Fra guidebok til restaurantbibel

I skrivende stund skinner 80 Michelin-stjerner over den nordiske restauranthimmelen, fordelt på 64 restauranter. Norge har åtte av de, med spydspissen Maaemo i front. Her er oversikten og historien om Michelinguiden.

Publisert Sist oppdatert


Slik er stjerne-statusen i Norge før lanseringen av 2020-utvagen:

Vi har åtte restauranter med stjerner. Øverst troner Maaemo i Oslo med tre stjerner. Deretter følger syv restauranter, fordelt på tre byer, med én stjerne. Det er Fang og Credo i Trondheim, Sabi Omakase i Stavanger, og deretter hovedstadens fire én-stjernere Galt, Kontrast, Re-Naa og Statholdergaarden. Sistnevnte har for øvrig hatt én stjerne siden 1998.

I Norge er det foreløpig bare én restaurant som innehar Bib Gourmand-betegnelsen, som betyr at man serverer strålende mat til en god pris. Det er Oslo-restauranten Smalhans.

Vokser stadig

Siden den første utgaven av Michelins nordiske guide, som ble lansert i 2014, har den lille, røde hotell- og restaurantguiden vokst betydelig. I dag inneholder guiden, som finnes både i papir- og onlineformat, over 260 restauranter i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene. Intet mindre enn 64 av de nordiske restaurantene har én, to eller tre stjerner – totalt 80 stjerner. Deretter har 34 restauranter hedersomtalen Bib Gourmand¬ og ytterligere 150 restauranter har blitt belønnet med Michelins tallerken-symbol, «The PLATE Michelin».

Da den nordiske Michelinguiden ble lansert, inneholdt den 39 stjernerestauranter, men ingen av dem hadde tre stjerner. Siden den gang har det bare gått en vei. De nordiske landene kan i dag smykke seg med hele tre tre-stjerners restauranter: Frantzén i Stockholm, Geranium i København, og ikke minst Maaemo i Oslo. I tillegg er det hele ti to-stjerners restauranter og 51 én-stjernere på våre breddegrader.

– Michelins inspektører fortsetter å oppdage spennende restauranter, og Norden tilbyr noe unikt. Restaurantenes mangfold og ambisiøse utvikling gjør de nordiske landene til noe helt spesielt for matelskere over hele verden. Ikke nok med at kokkene fortsetter å utvikle sine tekniske ferdigheter, de viser også måter å redusere matavfallet på mens de fokuserer på lokale ingredienser og et mer plantebasert kosthold, sier Gwendal Poullennec, sjefen for det hele.

Historien til Michelinguiden

Alt startet i 1900 da Michelin-brødrene André og Édouard prøvde å få ferske franske bilførere til å oppleve landsbygda og livet bak rattet. De lanserte en guidebok med informasjon og tips om hvor bilister kunne få hjelp med bilen om de støtte på problemer, samt hvor de kunne spise og sove.

Michelins guide inkluderer veikart, bensinstasjoner langs veiene, råd om dekk naturligvis, og en liste med bra steder å spise og bo på reisen. I løpet av de neste to tiårene ble Michelinguiden distribuert gratis til bilistene i Frankrike. Det var først i 1920 at den første Michelinguiden begynte å bli solgt, og kostet da syv franc. I 1926 begynte guiden sin nesten 100 år lange tradisjon med å gi stjerner til restauranter, da Michelin-brødrene ansatte den første av en lang rekke av deres mytiske restaurantinspektører.

Powered by Labrador CMS