Her blir det sjakkmat
Hvilken sjakkmester er også en mester på kjøkkenet? I morgen skal Magnus Carlsen og resten av verdenseliten prøve seg som konkurransekokker, med hjelp fra kandidatene til Årets kokk 2019. Målet er ikke sjakkmatt, men sjakkmat.
Oppgaven er å lage den mest smakfulle konkurranseretten, basert på norsk laks og norske vårgrønnsaker.
Sjakkmat-konkurransen som arrangeres hos Nofima på Måltidets Hus i Stavanger er et samarbeid mellom Norway Chess og Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge). Målet er å føre konkurransemennesker på tvers av disipliner sammen for å samarbeide, lære av hverandre og inspirere hverandre.
Laks i hovedrollen
Det er sjakkspillerne som skal i ilden mot hverandre, mens kokkene skal være lagledere og veilede dem på konkurransekjøkkenet. Maten bedømmes av et dommerpanel bestående av en sjakkmester og tre Bocuse- og Michelin-kokker.
Hvert lag får fersk norsk laks, norske vårgrønnsaker, meieriprodukter og tørrvarer. I alt har de 15 minutter på å diskutere hva de skal lage og 45 minutter på å tilberede maten, for så å servere den på tallerkener til konkurransens fire dommere.
Deltagerne
Lagledere blir Årets kokk-kandidatene Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud og Øyvind Bøe Dalelv. Rasmus J. Skoglund, som vant bronse i Årets kokk 2017, er femte lagleder.
De ti sjakkmestrene som skal utfordre hverandre på konkurransekjøkkenet er Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Viswanathan Anand (India), Alexander Grischuk (Russland), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina).
I juryen sitter vår olympiske mester og Bocuse-kokk Sven Erik Renaa, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes og Michelin-kokk Roger Joya Asakil fra SABI Sushi. Norway Chess stiller med den fjerde dommeren, og hvem det blir avsløres på fredag.