Veien til Lyon og Bocuse d’Or har vært lang, men nå er
Norges kandidat, Håvard Werkland og hans toppede lag, klar for verdens
vanskeligste kokkekonkurranse – en karriereendrende begivenhet for enhver
deltakende kokk.
Bocuse d’Or går av stabelen i Lyon 26.-27 januar 2025.
Sterk historikk
I 2023 vant Håvard Werkland Årets kokk, og ble dermed Norges
kandidat til Bocuse d’Or. I mars 2024 sikret kokken fra Kyrksæterøra og Team
Norway bronse i europamesterskapet i Trondheim.
Nå er Werkland og teamet klar for den mest prestisjefylte
kokkekonkurransen av dem alle: Bocuse d’Or i Lyon.
Der vil også flere av Norges tidligere Bocuse-kokker være
til stede, som som Eyvind Hellstrøm, Sven Erik Renaa, Arne Brimi og Bent
Stiansen.
Norge har en sterk historikk i Bocuse d’Or, og leder
sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte
av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.
Konkurrerer mandag
Team Norway konkurrerer mandag 27. Januar, og starter kl.
10.00.
Kl 14:40 presenteres tallerkenretten som kombinerer
ørnefisk og europeisk hummer med selleri – både rot og stang – samt en
klassisk, håndlaget sabayonne-saus.
Kl 15.30 presenteres fatretten, som består av
helstekt rådyrsadel på beinet, fylte stykningsdeler, en rådyrpai og tofarget
ravioli i rådyrconsommé med te, akkompagnert av norsk frukt som gir retten en
nasjonal identitet.
Om Team Norge
Håvard Werkland:
Håvard Werkland har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker. Werkland har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne.
Som Norges representant i Bocuse d'Or, har Håvard valgt Christopher W. Davidsen som coach og Grunde Gillund som sin commis.
Christopher W. Davidsen:
Christopher W. Davidsen fra Stavanger er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.
Grunde Gillund:
Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.