Fjerdeplass: Det endte 2,5 poeng bak Sverige og pallplassering for Team Norge.
Foto: Tom Haga
Så nære pallen - men Team Norge sikret gjev pris i Bocuse d'Or 2025
Team Norge, med Håvard Werkland i spissen, plukket opp en solid fjerdeplass og vant for beste tallerkenrett under Bocuse d’Or 2025 i Lyon.
Håvard Werkland plukket opp en solid fjerdeplass og vant for
beste tallerkenrett under Bocuse d’Or 2025 i Lyon.
Frankrike, Danmark og Sverige sikret henholdsvis gull, sølv
og bronse i verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst.
I Lyon besto Team Norway av kandidat Håvard Werkland, commis
Grunde Gillund og coach Christopher W. Davidsen. Geir Skeie var teamets
president.
Det endte med fjerdeplass totalt og seier for beste
tallerkenrett i verdensfinalen på mandag kveld 27. januar.
Kun 2,5 poeng skilte Norge fra Sverige og en pallplassering
i årets utgave av Bocuse d’Or. For beste tallerkenrett, var det råvarene
ørnefisk og hummer som var med på å sikre Norge prisen.
Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or 2025
- Gull: Frankrike
- Sølv: Danmark
- Bronse: Sverige
- Beste tallerkenrett: Norge
- Beste fatrett: Ungarn
- Beste commis: Camille Pigot, Frankrike
- Social Commitment
Award: New Zealand og Chile
Om Bocuse d’Or
Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest
prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i
januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter
nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Bocuse d’Or
er karriereendrende for enhver deltakende kokk, og især for mesterkokkene i
toppsjiktet. Pallplass er en utrolig krevende prestasjon. Norge leder
sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte
av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.
Om norsk Bocuse-deltakelse
Arne Brimi var første kokk som deltok for Norge i Bocuse
d’Or i 1987. Siden har kjente norske kokker som Eyvind Hellstrøm, Bent
Stiansen, Sven Erik Renaa deltatt. Ingen annen nasjon har tatt flere medaljer i
Bocuse d’Or enn Norge. Norge har tatt fem gullmedaljer, ved Bent Stiansen
(1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan
Johannessen (2015).
Om Team Norge
Håvard Werkland:
Håvard Werkland har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker. Werkland har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne.
Som Norges representant i Bocuse d'Or, har Håvard valgt Christopher W. Davidsen som coach og Grunde Gillund som sin commis.
Christopher W. Davidsen:
Christopher W. Davidsen fra Stavanger er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.
Grunde Gillund:
Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.