
Kårer Norges beste barista og kaffebrygger
Nordmenn elsker kaffe, og vi ligger helt i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. Nå arrangeres NM i kaffekunst i forbindelse med UMAMI Arena på NOVA Spektrum 16–18. mars.
Nordmenn er et kaffedrikkende folk, og vi er blant de landene i verden der det drikkes aller mest kaffe per innbygger.
Tall fra Norsk Kaffeinformasjon viser at 90 prosent av alle nordmenn over 18 år drikker kaffe hver dag, og at det i snitt drikkes mellom 3,7 og 5,3 kopper. Dette tilsvarer om lag 13 millioner kopper per dag, eller drøyt 4,7 milliarder kaffekopper årlig.
Håndbrygging
Nå skal Norges beste kaffe-barista og håndbrygger av kaffe kåres i forbindelse med UMAMI Arena, Norges største møteplass for alle som jobber med mat og drikke.
I tillegg blir det flere andre konkurranser i forbindelse med NM i kaffekunst. NM i kaffekunst arrangeres av Speciality Coffee Association Norway (SCA Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon, og blir en oppvisning i kaffekunst med topp motiverte deltakere fra hele landet.
Oversikt over hovedkonkurransene:
NM i klassisk baristakunst:
Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk, samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.
NM Brewers Cup:
Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle brygge-metoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de 8 beste videre til en semifinale, hvor deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt 6 beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen.
NM Cup Tasters:
NM Cup Tasters, også kalt Cupping, er kanskje den konkurransen som er «enklest» å følge med på, og med stor publikumsappell. Denne konkurransen skal foregå 19. og 20. mars på scenen i Konkurransekjøkkenet på UMAMI Arena, Cup Deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig.
Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som korrekt identifiserer de ulike koppene på kortest mulig tid, vinner. Totalt 40 deltagere i heat à 4 stk. norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.