Nasjonalparkhotellet har egen fiskefabrikk: – Vår spesialitet er sik og chips
Nå skal Femund Nasjonalparkhotell spisse satsingen mot det utenlandske markedet.
– Det har vært en veldig bra juni, men vi skulle gjerne hatt flere gjester vinterstid. Det er vanskelig å drive veldig godt økonomisk siden vi er åpen kun noen få måneder, men vi fortsetter å satse. Ikke fordi vi er sta, men vi har tro på det vi gjør. Ting tar bare litt lenger tid enn vi skulle ønske, sier Bjørn Olsen (57) til Hotellmagasinet.
26 dobbeltrom, restaurant og bar
Januar 2017 overtok han og samboer Mali Romestrand (57) Bryggeloftet Hotell på Elgå med Femundsmarka Nasjonalpark og Femunden som nærmeste nabo. Paret endret raskt navnet til Femund Nasjonalparkhotell og markedsfører seg med «langt fra alt, bortsett fra naturen».
Her ligger hotellet med 26 dobbeltrom med fantastisk utsikt og beliggenhet. Paret eier også selskapet Femundfisk AS, restaurant og bar.
Her er lokalmat en selvfølge. På sommeren er det ofte fulle hus på hotellet. Også mange gjennomreisende som stopper for å innta lokal fastfood.
– Vår spesialitet er sik og chips, i tillegg serverer vi lokale delikatesser som tyttebær, rabarbra, ørret, lokalrein og elg. Hotellgjestene får servert frokost, lunsj og middag. Cafemenyen er også populær, forteller Romerstrand, som selv står bak grytene.
Hun kommer fra Møre, har landbruksbakgrunn, er spesialpedagog og rektorutdannet. Og er den eneste som er ansatt i full stilling.
80 prosent norske gjester
– Selv om vi ikke har åpent hele året, går mye av tiden med til vedlikehold og planlegging. Vi har åpent ved behov utenom sommeren og vinter- og påskeferien. Her er det perfekt å kjøre kurs- og konferanser, da du kan booket et helt hotell for deg selv! sier hun.
– Det er først nå vi føler vi er i ferd med å starte! Det tar tid å bli bli kjent med hotellet og lage din egen identitet. Det gikk ganske bra under pandemien, men så kom strømkrisen. Den er farligere enn pandemien. Strømprisene har vi ikke kontroll på – og vi vet ikke hva strømmen vil koste neste måned, det liker jeg dårlig. Vi var helt avhengig av støtten – noe jeg selv gikk i bresjen for og tok initiativ til på vegne av alle bedrifter, sier han.
Bjørn er fra Larvik og har bakgrunn fra forsvaret. Han jobber med næringsutvikling for Trysil kommune. Og paret er bosatt i nabokommunen.
Han forteller at 80 prosent av gjestene er nordmenn, 10 prosent svenske og 10 prosent «resten av verden».
– Vi må skape vår egen identitet med naturbaserte opplevelser, og det jobber vi kontinuerlig med. Også må vi spisse satsingen mot det utenlandske markedet. En kort kjøretur herfra ligger Trysil, og der koker det flere måneder i året. Vi tilbyr urørt villmark som få kan matche. Vinterturisme er spennende, men det krever også mer aktiviteter og utstyr fra vår side, forteller han.
Egen akevitt og fiskefabrikk
– Mange har et ønske om å utvikle Engerdal. Og det er ikke noe tvil om at destinasjonen har et potensial. Men jeg er tvilende til om det er mulig for oss å tilby et helårsåpent hotell, legger han til.
Hotellet kan vise til et positivt driftsresultat for regnskapsåret 2022. Olsen innrømmer at det er krevende å drive et hotell av denne størrelsen.
Som nærmeste nabo ligger Lars Monsens Femund Lodge. Og samboerparets egen fiskefabrikk ligger rett nedenfor hotellet. De produserer også egen akevitt, Femundakevitten - og har nå fått tillatelse til å produsere og servere øl og mjød over disk.
– Det er mye sik her og det er en veldig bra matfisk, sier Mali Romestrand.