
Destinasjon Trysil forkaster regjeringens forslag til besøksbidrag
Det er skuffende og uforståelig at regjeringen fortsatt står fast ved innføring av besøksbidrag, og viderefører forslaget om en overnattingsskatt, skriver Destinasjon Trysil i en pressemelding.
I en pressemelding skriver Destinasjon Trysil:
De har i liten grad tatt hensyn til den massive motstanden i høringsinnspillene fra reiselivsnæringen. Forslaget er derfor fortsatt dårlig, og må etter vår mening forkastes.
Den eneste vesentlige endringen i forslaget er at prosentsatsen justeres ned fra 5% til 3%. Det skal fortsatt være frivillig for kommunene om de vil ta i bruk ordningen, men de må forholde seg til satsen på 3%. Regjeringen legger noen flere føringer på hva skatten kan brukes til, og sier at kommunene i dialog med næringen må konkretisere hva pengene skal gå til. Det er imidlertid veldig uklart hvordan dette skal følges opp i praksis.
Cruise- og bobilturister er fortsatt ikke med i forslaget, selv om det er disse turistene som skaper de største utfordringene. Hele regningen sendes til overnattingsaktørene, som driver i en svært konkurranseutsatt næring med lave marginer. Å belaste overnattingsnæringen, for å løse problemer skapt av andre aktører, er urettferdig.
Forslaget innebærer nok en skadelig skatt på norsk næringsliv i en bransje med svært lave marginer, som konkurrentene i våre naboland slipper. Dette kommer i tillegg til at vi allerede har høyere driftskostnader og merverdiavgift enn våre naboland. En overnattingsskatt vil svekke vår konkurranseevne internasjonalt. At forslaget dessuten legges frem nå, i en tid med stor økonomisk usikkerhet i verdensøkonomien og med de utfordringer norsk næringsliv opplever, virker helt «tonedøvt».
Stortinget bør derfor avvise forslaget. Vi ønsker heller en løsning der kommuner som har utfordringer kan få teste ut pilotprosjekter for finansiering av fellesgoder, for å prøve ulike ordninger basert på de reelle utfordringene som skal løses lokalt. En del av dagens høye reiselivsmoms burde kunne øremerkes til finansiering av slike fellesgoder.