EN SENSASJON:

«Insta-bygda» Flåm

I løpet av et normalt år får de 400 innbyggerne i fjord-bygda Flåm besøk av rundt 1,5 millioner turister fra hele verden. Det er derfor de kalles «det lille stedet med de store opplevelsene». Vi var der den sommeren hvor alt var annerledes.

Publisert Sist oppdatert
POSTKORT:

Vestlandsbygda Flåm har siden slutten på 90-tallet bygget seg opp som et av Norges mest kjente reisemål. Men turisme er langt fra noe nytt fenomen der i gården. Der har de nemlig tatt imot folk siden lakselordene seilte inn fjorden på slutten av 1800-tallet.

I toppåret 2019 kom det rundt 1,5 millioner gjester til bygda. I 2020 ble tallene helt annerledes. Selv om omtrent hele Norge kom på besøk, ble besøkstallene likevel til å grine av da de gjorde opp status. Da vi var på besøk møtte vi likevel en bransje som både håpet og trodde på at de skulle komme seg gjennom krisen.

Når verden åpnes opp igjen står Flåm klare. I mellomtiden gleder de seg over alle nordmenn som vil nyte en liten bit av sitt eget land.

Naturen er trekkplasteret

De siste 15 årene har som sagt bygda vokst til å bli en nasjonal reiselivsgigant. Det er ikke foruten grunn at #Flåm var én av fjorårets store hashtag-suksesser, sammen med steder som Lofoten og Loen.

Bygda er etter hvert skreddersydd for turisme. Havna er bygget for moderne cruiseskip, det finnes et utvalg gode overnattingssteder, en rekke spisesteder og enda flere muligheter for å bedrive aktiviteter fra fjord til fjell. Naturen er likevel hovedtrekkplasteret og den kan oppleves på så mange ulike måter.

Den verdenskjente togturen Flåmsbana og Rallarvegen, er blant de mest kjente attraksjonene i området. Jeg holdt på å skrive at begge deler byr på vakker natur, men det er ikke nok å forklare det slik. Det gir ikke en presis nok, eller god nok, beskrivelse. Det er nemlig så vakkert at selv en som livnærer seg av å bruke ord, får problemer med både pust, tale og skriving. Det er vanskelig å yte det skikkelig rettferdighet, men det er definitivt verdt et forsøk.

Verdens fineste sykkeltur?

SPEKTAKULÆRT:

Først Flåmsbana. Dette er et sidespor av Bergensbanen som beveger seg mellom Myrdal på 865,5 meter over havet, ned til Flåm ved fjordkanten. Vi tok den motsatt vei, altså opp, fordi vi skulle realisere en annen drøm samtidig, nettopp å sykle siste del av Rallarvegen.

De drøye 20 kilometerne med toglinje, som nærmest klamrer seg fast til fjellsidene, borer seg gjennom et tyvetalls tuneller og passerer fossefall du knapt har sett maken til, er verdt hvert sekund. Det er ikke uten grunn at den ofte omtales som en av verdens vakreste togreiser. Vi skulle gjerne kjørt den igjen, bare for å få sett ut den andre siden, for spektakulært er forbokstaven. På vei opp de bratte kleivene gjør dessuten også toget et fast stopp. Hvis du ikke vet hvorfor, kan du bare glede deg til å finne ut av det.

Vel oppe på 865,5 meter, fant vi raskt Marit på Café Rallaren som hadde syklene klare. Å leie sykkelutstyr der kan virkelig anbefales. Logistikken er én ting. Kvaliteten er en annen. Når du først har tatt fatt på de stupbratte og grusbelagte hårnålssvingene fra Vatnahalsen ned til Kårdal, er det nemlig en klar fordel at bremseklossene ikke bare er «sånn passe bra».

Trenger du å være i toppform for å tilbakelegge de 20 kilometerne på sykkel? Så absolutt ikke. Her er det stort sett nedoverbakke og deilig, flatt terreng.

NB: Saken fortsetter under bildet:

VERDENSKJENT:

Enorme inntrykk

Er du ute i god tid med bookingen kan du dessuten få oppleve en av Europas lengste zip line-turer. Mens du fyker nedover dalen i flere kilometer, fraktes syklene ned i en kasse på samme måte. Dessverre var vi litt i seneste laget, så vi må nok tilbake igjen.

Underveis på turen fant vi flere koselige plasser vi stoppet for å nyte synet, den medbrakte matpakken fra Bakeriet i Flåm, eller bare lyden av elva som buldret forbi. Det er i det hele tatt så mange enorme inntrykk langs veien at det eneste «problemet» med turen er at man av og til ikke har lyst å sykle videre.

NB: Saken fortsetter under bildekarusellen fra Rallarvegen. Klikk på pilene i hjørnet av bildet for å se flere bilder.

UTLEIE: Systemet for sykkelutleie er meget godt. Vi leide utstyr hos Café Rallaren og leverte syklene på stasjonen i Flåm.
START: Allerede fra start på Myrdal er det utrolig vakre omgivelser. Men det blir bare enda vakrere.
OBS: Nedkjøringen er bratt og på grus, så det er ingen skam å trille syklene i de tøffeste partiene.
HÅRNÅLSSVINGER: På vei ned til Kårdal, hvor det selges herlige vafler, må du forsere et antall krappe hårnålssvinger.
UT PÅ TUR: Vi hadde fantastisk vær hele veien. Ikke rart man smiler bredt da.
MANGE STOPP: Underveis langs turen blir det mange stopp for å nyte omgivelsene. Det er for fantastisk til å la være.
TRAFIKKORK: Det er lite trafikk i Flåm-området, men det hender det blir kø likevel...
TUNELL-SYN: Pass på å ta av deg solbrillene før du kjører inn her. Selv om det er lys i den andre enden av tunellen, er det bekmørkt.




Når man omsider er vel fremme ved vannkanten i Flåm igjen, selvsagt etter å ha plassert syklene hos Alf på stasjonen, er det bortimot påbudt å stifte nærmere bekjentskap med noen av kunstverkene fra bygdas store industrieventyr, Ægir. Mer kortreiste dråper er det vanskelig å få tak i. Konseptet afterbike er dessuten noen hakk mer sofistikert enn sin vinterlige slektning, afterski.

OL i sosiale medier

FLÅM MARINA:

På vår rundreise i denne ytrefileten av Norge valgte vi å tilbringe nettene på Flåm Marina. Det er ett av mange overnattingssteder i fjordbygda, som blant annet inkluderer det historiske hotellet Fretheim Hotel. Det var imidlertid langt fra tilfeldig at det var nettopp Flåm Marina som ble vårt valg.

Det er nemlig bare å sjekke ut hva hotellet driver med på Instagram, så skjønner man hvorfor. Hadde det vært en OL-gren å friste folk med fine bilder, hadde dette hotellet hatt skapet fullt av medaljer nå. Måten de har skapt noe som ligner et fenomen med hjelp av «livet sett fra en enkel flytebrygge», bør bli pensum for reiselivs-markedsførere. Og senker du ikke skuldrene her, så får du aldri senket skuldrene.

Mer enn «bare» en brygge

TØR DU?:

Etter en dag på sykkelen sover du som en stein, men du gleder deg egentlig mest til å våkne igjen. Det å dra gardinene til side, åpne verandadøren og se utover den bunnløst vakre Aurlandsfjorden er vakrere i virkeligheten enn noe som helst filter på Insta kan gjenskape. En kaffekopp på terrassen her gir en god start på dagen, mens de alle tøffeste tar seg et bad fra den nevnte brygga. La oss si det sånn. Det våkner du av. Selv midt på den tjukkeste sommeren. #snikskryt

Flåm Marina er selvsagt mer enn en vakker flytebrygge. I virkeligheten er det et lite, men moderne hotellkonsept, drevet av hyggelige folk. Som alt annet i Flåm ligger det bare et steinkast unna alt av aktiviteter og tilbud, men det er ingen andre overnatting- eller spisesteder i bygda som har dén utsikten. Bryggerestauranten har da også blitt et sted lokalbefolkningen trekker til, noe som vel er viden kjent som det beste skussmålet et spisested kan få. Kanskje er det fordi de serverer noe så sjeldent som høykvalitetsmat i rause porsjoner.

– På gjensyn, Flåm

De gode besøkstallene i bygda har etter hvert gitt rom for en rekke bedrifter og arbeidsplasser. Du finner små bakeri, spennende aktiviteter for hele familien, ulike fjordopplevelser og lokale ungdommer som viser deg rundt i fjellet.

Etter noen aktive dager i fjellet måtte vi ut på vannet. Du kan selvsagt leie en kajakk og finne dine egne perler, men vi valgte å bli med på den litt mer actionfylte varianten, fjordsafari med rib. I løpet av et par raske timer får du se steder kjent fra både «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» og ikke minst fra Disney-suksessen «Frost». Den lille perlen Undredal noen minutter i båt ut fra Flåm er nemlig stedet filmskaperne har hentet inspirasjonen fra. Dessverre rakk vi ikke å gå i land her, men det er lett å forstå hvorfor Hollywood falt pladask for den lille perlen.

NB: Saken fortsetter under bildekarusellen. Klikk på pilene i hjørnet av bildet for å se flere bilder.

FJORDSAFARI: Ute på fjorden er det lett å bli en smule nasjonalromantisk. I alle fall for en fergeentusiast fra Møre.
HVA SKAL MAN SI?: Ord blir fattige...
STJERNEN: Denne enkle flytebrygga har blitt en sensasjon på Instagram. Sjekk ut Flåm Marina, så skjønner du hva vi prater om.
FROST-BYGDA: Undredal er inspirasjonen til omgivelsene i Arendelle i Disney-filmen Frost. Vi skjønner hvorfor Disney ble fascinert.
FJORD MØTER FJELL: Flåm mener det bokstavelig når de sier at Flåm er steder hvor fjord møter fjell.
STILLE: I sommersesongen er det ofte cruise-båter på besøk, men sommeren 2020 var det lite av den slags i bygda.
AFTER-BIKE: Etter et aktiv dag på sykkelen eller på fjorden er det ikke feil med burgeren på Flåm Marina.
HÅNDVERK: Mariannes Kafé og bakeri i Aurland lager fantastiske bakverk. Kjøper du kanelboller snakker du om det i ukevis etterpå.

Etter noen dager i og rundt Flåm er det i det hele tatt lett å forstå «hypen». Hvorfor hver enkelt av de 1,5 millionene turistene kommer varierer nok mye, men uansett om det er på grunn av utsikten fra brygga, soloppgangen ved det verdenskjente utsiktspunktet Stegastein, Flåmsbana, Rallarvegen eller skolebollene fra Mariannes Kafé og bakeri i Aurland, er vi nesten sikre på at de ønsker seg tilbake. Det gjør i alle fall vi.

På gjensyn, Flåm.

Powered by Labrador CMS