Derfor satser ikke flere utenlandske hotellkjeder i Norge
Forretningsmannen Christian Ringnes har stor tro på den norske hotellnæringen.
– Jeg tror vi vil se mye mer satsing på nisje i årene som kommer. Da mener jeg en tydeligere fordeling i form av luksussegment og de rimeligere alternativene. Det vil komme flere lavkostmodeller, og den digitale utviklingen vil spille inn. Citybox er et godt eksempel på en lavprismodell som er en annerledes aktør og som lykkes i Norge, sier Christian Ringnes (69) til Hotellmagasinet.
Vi møter den vennlige og utadvendte forretningsmannen på hovedkontoret til eiendomsselskapet Eiendomsspar AS på Vika i Oslo.
Knallgod hotellinvestering
69-åringen er administrerende direktør i Eiendomsspar, som eier 25,8 prosent av det svenske hotelleiendomsselskapet Pandox AB og noen prosent av Scandic Hotels AB. I tillegg eier Ringnes-familien 47 prosent prosent av Victoria Eiendom som igjen eier 56 prosent av Eiendomsspar.
Kort oppsummert: Det er mange hotellkjeder som leier av Ringnes!
– Hotell og eiendom er to ulike ting. Selv om vi besitter mange kontoreiendommer, er det bedre avkastning på hotell. Hotell er en vekstbransje. Jeg er sikker på at Norge kommer til å oppleve økt turisme fra andre land som for eksempel Østen i årene som kommer. For utlendingene er Norge et spennende og eksotisk land, sier han.
Han forteller velvillig om sin første hotell-investering for mer enn tretti år siden: KNA-hotellet i Oslo som han kjøpte «billig» for 105 millioner – og videresolgte to år senere for 20 millioner mer.
– Men hotellinvesteringer i fjellheimen har jeg bevisst holdt meg unna. Det er tøff konkurranse, og utfordrende å drive godt hele året. Men jeg er veldig glad for at det er noen som tør å satse, smiler han.
Skyr den norske modellen
Hotelleiendomsselskapet Pandox AB har flere strategier; de inngår langvarige leieavtaler med hotellkjeder, men drifter også egne hoteller. I Europa har selskapet 157 hoteller fordelt på 15 land, og har flere av de største hotellkjedene på kundelisten.
I Norge er Radisson og Moxy de eneste utenlandske kjeden som er representert.
– Hvorfor er det ikke flere internasjonale hotellkjeder som satser i Norge, Christian?
– De liker ikke den norsk-svenske modellen som enkelt fortalt går ut på å forholde seg til en langvarig leiekontrakt. Det vanligste blant de største utenlandske kjedene er franchise og managementavtaler – og sistnevnte er vanskelige å få finansiert i Norge. I tillegg er dette en avtale hvor eiendomsbesitter sitter med den største risikoen. I København finnes det flere internasjonale kjeder, men så er også København annerledes enn Oslo og Norge.
– Så vi kan bare glemme å se internasjonale kjeder som Hilton i Norge?
– Det skal jeg ikke si for sikkert, men det vil nok ta tid, fordi vi har den modellen vi har.
I vinter ble det kjent at Ringnes og Petter A. Stordalen i 2025 skal åpne Oslos største boutiquehotell i krysset Karl Johans gate og Dronningens gate. Stordalens Hobo-prosjekt har vært en enorm suksess i Sverige, og skal nå for første gang forsøke seg i Norge.
Grand Hotel er favoritten
Hotellet får 181 rom med en rå førsteetasje. Eiendomsspar eier bygget sammen med Mette Borge Eiendom.
– Det er et veldig spennende prosjekt med veldig god beliggenhet som jeg har stor tro på, sier Ringnes.
69-åringen ser også en utvikling og trend som innebærer strengere framtidig krav innen sertifisering av bygg, og ytterligere søkelys på bærekraft, mat og vask.
– Dette er noe vi har vært kjent med en stund og som det vil bli mer av i tiden som kommer.
– Hva er ditt favoritthotell, Christian?
– Grand Hotel! Noen vil sikkert si at jeg nå er inhabil, men jeg mener det! Jeg har bodd mange ganger på Grand, og det er et kontinentalt hotell med en følelse av å være i Paris eller London. For min del har det også en spesiell historie fordi jeg tilbragte bryllupsnatten i tårnsuiten lenge før vi eide hotellet, sier Christian Ringnes.