Serveringen utenfor
Noen kjenner Stavanger som en våt og forblåst by. Andre vet at Stavanger sommerstid har et meget aktivt uteliv. På solsiden av Vågen ligger barer og restauranter vegg i vegg, fra Torget via Skagen Brygge Hotell til Victoria Hotel. Kommunen har også lagt til rette for at serveringsstedene kan leie grunn av kommunen fra mai til oktober. Da blir det godt 1000 sitteplasser utendørs. Og i juli stenges gateløpet mellom kaien og fortausrekken. Da utvider utestedene med ytterligere stoler og bord.Victoria Hotell har ikke utendørs servering, men vil søke om dette. Mens Skagen Brygge Hotell serverer fra Hovmesteren bar året rundt, og utvider til ca 150 stoler i juli. Hotelldirektøren der, Lauritz W. Hansen, er også daglig leder av hovedattraksjonen; Hansen Hjørnet AS.
Ekte utested
Hansen Hjørnet åpnet sommeren 1988. Da trodde de fleste at været og holdninger ville få folk til å avstå fra å spise og drikke ute i Stavanger.
– Etableringen var et personlig ønske. Jeg synes det er kjekt å sitte utendørs. Og bare vi legger forholdene til rette, er det fullt mulig, mener Lauritz W. Hansen
Hansen Hjørnet ligger som navnet tilsier på et hjørne. Husene rundt er fra 1710, da ble hjørnet liggende som en allmenning, hvor publikum kunne gå ned og se på båtene ved havnen. Her har vært stall, garasje og parkeringsplass. Omregnet i dagens omsetning var det kanskje verdens dyreste parkeringsplass…
Stedet har ingen innendørsservering, til gjengjeld kan Hansen Hjørnet servere ute året rundt. Midt på vinteren er stedet tomt. Men det tok ikke lang tid før utepils på hjørnet til påske var noe Stavangerfolk så frem til. Og om sommeren koker ”utestedene”.
Tilrettelegging og utfordringer
Reisevaner og røykeloven har hatt mye å si for besøket ved utendørs utesteder.
– Det er fortsatt mange som røyker. Dette er hyggelige mennesker som trives med å gå ut. Vi legger til rette for at alle gjestene våre skal ha det godt, sier Hansen.
På hjørnet hans er det 200 – 250 sitteplasser. Området er utstyrt med elektrisk drevne markiser som kan dekke om lag 70 prosent av plassen.
– De største utfordringene er logistikken, og glass som skal inn til vasking. Men også tilrettelegging for tilgang til toalett og renhold er utfordrende, forteller Lauritz W. Hansen.
Selv de hyggeligste gjestene tråkker tyggegummi og sigarettsneiper ned mellom brosteinene.
Til gjestenes beste
Victoria Hotel, med to fasader ut mot Vågenområdet, planlegger å søke om uteservering. Den nyoppussede ”Holmen Bar” har skjenketillatelse til 150 gjester. Baren åpner 16.00, da skinner solen inn vinduene, og de store doble dørene åpnes ut mot gaten.
– Gjestene kan ha vondt for å forstå at de kan stå i døren med et glass, men at de ikke kan ta med seg glasset utenfor. Dette handler også om røykeloven. Folk går ut for å ta seg en røyk. Får vi tillatelse til uteservering, blir det slutt på dette med at gjestene må sette fra seg glasset før de går ut.
Hun håper på tillatelse til å sette en rekke med stoler og bord på fortauet, langs fasaden. Så kan gjestene sitte med ryggen mot veggen og ansiktet mot solen, og nyte livet og aktiviteten i bygatene.
Hotellet og spisestedet GamlaVærket i Sandnes har om lag 20 sitteplasser ute. Men håper å få utvidet området. – Varme dagene søker folk ut. Det må vi ta følgene av, mener Sissel Lindal Stangeland, daglig leder GamlaVærket hotell og restaurant.
Skaper aktivitet
GamlaVærket i Sandnes ønsker å utvide sin uteservering. I de gamle sentrumsgårdene er det 28 hotellrom, snart 31. Restauranten har 130 sitteplasser, utenfor denne er en koselig utendørs krok. Plassen ligger på skyggesiden av huset, men er likevel populær. Nå planlegger Sissel Lindal Stangeland, daglig leder av GamlaVærket hotell og restaurant, og Pastabakeriet, som er nærmeste nabo, et samarbeid. Fasadene deres vender ut mot en trafikkert vei og jernbanen.
– Det blir nesten litt kontinentalt med sitteplass midt i trafikken og alt som skjer, mener Lindal Stangeland.
–Det er ikke noe som er hyggeligere enn å sitte på et gatehjørne i Paris, og se på livet som koker. Hun smiler overbevisende.
Det tyngste ved uteserveringen er å flytte stoler og bord morgen og kveld. Hærverk nattestid er et problem. I tillegg fører uteserveringen til merarbeid for servitørene.
– Men de også synes det er kjekt.
Vinterstid er det imidlertid ikke mye som skjer utenfor GamlaVærket heller.
Med stil
Charlottenlund Restaurant, med fem hotellrom, vender mot Breiavannet. Huset ble bygget som en lystgård rundt 1828, har 42 sitteplasser i restauranten, rom for lukkede selskap og hage med panoramaplassering.
– Når gjestene ringer sommerstid spør vi alltid om de vil spise inne eller ute. Ute blir med værforbehold. Men vi har servert ute i ruskevær under store markiser. Sommerregn som styrter ned gir en egen opplevelse, og vinen smaker godt uansett, smiler vertinne Anne-Grethe Rihm.
Som medlem av De historiske hotell & spisesteder legger vertskapet stor vekt på stilen. Også utendørs dekkes det opp med hvit damaskduk og vakkert krystall. Og uteplassen er et trekkplaster ved Charlottenlund, som eksklusiv utendørs restaurant, som mingleplass ved større selskap og til vielser.
– Til vielse har vi hatt bittelitt værforbehold. Men været er stort sett bedre enn folk vil ha det til!