Fra søppel til uniformer
Thon Hotel Norge og Thon Hotel Parken i Kristiansand har inngått en avtale med klesprodusenten Reparell om leveranse av nye uniformer til resepsjon, konferanse og ledelse. Uniformene er blant annet laget av resirkulert plast fra drikkeflasker og havsøppel.
Klesprodusenten Reparell har tidligere levert uniformer til både Liseberg og Stenaline. Både nyrenoverte Thon Hotel Norge og Thon Hotel Parken har allerede tatt i bruk de miljøvennlige uniformene.
Hotelldirektør Raymond Kirknes forklarer at tiltaket glir fint inn i de miljøfokuserte grepene hotellene allerede gjør.
– Vi jobber til enhver tid med miljøvennlig forbruk, reduserte avfallsmengder og spart energi. Mange av grepene vi gjør er merkbare for gjestene, slik som at man kan velge å ikke få nye håndklær hver dag, eller at man på skilt i frokostsalen oppfordres til å forsyne seg flere ganger for å unngå matsvinn, forklarer han.
Kirknes forklarer videre at de til enhver tid stiller krav til både leverandører og underleverandører når det kommer til menneskerettigheter, arbeidsvilkår, miljø og antikorrupsjon.
– Mange av tiltakene vi gjør er ikke nødvendigvis like synlige for gjestene, men fortsatt vel så viktige, forsikrer han.
Sparer miljøet på mange måter
De nye uniformene er i tillegg til resirkulert plast laget av naturfiber og ull. Emil Pettersen i Reparell forteller at det er flere positive ting med å velge mer miljøvennlig klesproduksjon.
– I produksjonen av disse uniformene slipper vi ut 94 prosent mindre CO2, i tillegg til at vi bruker 60 prosent mindre vann, og 32 prosent mindre energi, sammenlignet med tradisjonell klesproduksjon. Kombinert med at vi også benytter oss av resirkulert plast så blir gevinsten ganske stor for miljøet, sier han.
Pettersen er tydelig på de miljøvennlige grepene ikke går på bekostning av verken komfort eller kvalitet. Hotelldirektør Kirknes forteller at de ansatte er godt fornøyd med de nye uniformene.
– Alle grep vi kan gjøre for å ivareta miljøet blir alltid satt stor pris på internt, og dette er intet unntak. Uniformene både ser og føles veldig bra ut, sier han.
Produseres i Europa
De miljøvennlige uniformene er produsert i Estland og Litauen. Emil Pettersen mener flere som skal gjøre innkjøp bør ha fokus på hvor, og under hvilke arbeidsforhold, klærne produseres.
– I klesproduksjon er det ikke bare viktig at man ser på hva slags materialer som brukes, men også hvem som produserer klærne. Derfor bruker Reparell arbeidskraft fra Europa som får en rettferdig betaling under gode arbeidsvilkår. Det kan dessverre ikke sies om store deler av vår bransje, hvor det meste produseres i Asiatiske land under dårlige forhold, forklarer Pettersen, samtidig som han skryter av hotellene:
– Det er utrolig bra at stadig flere aktører ønsker å gå foran, slik at vi i fremtiden forhåpentligvis får til en vesentlig mer bærekraftig klesproduksjon enn vi har i dag, avslutter han.