Det var mange nysgjerrige neser og ganer som møtte opp for å "besiktige" israelsk vin.

Har du lyst, har du lov...

It’s all about love. It’s all about politics. It’s all about wine… Fjern den andre linjen og elsk den gode vin - uavhengig av geografi, religion eller politikk. Det er oppfordringen fra vår vinskribent etter å ha stiftet bekjentskap med israelsk vin.

Publisert

Når den Israelske ambassade i Norge, ved Danielle Somer og Liora Levi, inviterer til smaking av Israels, for de fleste nordmenn, ukjente viner, velger vi å legge vekk årsaken til det ukjente. 

Vi; et par skribenter, flere importører og noen av Vinmonopolets ansatte, åpner våre ganer for å favne om de gylne dråper. For dette smakte. Vi elsket dråpene.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Stort potensial

Geir Aage Sveen og Per-Ellef Amble fra Barkanor, en av to importører av israelsk vin til Norge.

I Norge har vi i dag to importører av israelsk vin; AMKA og Barkanor. De sitter begge på kun en håndfull røde og hvite viner, som kun kan spesialbestilles. Altså må Norge være et stort potensiale for israelske vinbønder. Ikke å undres over at hele 11 vinhus var representert denne solfylte oktoberdagen på toppbaren «Eight» på Grand Hotell.

Israel har produsert vin fra før-bibelsk tid, noen områder 2000 år før vinproduksjon var kjent i Europa. Men i år 70 ble mange vingårder ødelagt ved de romerske erobringene i Judea, og de resterende overlevde ikke den muslimske perioden som startet i 636 og som førte til et 1200 år langt avbrudd i vinproduksjonen.

Rothschild bidro

Baron Edmond James de Rotschild, som eide det berømte Bordeauxslottet Château Lafite-Rothschild, kom på banen på 1880-tallet og bidro til den moderne vinproduksjonen i Israel.  Starten ga dog mange tilbakeslag; steinete og sandfylt jord, sterk varme og sykdommer som angrep av den fryktede bladlusen, phyloxxeria. Utover 1900-tallet overlot Rotschild ledelsen av vingårdene, og etterhvert også anleggene, til israelske vindyrkere. Israelerne dannet kooperativer, og i dag ser vi fremdeles et tett samarbeide mellom Israels mer enn 300 vingårder. Mange av disse er familiedrevet.

Med enn størrelse på mindre enn Hedmark fylke har Israel fem regioner for vindyrking. Golan-høydene er den best egnete for vindyrking, grunnet høyde, temperaturendringer og godt dyrket jord. De øvrige er Judean Hills nær Jerusalem, Samsom, ørkenområdet Negev og Sharon Plan ved kysten.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Cabernet Sauvignon

De vanligste druene i israelsk vinproduksjon er Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Det dyrkes også en del Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling, Gewürztraminer og Syrah. De israelske vindyrkerne har med stort hell blandet Chardonnay og Sauvignon Blanc, til en ytterst velbalansert og likandes smak.

Det var god stemning rundt bordene.

Som nevnt finnes vinene knapt tilgjengelig via Vinmonopolet. Og ikke en eneste restaurant har «våget» å ta noen av disse kvalitetsvinene inn i sortimentet sitt. Veldig synd! Trass i at prisen nok vil ligge i high end sjiktet. De fleste av vinene fortjener å nevnes ved navn, men jeg velger å trekke frem «Aria» fra Montefiore, en vin av druene Syrah, Carignan og Petite Sirah, som blandet gir en vidunderlig og kompleks smak, med store hint til det beste fra Middelhavslandene. Her er det modne bær, plomme, kirsebær og krydder, alt pakket inn i eik, hvor den har ligget på både franske og amerikanske fat i 16 måneder.

I dag fikk jeg den servert av en særs kunnskapsrik sommelier fra Statholdergaarden. Måtte hun kunne bringe både denne og flere viner med seg dit…

Powered by Labrador CMS