Marked i samarbeid med Debio, Stiftelsen Norsk Mat, ASKO Servering, Hurtigruten, Matvalget, Nores, Norges Bondelag, Norrøna storkjøkken, Salsus, Thon Hotels og andre samarbeidspartnere.

Bærekraft i sentrum

Etter det som beskrives som en lengre vurderingsprosess, har Matprisens uavhengige fagjury funnet fram til dette knippet nominerte fra et rikt utvalg av kandidater. Alle kjennetegnes av å sette bærekraftig mat og drikke i sentrum for sitt virke.

– Det er mange her i landet som fortjener ros og heder, men kanskje spesielt de aktørene i Mat-Norge som står fram som ledestjerner for sine bransjer. Ved å velge produksjonsformer hvor bærekraft og økologi står i sentrum, kombinert med nytenking og målrettet innsats, bidrar de til å fremme et matsystem med større mangfold, flere muligheter og sterkere tilhørighet – til det beste for mennesker, dyr og miljøet rundt oss, sier jurymedlem og økobonde Ingri Rosén Guren.

Bredden i nominerte viser at man kan gripe tak i dagens utfordringer knyttet til dyrevelferd, biologisk mangfold og lokale verdikjeder fra ulike vinkler – hvis man våger, kommenterer juryen.

Ny kategori

Matprisen hyller og løfter fram folk fra hele næringskjeden som bryr seg om miljømessig og sosial bærekraft, økologi, god dyrevelferd, lokal produksjon, sunn havforvaltning og et landbruk som verner om jorda og naturmangfoldet. I år avholdes prisutdelingen på Sentralen 11. november. Her vil vinnerne i alle kategoriene annonseres.

Matprisen har ni priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets råvareprodusent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring. Under prisutdelingen deles også ut det årlige stipendet fra KokkeKarlas Legat som går til en ung kvinnelig kokk. Av prisene er Årets råvareprodusent er ny kategori i år. Jurymedlem og restauratør Mikael Svensson forklarer den nye prisen slik:

– Det finnes ganske enkelt for mange dyktige produsenter! I år har vi derfor valgt å lansere en ny produsentkategori; Årets råvareprodusent. Den gode råvaren er utgangspunktet for alt som kommer etterpå, og får ikke alltid den oppmerksomheten den fortjener.

Juryen

Juryen består i år av Trond Ivar Qvale (juryleder - bonde, farfar og litt skribent), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen), Ingri Rosén Guren (økobonde på Kure Vestre), Johanna Petterson Utvær (kokk og tidligere mottaker av KokkeKarlas stipend), Jonathan Kolbu (kokk og drifter av flere personalrestauranter i 4Service), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture) og Selje Lyngset (sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb).

De nominerte til Matprisen 2024 er:

Matprisen

Camphill Norge

Grindal Ysteri (Trøndelag)

Hanen

Årets kjøkken

Holmen Lofoten (Nordland)

Kvitnes gård (Nordland)

Varemottaket (Oslo)

Årets storkjøkken

Kreativ Catering (Oslo)

Øyafestivalen (Oslo)

Åpent Bakeri (Oslo)

Årets produsent

Grindal Ysteri (Trøndelag)

Halvors Tradisjonsfisk (Troms)

Juviksild (Møre og Romsdal)

Årets råvareprodusent

Astrid Bjørnson (Vestfold)

Huseby gård (Vestfold)

Skjærgaarden gartneri (Vestfold)

Årets salgskanal

Eide Handel (Troms)

Haneborg gård (Akershus)

Norganic

Årets formidler

Framtiden i våre hender

Matjungelen

Norges Bygdekvinnelag

Årets råvareprodusent

Astrid Bjørnson (Vestfold)

Huseby gård (Vestfold)

Skjærgaarden gartneri (Vestfold)

Debioprisen

Fire biodynamiske gårder – Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre (Innlandet og Akershus)

Lofoten Seaweed Company (Nordland)

TilStede mat og mer (Agder)

Les juryens begrunnelse her.

Powered by Labrador CMS