VAKTELEGG: Vaktelegg fra Ryfylke gård er en viktig ingrediens i konkurransen.

Menyen til Årets unge kokk er klar

Nå er det klart hva de seks kandidatene i Årets unge kokk skal lage. Jordskokk er hovedråvare i den første tallerkenretten, mens den andre tallerkenen skal være en sjømatfest der laksen spiller hovedrollen sammen med skalldyr.

Kombinasjonen åkeren og havet er temaet for menyen til Årets unge kokk, som arrangeres i Mathallen i Oslo 24. september.

- Vi synes dette er en veldig fin og tidsriktig oppgave der kandidatene får muligheten til å vise at de behersker å lage smakfulle vegetar- og sjømatretter, sier Tom Victor Gausdal, sølvvinner i Bocuse d’Or og Akademiets styreleder.

Jordskokk  fra Gyda gård

Første tallerkenrett er ovo-lacto-vegetarisk og skal bestå av jordskokk fra Gyda gård, vaktelegg fra Ryfylke, rotgrønnsaker fra Stange, Jeløy og Spydeberg og norsk meierismør.

- Vi ønsker å utfordre kandidatene til å lage en vegetarrett som kunne ha blitt servert på en av topprestaurantene i Skandinavia. Jordskokk er en veldig spennende grønnsak som fortjener å løftes mer frem på matbordet igjen. I konkurransen skal kandidatene tilberede den sammen med vaktelegg fra Ryfylke, godt Tinesmør og minst to ulike rotgrønnsaker, sier Gunnar Hvarnes, bronsevinner i Bocuse d’Or og Akademiets faglige leder.

KANDIDATENE: Disse seks skal i aksjon under Årets unge kokk 2019.

Auroralaks

Den andre tallerkenretten skal bestå av auroralaks, trøffeltang og skalldyr, enten kamskjell, sjøkreps, blåskjell eller hjerteskjell. Kandidatene må bruke minst to skalldyr.

- I Japan bruker de Aurora-laksen til sushi og sashimi, men i denne konkurransen så skal den varmebehandles og serveres med rotgrønnsaker og trøffeltang. Sistnevnte er en relativt nyoppdaget delikatesse som vi har brukt som råvare i Årets kokk-konkurransen i 2017. Det blir veldig spennende å se hvordan kandidatene løser denne oppgaven, forteller Hvarnes.

Begge tallerkenretter skal serveres til konkurransens seks smaksdommere.

Konkurransen Årets unge kokk arrangeres for første gang i år. Konkurransen er viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og dermed bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.

Oppgaven:

Ovo-lacto-vegetar: Jordskokk med rotgrønnsaker, vaktelegg og Tinesmør.

Det skal lages åtte tallerkener med jordskokk fra Gyda gård og vaktelegg fra Vaktelgården i Ryfylke. Disse skal kombineres med enten pastinakk fra Reier Gård på Søndre Jeløy, purreløk fra Egeland Gård i Spydeberg eller regnbuegulrøtter fra Hegsvold Gård i Vestbygda, Stange. Jordskokken er hovedråvare og kandidatene må bruke minst en av de tre rotgrønnsakene.

Sjømatfest: Aurora-laks med skalldyr og trøffeltang

Det skal lages åtte tallerkener med Aurora-laks, som skal kombineres med minst to av følgende skalldyr: kamskjell, sjøkreps, blåskjell og hjerteskjell. Trøffeltang skal også brukes.

Kandidatene:

Aleksander Løkkeberg Vartdal

Aron Espeland

Celine Ekholt

Frida Netland Berge

Liliana Haaland

Runar Helgeland

Om Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets kokk er norske mesterkokkers talentutvikler, og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke-kommersielle mål, og er dugnads-og sponsorfinansiert. Formålene i stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for stiftelsen.

Powered by Labrador CMS