Håvard (20) og Audun (19) er Nordens beste
Gull til lærlinger fra Statholdergaarden i Nordisk Mesterskap for kokkelærlinger.
Håvard Onsøyen (20) og Audun Blystad (19) gikk helt til topps i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Stockholm lørdag. Sverige tok sølv og Danmark bronse i den årlige konkurransen. Det meldte NHO Reiseliv i helgen.
– Nå kjenner vi på en enorm lykkerus, jubler Håvard Onsøyen fra Aukra i Møre og Romsdal.
– Verdifull øving inn mot fagprøve
I to dager har han og kokke-kollega Audun Blystad fra Oslo konkurrert mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.
Mesterskapet startet med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter gikk kokkelærlingene i gang med å tilberede en meny bestående av kjente råvarer. Lørdag fikk de bryne seg på ukjente råvarer.
– Vi leverte sju retter med stabil, fin mat, men vi fikk veldig små sjøkreps, som det var vanskelig å bygge retten rundt. I tillegg slet vi med desserten. Rabarbraen var umoden, grønn og smakløs. Men vi klarte det, jubler Håvard Onsøyen.
– Dette er veldig verdifull øving inn mot fagprøve. Vi har virkelig fått kjent på stresset med å lage en meny på tid. I tillegg har vi blitt kjent med veldig fine folk og knyttet gode kontakter i Norden, sier Audun Blystad.
Kunnskap, matglede og service
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres i år for 38. gang. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap.
– Det er fantastisk å se så mye kunnskap, matglede og service blant disse unge talentene. De har bare så vidt begynt på sine karrierer i hotell- og restaurantbransjen, men denne arenaen, der de møter lærlinger fra andre nordiske land, gir dem både inspirasjon og erfaring å ta med videre, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv, som er til stede i Stockholm.
Norge kom ikke på pallen i servitørkonkurransen. Der tok Danmark gull, Sverige sølv og Island bronse.