75 EIERE: Frode Horvik (til venstre) og Rune Midttun i Voss Fellesbryggeri kan lage opptil 7000 liter øl om dagen.

Vossaøl til hele landet

I løpet av ett år var LL Voss Fellesbryggeri dannet, bygd opp og produksjonen i gang. Nå skal ølet distribueres til landets dagligvarekjeder.

«Vossingar har brygga øl heilt sidan like etter den fyrste sauen vart fødd», lyder slagordet til fellesbryggeriet i Hordalands største kommune.

Det var i mai 2015 ballen begynte å rulle for det som skulle bli LL Voss Fellesbryggeri. Daglig leder Frode Horvik og noen kompiser hadde et møte. Etter et 20 minutter langt møte ble alt bestemt. De skulle lage sitt eget bryggeri.

Med på laget fikk også Horvik sin gode venn og sambygding, Arne Hjeltnes. Hans selskap Creuna har laget den nye logoen til bygda Voss og også skidestinasjonen Myrkdalen. De har designet logoene og etikettene til det nye lokale ølet.

Men det holdt ikke å bare være glad i øl og ha lyst til å starte et bryggeri. De trengte noen som også kunne kunsten å brygge øl.

Hadde planer

HELE REKKA: I fjor lagde Voss Fellesbryggeri åtte forskjellige ølsorter. Nå er fem av dem i butikkhyllene.

Rune Midttun (39) var da en ivrig hjemmebrygger med planer om å starte egen produksjon i mindre skala. Samtidig hadde han allerede en produksjon gående i Belgia. Da han fikk tilbudet om å bli med på å starte et stort bryggeri, var han ikke i tvil.

Men før det kunne brygges en eneste dråpe, måtte det skaffes penger. I mai ifjor startet så smått emisjonsjobben. Etter sommerdvalen skjøt den jobben fart i august. I løpet av den måneden var 75 eiere og 7,35 millioner kroner i egenkapital på plass.

POPULÆR: Voss Fellesbryggeri har sin egen sixpack i tre. Den er det mange som digger.

Store lokaler

1. oktober overtok de nøkkelen til lokalene som tidligere huset fem lokale bakerier på Voss. De profilerte seg som Voss Fellesbakeri. Dermed ble veien til Voss Fellesbryggeri kort.

Det var mye jobb å renovere og bygge om et lokale som hadde stått brakk i fem år. Og selv om det hadde vært drevet gjærbakst der fra før, var behovene ganske annerledes når det skulle brygges øl.

Bygde stort

11. mai 2016 var det det første brygget i gang. Mange lokale bryggerier har voksesmerter fordi fasilitetene ikke er store nok. Lærdommen fra ande kollegaer gjorde at Voss Fellesbryggeri satset stort med en gang.

De kan brygge mellom 3000 og 3500 liter pr. brygg, litt avhengig av hvilke typer øl de brygger. Og de kan ha to brygg om dagen.

Kapasiteten deres er nå 540.000 liter øl pr. år, men de planlegger for 850.000 liter pr. år. Så langt har de bare tappet på flasker, men en bokselinje er også under planlegging.

Kjent for galskap

Vossingene er kjent for sin galskap. Det er vel ikke uten grunn det er den bygda hvor Ekstremsportveko går av stabelen. Både inne i og utenpå ølflaskene er det mye lokal identitet som gjenspeiler det glimtet i øyet bygda er kjent for.

I sommer har de produsert åtte forskjellige ølsorter. Fem av dem er nå til salgs. En av dem som har gitt mest positive tilbakemeldinger er ”Utan ein Traa”, laget for bygdas store stjerne, Kari Traa. Vi snakker selvfølgelig om en blonde ale…

I tillegg kommer Ljos Kos (blonde ale), Ei Bleik Ei (pale ale), Kvit Øl (kveiteøl) og Slalomporter.

I markedsføringen sier bryggerne gjerne: «Brygga av folk som trass alt har drukke ein del øl»

Ut i landet

Hittil er det i lokalmarkedet det har vært lettest å få tak i øl fra Voss Fellesbryggeri. Men i løpet av kort tid skal de også distribuere via de store kjedene. Meny på Alnabru i Oslo blir den første butikken på Østlandet som får øl i hyllene fra Voss Fellesbryggeri. For utelivsbransjen leverer de også på fat i tillegg til de små fargerike glassflaskene.

Håndverk

Selv om Voss Fellesbryggeri har satset stort, vil det for alltid være et håndverk. Mikrobryggeriene står for bare beskjedne fire prosent av ølproduksjonen i Norge. Men de står for 40 prosent av arbeidskraften i bransjen.

I dag er det fire mennesker som har jobben sin ved Voss Fellesbryggeri. I løpet av året regner de med å være seks. Hvor mange de er om noen år, er det ingen som vet. Men de som smaker på ølet deres, vil ha stadig mer!

Powered by Labrador CMS