I Bogstadveien har Espen Smith åpnet sin pub-drøm. Den er fylt med det han kan best.

«Åssengårea? Der harru det!»

Her er det ikke lov med QR-koder, energidrikk eller chilinøtter

Forfatter og kåsør Espen Smith har funnet sitt «høl i veggen» midt i Oslo sentrum. En brun liten jazz-pub med sjel og sjarmerende stahet.

Publisert Sist oppdatert

En ølkjenner som er aktivt engasjert i det gode liv, har nå oppfylt drømmen sin om å eie en pub i Oslo. Den må være akkurat slik han ønsker det. Uten digitaliserte tappetårn, energidrikker, chilinøtter eller QR-koder.

I en sidegate – 30 meter fra Bogstadveien – finner du «Åssengårea?». Vis-a-vis Oslo Mikrobryggeri ligger det en ny jazz-pub, som like godt kunne vært i Brussel eller Lyon.

Her skal det være et gjennomtenkt sortiment drikkevarer og noe attåt. Arkeologiske tappetårn, litteraturhjørner, jazz-inspirasjon på høyttalerne og sitteplasser nok til alle som har kommet for å løse aktuelle verdensproblemer.

– Det er det puben er til for, sier Espen Smith til Hotellmagasinet.

– Pub er ikke vanedannende, men vennedannende, sier han og smiler mens han slår glasset i tappekranen til ølet skummer over.

Et gammelt tappetårn av porselen fra Aas beskriver stilen på «Åssengårea?». Innmaten er moderne, men utad er den klassisk.

På veggen henger memoarer i form av bilder og gjenstander, sammen med gaver fra venner og gjester. Blant annet er gamle målebeger fra da Systembolaget blandet selv, «Maos Lille Røde» som far fikk i Hongkong og gamle ølkrus i tinn en del av innredningen på «Åssengårea?».

Veggene bærer preg av Espen Smiths egen bakgrunn. Der finner du alt fra gamle reklamer til funn fra turer over hele verden.

Klassisk jazz-preg

– Det første som tiltalte meg, er glasset ut mot gaten, sier Smith om lokalet han nå driver.

«Åssengårea?» skrives i gull og gamle fonter. Puben er hevet over gatenivå, med en høyetasje opp til baren.

Det er tydelig at Smith har latt seg inspirere av Europas øl-katedraler.

– Byer som for eksempel Brussel, de endrer seg aldri. En av mine favorittbarer er ikke pusset opp siden 1956. Den har fremdeles utedo, sier Smith.

– En trend i det norske markedet er at folk vil tilbake til det som er klassisk.

Både omgivelsene og utvalget trekker folk til «Åssengårea?», men han innrømmer at det ikke er god butikk helt ennå. Samtidig virker ikke det å være poenget med baren, heller.

Et tappetårn av porselen pryder baren til Espen Smith i Bogstadveien.

I egen stil

Han holder uansett fast i at puben skal bære preg av det Espen Smith selv ønsker når han skal bruke byen.

På høyttalerne spilles det jazz og i hjørnet av baren opptrer ukentlig to jazzmusikere. Og når man ser på menyen for å finne «tiltygg», uteblir de mest vanlige ingrediensene du finner hos andre.

Hos «Åssengårea?» er det blant annet strengt forbudt med chilinøtter, QR-koder og blandevann i form av energidrikk.

– Jeg ser ikke en grunn til å sende chilinøtter ut til en som har brukt penger på en belgisk trippel, sier mat- og drikkeeksperten.

– Jeg ønsker å tilby noe som passer til utvalget av drikkevarer. Og grunnen til at jeg ikke vil ha QR-koder handler om vertskap.

– Har man først bestemt seg for å gå ut i stedet for å kjøpe en grandis og ta en pils foran TV. Når man sier «i dag går vi ut og koser oss», da forventer man å bli tatt litt vare på.

Smith refererer til Engebret Café i Oslo når Hotellmagasinet spør hvem som har inspirert mest til gjestgiveriet han ønsker å gjenskape på «Åssengårea?».

Åssengårea?

av Dagfinn Nordbø

Utdrag av teksten:

Jeg traff en gammal kompis og vi satte oss for å ta et lite glass og så kom jeg jo som vanlig opp med det gode gamle spørsmålet: Åssengårea?

Og da svarte’n: Der harru det. Det er spørsmålet. Åssengårea? Veit du hva Dagfinn, om ikke lenge skal jeg selge huset mitt og kjøpe et lite høl i veggen i Oslo sentrum, det hølet i veggen skal jeg innrede som jazz-bar, og navnet på den baren skal være: Åssengårea?

Det skal være en brun og hyggelig liten jazzbar med noen få myke, djupe stoler, der folk kan sitte og fortelle hverandre, helt ærlig, åssen det går.

Og da mener jeg ikke juge om åssen det går, men fortelle sannheten, der skal det ikke værra lov å si nei da det går greit, og med deg?

Nei jeg mener hvis du for eksempel nettopp har gått konk fordi en fyr i buttikken din underslo en halv million og deretter tok med seg kona di og flytta til Rio de Janeiro – da skal du fortelle nettopp det.

For det ække greit. Og så kunne vi gutta prata om saken – og kanskje fått til en ornings. Det er det som skal være meninga med å sitte på den baren Åssengårea? Få til en ornings.

– Ikke lov å juge

«Åssengårea?» i Bogstadveien er oppkalt etter en låt av jazzmusiker Dagfinn Nordbø, som riktig nok er mest kjent som tekstforfatter og poet. Både LP-cover og teksten til låten henger på veggen bak baren.

– Om jeg finner mitt høl i veggen. Kan jeg få kalle det «Åssengårea?», spurte jeg Dagfinn, sier Espen Smith om navnet.

– Jeg elsker den teksten. «Du skal fortelle sannheten. Det er ikke lov å juge », siterer Smith.

Nå er planen at Nordbø skal opptre og signere LP-plater på «Åssengårea?» en gang i nærmeste framtid.

I mellomtiden er det underholdning med faste og nye jazzmusikere samt det klassiske innslaget quiz på tirsdagene.

Et lesehjørne hvor gjester kan bla i en bok de finner eller har lagt fra seg til neste gang eller en jazz-scene. Det spørs når du kommer, det!

Kjent ansikt

Espen Smith har vært en del av horeca-markedet i flere tiår, og er et kjent ansikt for alle som har en genuin interesse for øl og akevitt. Han er fortsatt dommer internasjonalt. Det startet med øl, så begynte han med brennevin. Nå dømmer han også ost og spekekjøtt.

På bakrommet har han innredet sitt eget kontor hvor han fortsatt skriver kåseri og bøker. Den siste i rekken er boken Honning – som han mener er «verdens beste naturprodukt!»

Han har innført i øl, akevitt, mat, servicefaget og reiselivet og underviser ved Norsk Sommelier Utdannelse med ansvar for fagområdet øl.

Man skulle tro han visste alt, men noen erfaringer han har gjort seg etter bare noen måneder i drift. En av dem er at markedet er noe annerledes enn han så for seg.

– Så langt har vi erfart at det er flere vingjester enn forventet, sier Smith.

– Det går også mer eplesider enn vi antok. Jeg tok inn ett fat for å glede Aass og for å ha et utvalg. Men vi selger mye mer enn jeg trodde.

Espen Smith har en fortellerstemme som gjør det verdt å lytte. Hans gode historier om mat og drikke er en del av gjestgiveriet på «Åssengårea?».

 

Powered by Labrador CMS