Jakter på hotellgenet
Glem «hull i cv-en» og manglende fagkompetanse. Nå slår gode krefter i Bergen seg sammen for å hente flinke folk som vil jobbe på hotell.
I Petter A. Stordalens hotellkjeder står integrering, inkludering og kampen for å hjelpe folk med «hull i CV-en» høyt på agendaen. Et av hotellene som bærer den fanen med stolthet, er Comfort Hotel Bergen Airport. Det gleder sjefen.
– Det er fantastisk at Comfort Hotel Bergen Airport følger opp suksessen fra 2019 og går i gang med å rekruttere nye medlemmer til Comfort-familien på utradisjonelt vis. Det er det vi ønsker at «Jakten på hotellgenet» skal være, og i samarbeid med NAV og andre lokale aktører, gir vi fremtidige servicestjerner en smakebit og grunnleggende opplæring i viktige fagområder i hotelldrift. Til slutt håper vi at mange ender opp med praksisplass og senere jobb hos oss. Servicebransjen er i enorm vekst og vårt mål er å gi alle, uansett bakgrunn, en sjanse, sier Petter Stordalen.
Samarbeid
Sammen med NAV, Introduksjonssenteret for flyktninger i Bergen Kommune, Brannsjansen og Klosterhagen Hotell arrangerer Comfort Hotel Bergen Airport kombinert kurs og talentjakt for andre gang. «Jakten på Hotellgenet» ble en suksess i fjor og sikret Daniel Adel Larsen og Alaa Shahrour jobb på flyplasshotellet.
– I fjor hadde vi 32 påmeldte til kurs i housekeeping og servitørfaget. Av disse gikk ni over i tre måneders praksis, før fire fikk jobb. Av disse fire jobber nå Daniel 80 prosent som vaktmester og renholder og Alaa som 20 prosent servitør i tillegg til at han studerer restaurant- og matfag, forteller General Manager Erlend Fardal Lunde, entusiastisk.
«Jakten på Hotellgenet» gjennomføres i ukene 6 til 8 i februar. Første kursdag er tirsdag 4. februar 2020 med kandidater til Housekeeping.
NB: Saken fortsetter under billdet.
Blir større
I år blir «Jakten på Hotellgenet» større og mange flere får muligheten til å lære om bransje og vise seg fram.
Mens Comfort Hotel Bergen Airport i fjor kjørte tre-dagerskurs i en uke i februar for Housekeeping og Restaurant utvider de det i 2020 til fire avdelinger, fire kurs, tre uker og potensielt 44 kandidater!
– Gjennom våre fire medarrangører vil kandidatene kunne melde seg på til kurs og talentjakt i fagene kokk, servitør, resepsjon og renholder, uttaler Victor Aguiar, Food & Beverages Manager og arkitekten bak «Jakten på Hotellgenet».
Det var Aguiar som fikk ideen om å satse på en ny type rekruttering og hans kollega Iveta Lagzdkalne som er Housekeeping Manager hang seg raskt på.
– En unik mulighet
Irene Hamre i NAV var med på å velge ut kandidater i fjor og gleder seg til februar:
– NAV samarbeider med Nordic Choice Hotels fordi de er med på å skape en forskjell for arbeidssøkere som har hull i CV, språkproblemer eller andre utfordringer. De inkluderer arbeidssøkere som har behov for spesiell oppfølging på arbeidsplassen. Gjennom «Jakten på Hotellgenet» kan arbeidssøkere få prøve seg i bransjen selv uten fagkompetanse.
Klosterhagen Hotell drives av ALF as med mål om å tilby arbeidsforberedelse og arbeidstrening til de som vil inn i eller tilbake i arbeidslivet. Hotellsjef Bente Kuven Osland er ny med-arrangør i prosjektet og uttaler:
– Vi har en unik mulighet til å kunne pre-kvalifisere kandidater slik at hotellbransjen får flinke og topp motiverte folk til fremtidige ansettelser. Dette er viktig for hvordan Bergen skal kunne levere som en populær destinasjon.
Spent på prosjektet
Et hotell er ingenting uten sine ansatte og hovedtillitsvalgt på Comfort Hotel Bergen Airport, Silje Kjeverud, gleder seg til å se hvem som eventuelt kan bli hennes nye kollegaer og hva prosjektet kan gi på sikt:
– Jeg synes det er utrolig viktig at vi som hotell bidrar til trygge arbeidsplasser, mulighet for videreutdanning og yrkesstolthet for de som skal ut i arbeidslivet. Jeg vil si at vi i hotellbransjen er flinke til å utveksle erfaringer, kompetanse og ikke minst ta oss av de ferske ansatte. Ved å gi kandidatene den rette opplæringen regner jeg med at vi på sikt vil gjøre det mer attraktivt å ta en utdannelse innen renhold, kokk, servitør og resepsjon.
Positiv er også Reiselivsdirektør i Bergen, Anders Nyland som entusiastisk forteller om reiselivet som arbeidsplass:
- I Visit Bergen jobber vi aktivt med bærekraftsmål åtte, «anstendig arbeid og økonomisk vekst». En tredel av dem som jobber i reiselivet er under 24 år, og fire av ti har flerkulturell bakgrunn. Reiselivet er med andre ord en svært viktig næring for integrering, språktrening, sosialisering og involvering. Vi har plass til mange av dem som kanskje ikke finner seg til rette i andre næringer, sier Nyland.