
Gull til Norge i kokke-OL
Ellevill glede da det ble klart at Norge vant OL i kokkekunst i Stuttgart.
– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm. Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008, sier coach Gunnar Hvarnes på kokkelandslaget.
De norske kokkelandslagene har trent mange tusen timer på treningskjøkken for å få teknikk og presisjon til å sitte.
– På den siste gjennomkjøringen var alt perfekt. Da vi jobbet i konkurransen, ble resultatet mer enn perfekt. Jeg har alltid hatt en drøm å levere et helt perfekt resultat. Det gjorde de norske kokkelandslagene i OL i kokkekunst, fortsetter Hvarnes.
Han vant selv OL i kokkekunst i 2008. Han har også vunnet en rekke andre prestisjefylte mesterskap for kokker.
– Derfor vet jeg hvor stort og hvor mye en seier betyr for kokkelandslaget og kokke-Norge, stråler Hvarnes.
NB: Saken fortsetter under bildet.
Norske råvarer best på smak

I OL i kokkekunst deltok mer enn 2 000 kokker fra 59 land. Kokkene lager mat i ulike kategorier i åpne konkurransekjøkkener. Dommerne vurderer lagene langs en rekke parametere, blant annet smak, hygiene og innovasjon. Det var først og fremst smakene de norske lagene vant på. På menyen var det selvsagt prima norsk sjømat: Kveite, kongekrabbe, Lofotskrei og piggvar. På kjøttfronten ble det servert blant annet kalv fra Hurum, kanin og reinsdyrblod.
– Smakene var spennende og viktigst av alt, gode. Menyene var innovativt komponerte. Jeg kunne se at folk som spiste maten under konkurransen nøt alt vi laget. Det var også en god følelse da de reiste seg og ga oss applaus.
Menyene heter Norwegian roots, Roots og Frozen roots.
Vil ha mer gull

Den solide seieren har ikke gjort de norske kokkelandslagene mindre sultne på gull.
– Norge har gjort det skarpt i mange internasjonale mesterskap. Å vinne dette er fantastisk. Men nå skal vi kjøre på, for dette er morsomt. Dette betyr utrolig mye for kokkefaget og kokke-Norge, og vi er glade for den positive oppmerksomhet dette gir oss. Vi håper at dette også kan bidra til at mange ungdommer velger å søke restaurant- og matfag.
Kokk Bent Stiansen er glad på Norges vegne.
– Jeg tar av meg hatten for alt de norske kokkelandslagene får til. Dette gir meg gode vibrasjoner og bringer gode minner fra den gang jeg selv var på kokkelandslaget, sier Bent Stiansen.
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja mener gullet er viktig for Norge som matnasjon.
– Gratulerer med gull i OL i kokkekunst! Mange tusen treningstimer ga full uttelling under i Stuttgart. Dette er ikke bare en stor prestasjon; det er også et viktig bidrag til å fremme norsk matkultur og sette Norge på det gastronomiske verdenskartet.
NB: Kokkelandslaget junior vant sølv sammenlagt.
Disse deltar på NKLs landslag
Landslagene består av kokker fra hele landet, hvorav mange jobber på Norges mest velrenomerte restauranter. Mange er allerede meritterte i internasjonale konkurranser.
Kokkelandslaget:
Christer Rødseth, kaptein, Aurskog
Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Drammen
Henrik Falkensten, Larvik
Aron Espeland, Bryne
Kristoffer Westvik Lofnes, Måløy
Kåre André Hjartholm, Masfjord
Jan-Erik Hauge, Bremanger
Tonje Torvanger, Sogndal
Åshild Lerbak, commis, Trysil
Nils Flatmark, commis, Trondheim
Robert Haugen, commis, Oslo
Thomas Seim Breivik, commis, Drøbak
Kenneth Pettersen, commis, Tromsø
Kokkelandslaget junior
Gunnar Jensen, kaptein, Tromsø
Thomas Mythe, Sørumsand
Runar Helgeland, Stavanger
Irmelin Aalberg Sandboe, Asker
Toum Dittideth, Trondheim
Jon Erlend Matre, Tromsø

Katrine Åsnes Gjesdal, commis, Førde
Benjamin Granerud, commis, Nordby
Kokkelandslaget Community Catering
Thomas Ekenes-Fosback, kaptein, Son/Vestby
Christian Mathiassen, Flekkefjord
Idunn Nilsen, Akershus
Pål Anda, Stavanger
Inger Renathe Østmo, Lødingen
Lava Aarsland, commis, Vigrestad